Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új, kiszedhetetlen másolásvédelmi eljárás a zenék védelmére

Kütyük

Új, kiszedhetetlen másolásvédelmi eljárás a zenék védelmére

Egy olyan technológia kifejlesztése érik be mostanában, mely lehetővé teszi a zenét birtoklóknak, hogy speciális másolásvédelemmel lássák el dalaikat, melyet aztán a felhasználó (a dal minőségének romlása nélkül) nem tud eltávolítani.

A Sunncomm a Stealth Medialabs-szal karöltve dolgozik azon, hogy létrehozzon egy ˝szuper-vízjelet˝, amely beágyazható lenne zeneállományokba. Ez a jel még akkor is megmaradna, ha a felhasználó digitálisan tömörítené vagy újrarögzítené egy analóg kapcsolattal – sőt, még a rádióból való zenefelvétel esetén is jelen lenne a zenében.

Ezen túlmutat a Sunncomm azon felfedezése, hogy a vízjelre hasonlító technológia nemcsak ezen célból alkalmazható, hanem jóval nagyobb távlatokat nyithat, mint korábban gondolták. Lehetőség nyílik például arra, hogy megjegyzéseket vagy akár képeket szállítson magában a zenefile. Ugyan elsősorban a másolásvédelemre koncentráltak a ˝szuper-vízjel˝ létrehozásakor, ám a kiadókat bizonyára az egyéb célú felhasználás is érdekelné.

Már számos megoldás napvilágot látott a másolásvédelem témakörét tekintve, a kiadókat azonban még mindig aggasztják bizonyos problémák: a nem az összes lejátszóban működő lemezek, a számítógépekkel inkompatibilis termékek komoly ellenállást váltottak ki a felhasználókból.

Az új technológia működési elve a következő: a bináris adat (amely lehet a vízjel vagy más információ) kódolásra kerül a sztereó audiojelben, az akusztikai sajátosságok figyelembe vételével. Ennek eredményeként közönséges halandó számára hallhatatlan lesz a változás, ami a dalt éri – az audiofilek számára ez azonban talán gondot jelenthet. Mivel a jel magába a zenébe kerül beágyazásra, ezért eléggé nehéz eltüntetni belőle – legalábbis anélkül, hogy a hangzás ne változna meg jelentősen (a fejlesztők reményei szerint).

20 kilobit másodpercenként: maximum ekkora sávszélesség állhat rendelkezésre annak, aki ki szeretné használni a technológiát. Ennél nagyobb mértékű sávszélesség-foglalás már vagy a letöltési időt növelné meg észrevehetően, vagy a dal szerkezetében okozna jobban hallható változásokat. Alkalmazásáról nem érkezett információ.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés