Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zuhan az IE népszerűsége

Kütyük

Zuhan az IE népszerűsége

Már 90 százalék alatt az Internet Explorer böngészőpiaci részesedése.

Egy amszterdami webforgalom-elemző cég, a OneStat.com szerint egy kétmilliós webezői mintának a megvizsgálásával kiderült, hogy a Microsoft minden nyilatkozata ellenére a Firefox igenis komoly veszélyt jelent a böngésző dominanciájára. Miközben a végleges Firefoxot már több mint 5 millióan töltötték le, az Internet Explorer részesedése – hosszú idő óta először – ismét 90 százalék alatt van. Ez több mint 5 százalékos esést jelent május óta: november harmadik hetében a mérések szerint már „csak” 88,9 százalékon állt.

Ezzel szemben a Mozilla-alapú browserek, többek között a Firefox is, 7,4 százalékos részesedést harcoltak ki maguknak, ami ugyanakkora emelkedés május óta, min amennyit az Internet Explorer vesztett népszerűségéből. A OneStat.com számait alátámasztják a WebSideStory, egy szintén webforgalom-elemzéssel foglalkozó vállalat mérései is, igaz, ők a hónap elején még 92,9 százalékos részesedést mutattak ki a Microsoft szoftverének. A trend azonban megegyezik: Redmond böngészője egyre kevésbé kelendő.

A már korábban említett tényezők mellett új irányból is segítséget kapott a Firefox: a hét elején jelentette be a Linspire, hogy elérhetővé tette OOoFF nevű termékét. Az ezen CD-t megvásárlók megkapják az OpenOffice.org irodai programcsomagot illetve a Mozilla Foundation új böngészőjét is. Az OOoFF Windows, Mac OS X és Linux alá is megvásárolható, igaz, nem olcsó: 30 dollárt kérnek el érte, ha online veszi birtokba leendő felhasználója. Természetesen a Microsoft Wordjénél jóval kevesebbe kerül, de ha figyelembe vesszük, hogy két ingyenes programot kínálnak pénzért, akkor azért más a helyzet.

A Firefox népszerűségén csak lendíthet az akció, ahogyan a Portable változat kiadása is. Ez utóbbi révén például egy USB-s pendrive segítségével bárhova magunkkal vihetjük kedvenc böngészőnket, és ott is használhatjuk, ahol erre egyébként nem lenne lehetőségünk.

Érdekesség, hogy a Firefox végleges változatának különböző platformok alá készített verzióit a Terminal Download szerveréről már több mint 1500-an töltötték le.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés