Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Nvidia is bezárja kapuit oroszországban

nvidia

E-gazdaság

Az Nvidia is bezárja kapuit oroszországban

Az Nvidia is bezárja kapuit oroszországban

A grafikus csipjeiről ismert amerikai cég ugyan már március óta nem forgalmaz az orosz piacon, de az irodák bezárására csak most kerül sor.

A kaliforniai központtal működő Nvidia hét elején közölte, hogy végleg felszámolja eddig még meglévő tevékenységét Oroszországban. Miután a cég az ukrajnai invázióval összefüggésben idén márciusban felhagyott termékei forgalmazásával, így a mostani bejelentés már csak a helyi irodák bezárását jelenti.

A vállalat a két intézkedés között eltelt hosszabb időt azzal magyarázta, hogy ezzel is igyekeztek támogatni a helyi alkalmazottakat és családjaikat. A fiókok felszámolása után sem feltétlenül kell elbúcsúzni az érintetteknek a cégtől, hiszen a gyártó vállalta, hogy továbbra is foglalkoztatja őket, amennyiben meg tudják oldani a más országba költözést. (Ez a Kreml mozgósítását követően egyébként már meglehetősen nehéz feladat lehet.)

A hírek szerint az Nvidia legalább 300 fős gárdával rendelkezett Oroszországban a háború kirobbanása előtt, az aktuális létszám pedig legalább 200-ra tehető. Azoknak az alkalmazottaknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak máshová költözni, a vállalat végkielégítést fizet.

Ahogy más technológiai vállalatokat, úgy az Nvidiát is visszahúzta a háború és az azzal kapcsolatban kivetett szankciók. Az idei első negyedéves üzleti jelentéskor a cég pénzügyi igazgatója ezek és a kínai Covid-lezárások együttes negatív hatását 500 millió dollárra becsülte.

Időközben az amerikai gyártó üzleti lehetőségei csak tovább szűkültek azzal, hogy a Biden-kormányzat néhány hete jelentett be újabb kereskedelmi szigorításokat. Ezek az USA-ban készülő fejlett grafikus csipek és egyéb technológiák hozzáférését igyekszik megakadályozni olyan nem baráti hatalmak esetében, mint amilyennek Kína és Oroszország minősül.

Nyet

Oroszország február végi agresszióját követően a nyugati szankciók hatására, illetve saját elhatározásból számos informatikai és távközlési cég döntött régiós jelenlétének felfüggesztéséről, vagy éppen teljes felszámolásáról. Utóbbi utat választotta a Deutsche Telekom is még március végén, ám ahogy később kiderült, a szakítás nem feltétlenül megy zökkenőmentesen. Egy másik német óriás, az SAP április végén hozta meg a döntést a 30 éve üzemelő orosz leányvállalat bezárásáról.

A nyár folyamán csak tovább nőtt a kivonulók tábora. A nagyobb technológiai vállalatok közül például az amerikai Cisco és a francia Schneider Electric vezetősége sem látott más lehetőséget, mint a helyi operáció végleges felszámolását. Augusztus végén pedig többek között a Logitech, a Nokia, az Ericsson és a Dell neve került fel az Oroszországgal szakítók egyre hosszabb listájára.

Forrás: Bitport

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés