Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szélessávú Internet-előfizetés korlátlan, de legális zeneletöltéssel

Kütyük

Szélessávú Internet-előfizetés korlátlan, de legális zeneletöltéssel

Most először válnak legálisan dalcserélő hálózaton letölthetővé az olyan nagy előadók szerzeményei, mint az Oasis, Beyonce, David Bowie vagy Elvis Presley.

Áttörésnek értékelik azt a nemrég kötött megállapodást, amelynek révén a zenerajongóknak többé nem kell lemondaniuk az online file-cseréről. A SonyBMG, a világ második legnagyobb zenei kiadója bejelentette ugyanis, hogy a Playlouder egy megállapodás által hasonló lehetőséget kínál az internetezőknek, mint például az Kazaa vagy az Edonkey – legálisan.

No de miről is van pontosan szó? Az előfizetőknek 26 fontos (körülbelül 9 ezer forintos) havidíjat kell leszurkolniuk a szolgáltatónak – ezért cserébe az előfizetők a dalcsere legális(!) lehetőségét kapják, további extra költségek nélkül. Voltaképp arról van szó, hogy az Internet-szolgáltató maga szedi be a jogdíjakat egy átalánydíj formájában, cserébe a felhasználók minden további kötöttségtől mentesülnek: nincs limit, tetszés szerinti mennyiségű zenét lehet le- és feltölteni. Mivel az alkalmazott formátum tekintetében sincs megkötés (újabb nagy érv a szolgáltatás mellett), ezért az akár MP3 formátumban is eltárolható file-okat tetszés szerinti hordozható zenelejátszón lehet „életre kelteni”.

Egy pici buktatója azért van a dolognak – a felhasználónak Internet-szolgáltatót kell váltania, azaz a Playlouderhez kell szerződnie. Erre pedig csak Nagy-Britanniában van lehetőség egyelőre. Ha viszont hajlandó erre, akkor a fenti nevek mellett olyan zenészek dalait élvezheti szabadon, mint például George Michael, Bruce Springsteen és Dido. A szolgáltató a SonyBMG-n kívül már több mint egytucat kis kiadóval is szerződésben áll, így a zenei választék igen szélesnek mondható.

Azok számára, akiknek a fentiek után kipattan a fejéből, hogy így könnyen legalizálni lehet a több ezer dalból álló MP3 gyűjteményeket, azért van egy „rossz” hír: a dalcsere csak a Playlouder saját file-csere hálózatán szabad, s a dalok mindegyikét ellátják egy digitális vízjellel (vagy ujjlenyomattal, ha úgy jobban tetszik). Igaz, ez nem szolgál másolásvédelmi célokat, csupán a kiadók felé való elszámolást teszi lehetővé a szolgáltatónak.

A Playlouder vezetője, Paul Hitchman a legnagyobb áttörésnek nevezte a Sony piacra lépését ezen a téren a digitális zene történetében az MP3 megjelenése óta. Hitchman biztos benne, hogy hamarosan a többi nagy kiadó is követni fogja a Sony példáját, így tovább szélesedhet a szabadon, de legálisan cserélhető dalok köre. Némely lemezcég azonban óvatos és inkább kivár, mert úgy véli, hogy az ilyen megállapodások negatívan befolyásolhatják a bevételeiket. A Playlouder igazgatója szerint nincs igazuk az aggódóknak; számításai szerint csak az Egyesült Királyságban évi 300 millió fonttal több bevételre tehetnének szert a kiadók, ha minden ISP adoptálná az üzleti modellt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés