Connect with us

Hirdetés

technokrata

Házkutatás a Kazaa fejlesztőinél (is)

Kütyük

Házkutatás a Kazaa fejlesztőinél (is)

A Sharman Networks, a Brilliant Digital Entertainment és jónéhány Internet-szolgáltató ˝háza táján˝ végeztek fizikai kutatást törvénysértő anyagok után a jogvédők.

Pénteken a zeneipari kalózkodást vizsgáló szervezet, az MIPI (Music Industry Piracy Investigation) több olyan cég irodájában is látogatást tett, melyeknek köze van a file-cserélő peer to peer alkalmazásokhoz. Így például a Kazaa-ért felelős Sharman Networks irodái mellett a cég egyik vezetőjének: Nikki Hemming vezérigazgatónak a lakásán is körülnéztek. Erre az eljárásra az MIPI-nak egyébként anélkül is lehetősége volt, hogy az érintetteket előre értesítették volna.

A szervezet igazgatója, Michael Speck elmondta a Zdnet ausztráliai részlegének, hogy a Kazaa hálózatának működtetőivel kapcsolatos kutakodás során a szerzői jogsértéseket igazoló bizonyítékok után vizsgálódtak. ˝Ez nem az egyes emberek ellen irányult, hanem a nagy hal kifogására. A történtek azt jelzik, hogy a zeneipari kalózkodás Ausztráliában ér véget.˝ – mondta Speck.

A Sharman Networks természetesen nyilatkozatban ítélte el a történteket, melyben a kutakodást teljes idő- és pénzpocsékolásnak nyilvánította. A Kazaa-t üzemeltető vállalat vezetése úgy vélekedett, hogy az MIPI lépése voltaképp bosszú azért, hogy a bíróságok többnyire a zeneipar érdekeivel szembehelyezkedő döntéseket hoztak, s nem kiáltották ki a Sharmant bűnösnek. A közlemény szerint az MIPI a vállalatot a nyilvánosság előtt is szeretné lejáratni.

Végül egy kis számtan, hogy fogalmat alkothassunk arról, mekkora pénzek forognak kockán: az MIPI szerint körülbelül 3 millió felhasználó található meg a Kazaa-n egyidejűleg, akik körülbelül 573 millió állományt osztanak meg. Amennyiben az egyhavi letöltések nem ingyenesen történnének, hanem minden egyes dal után megfizetnék – például az Apple zeneboltjában bevett szokásnak mondható – egy dolláros összeget, akkor az ezekből realizálható bevétel 2 milliárd dollár környékén járna globálisan…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés