Connect with us

Hirdetés

technokrata

Törnek-zúznak az internetezéstől eltiltott fiatalok

Kütyük

Törnek-zúznak az internetezéstől eltiltott fiatalok

Felháborodás és általános engedetlenség követte azt a kínai intézkedést, mely megszabta, hogy csak személyi igazolvánnyal lehet a nyilvános internetezési helyeket igénybe venni a rizs hazájában, azaz csak felnőttek élhetnek ezzel a lehetőséggel Kínában.

Kína nemrég jelentette be, hogy a 18 éves életkor alatti lakosokat kitiltja a nyilvános Internet-kávézókból; ezzel a kommunista vezetés nyilvánvalóvá tette, hogy a Világháló használatát a drogozással és az alkoholizálással egyenrangú veszélyként értékeli a fiatalok számára. A korlátozás végrehajtását úgy akarták elérni, hogy arra kötelezték az ilyen egységeket működtető kínaiakat, amennyiben valakinek nem határozható meg egyértelműen a kora, minden alkalommal kérjék el az érintett személyi igazolványát. Ezzel könnyen kiszűrhetők ugyanis a fiatalkorúak: a gyerekek nem rendelkeznek ilyen, identitásukat azonosító igazolvánnyal.

Az intézkedés nagy felháborodást váltott ki az Internetet egyre jobban megkedvelő fiatalság körében: külföldi értesülések szerint az egyik Internet-kávézóban a döntés miatt feldühödött fiatalok azzal fenyegettek meg mindenkit, hogy megverik azt, aki el meri kérni tőlük a személyi igazolványukat vagy meg meri akadályozni az egységbe való bejutásukat. Állítólag már többször tettlegességig fajultak a dolgok, s ebből inkább az adott kávézó alkalmazottai húzták a rövidebbet: az is előfordult, hogy a frusztrált tinédzserek széthasogatták a személyzet biciklijeinek kerekeit. Történtek már elektronikus támadások is az ellenálló Internet-kávézók szerverei ellen, de arra is akadt példa, hogy elvágták a szélessávú Internet-hozzáférést biztosító kábeleket vagy vizet öntöttek a monitorokba. Egy komolyabbá váló esetben a fiatalok nemcsak a szórakozóhely biztonsági őreit, hanem a segítségükre érkező rendőröket is megfutamították.

Nincsenek könnyű helyzetben az Internet-kávézók tulajdonosai sem: Kínában február során több mint 8600 ilyen egységet záratott be a kormányzat azért, mert lehetővé tették fiatalkorúak számára is a szolgáltatások igénybevételét. Nem csoda, hogy akadt már olyan kávézólánc is, amelynek minden tagja otthagyta munkahelyét, nem tudván elviselni a kitiltott tinédzserek zaklatásait.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés