Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszélyben az online rádiózás – a jogdíj miatt lehúzhatják a rolót

Kütyük

Veszélyben az online rádiózás – a jogdíj miatt lehúzhatják a rolót

Egy hétfői bírósági döntés értelmében az internetes rádióadásokat ˝sugárzók˝ sem mentesülhetnek az általuk játszott dalok után megfizetendő szerzői jogdíjak alól.

Az Egyesült Államok philadelphiai kerületi bírósága helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, mely az USA-ban található internetes rádióadásokat szerkesztők számára is előírja a jogdíjak megfizetését. Ezzel a döntéssel vesztett az a csoportosulás, melyet online rádiókat működtetők hoztak létre, tiltakozva a pénzkifizetés ellen. Érvelésük szerint mivel nem levegőn keresztül szórják műsoraikat, ezért rájuk nem vonatkozik az idevágó törvény.

Tavaly hallgatónként és óránként körülbelül 1 centben határozták meg a jogdíj mértékét, ezt a rendelkezést azonban kisebb, csak Interneten keresztül ˝sugárzó˝ rádióadók esetén jóval elnézőbben értelmezték. Ez a mostani döntést követően azonban megszűnne, s ugyanazok a kemény feltételek vonatkoznának ezen szolgáltatásokra is, mint a ˝hagyományos˝ rádióállomásokra.

Másik érvelésüket sem fogadta el a bíró. Az 1995-ös és ´98-as szerzői jogokat védő törvény változtatása során az internetes adatátvitellel történő dalok megosztását csak a jogtulajdonosok ellentételezése mellett lehet legálisan végezni. Az online rádióadókat működtetők azonban azzal érveltek, hogy ez a törvény csak a letölthető dalokra vonatkozik, nem pedig a rádiózásra, amikor tulajdonképpen a felhasználó a dalokat nem kapja meg külön file-okban.

Reakciók

Az amerikai Nemzeti Rádiótársaságok Szövetsége, az NAB tagjai csalódottságuknak adtak hangot az ítélet kihirdetése után. Dennis Wharton, a szervezet egyik szóvivője kijelentette, hogy minden legális lehetőséget ki fognak használni annak értelmében, hogy megváltoztassák ezt a – szerintük a törvényalkotók eredeti szándékával ellentétes – döntést.

Természetesen az RIAA örömmel üdvözölte a bíróság határozatát.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés