Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy S5 Active – Kalandra fel!

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy S5 Active – Kalandra fel!

A Samsung Galaxy S5 és S5 mini után az Active verzió is megérkezett a szerkesztőségünkbe, ezúttal sem ért minket csalódás.

A Samsung Galaxy S5 már ugyan vízálló kivitelben került kiadásra, mégis a lassan hagyománnyá váló Active verzió is piacra került, így most ezt a “megerősített” kivitelt is alaposabban szemügyre vettük.

Csomagolás

A famintázatú csomagolás megmaradt, a készülék mellett találunk egy töltőfejet, adatkábelt és headsetet is. A fülhallgató gumiharangos kialakítást kapott, ebből fakadóan a hangminősége sem rossz.

Külső

Az Active egy férfiasabb, ellenállóbbnak tűnő külsőt kapott, megerősítették a keretet (főleg a sarkokat), illetve kemény műanyagokat alkalmaztak, ezt legjobban egy mászófal felületéhez tudnám hasonlítani. Az előlapon a gombok egytől-egyig fizikaiak, eltűntek az érintős megoldások. Nem változott az előlap méhsejt mintázata, ezt jelen esetben szürkében láthatjuk. A kijelző változatlanul 5,1 hüvelykes, Full HD felbontású, ráadásként nagyon szép képet adó Super AMOLED panellel szerelték. A megjelenítő felett egy Samsung felirat díszeleg, kicsit feljebb a beszédhangszóró, tőlük jobbra pedig a fény- és közelségmérő szenzort találjuk. A jobb szélre csúszott az előlapi 2 megapixeles kamera, a bal szélre pedig csak a működéskor látható értesítő LED-et látni. Az előlapot egy Gorilla Glass 3-as karcálló üveglap védi, ezzel megelőzve a karcok nagy részét.

A készülék oldalain recézett részeket láthatunk, ezzel is megelőzve a kézből való kicsúszást, akár vizes kéz vagy készülék esetén. A jobb oldalon a bekapcsoló gombot, valamint alul egy fedéllel ellátott microUSB-t találunk a mikrofon társaságában. A bal oldalra a hangerőszabályzó gombpáros és egy exponálásra, valamint kamera indításra használható gomb került, kékes színezéssel ellátva. Felül egy belülről szigetelt 3,5 mm-es jack bemenet, infravörös port és másodlagos mikrofon zárja a kört.

 

A hátlap leszedhető, belső gumiszigeteléssel oldották meg a vízhatlanságot, ez és az egymás mellett szorosan elhelyezkedő fülek bepattintása biztosítja a jó záródást. A négy sarokban látható „szegecsek” díszként szolgálnak, egyéb funkciójuk nincs. A hátoldal mintázata megegyezik az előlapival, de szerencsére nem lakkozott. Bal alul a hangszóró, felől középen a gyártó logoja, a pulzusmérő, LED segédfény és a kamera foglalja el pozícióját. A hátsó fedél lehámozása után férünk hozzá a kivehető 2800 mAh-s akkumulátorhoz illetve a microSD és microSIM foglalathoz. Üzemidő tekintetében elmondható, hogy az 1 nap garantálható, de 1,5 nap is kihozható az eszközből.

Az S5 Active IP67-es és MIL-STD-810G szabványoknak felel meg, vagyis 1 méteres mélységben 30 percen bír ki a víz alatt. A második szabvány szerint pedig ellenáll a sónak, pornak, párának, rezgésnek, napsugárzásnak és a hirtelen hőhatásnak is. A gyakorlatban sajnos sok beázásról hallani, de ennek pontos okát mi sem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy esőben nyugodtan használható, de a további ellenálló képességét kipróbáló tulajdonosok legyenek óvatosak, nehogy gond lépjen fel.

Hardver/ Sebesség

Az izmos külső mögött egy felsőkategóriás hardver tevékenykedik, ez pontról pontra megegyezik a Galaxy S5-ben lévővel, vagyis egy Qualcomm Snapdragon 801-es SoC felelős a működésért. A négy darab, magonként 2,5 GHz-es órajelen ketyegő CPU mellé egy Adreno 330-as grafikai egység is besegít a tökéletes mobilozási élmény kiszolgálása érdekében. A RAM mérete 2 GB, a belső tárhely pedig 16 GB. Utóbbi bővíthető akár 128 GB-os microSD-vel is.

 

Tesztalanyunk szoftvere a már jól ismert Android OS, ebből is a 4.4.2-es verziójú Jelly Bean-t kapjuk. Kezelőfelületnek a TouchWiz UI-t kapjuk, amit már bizonyára az emberek nagy része régóta ismer. Az Android 5.x Lollipop frissítését bizonyára megkapja az eszköz, ennek csak a dátuma kérdéses.

A Galaxy S5-höz hasonlóan a felület akadásmentes, mindenre gyorsan reagál a gépezet, akadást nem sikerült kipréselnünk belőle és melegedési gondok sem adódtak. A menüben található programok között extraként sorolható fel az S Health, itt már nem csak a pulzusszámunkat, mozgásunk követhetjük nyomon, hanem már a Barométernek köszönhetően láthatjuk a tengerszinthez viszonyított magasságot, a légnyomást és az iránytű is feltűnik itt. Természetesen a Samsung további extrái is megtalálhatóak, mint az S Voice.

Multimédia

A hátlapon található 16 megapixeles kamera LED segédfénnyel rendelkezik, a beállításokban az S5-ben is megtalálható beállítások (HDR, ISO, képméret, fénymérés, stb) és a motívumprogramok is megmaradtak. A vízalatti fotózáshoz az extra gomb nyújt segítséget, hiszen vízalatt az érintőkijelző gyakorlatilag használhatatlanná válik.

A fotók azt mutatják, hogy a kamera elég jó szoftverezést is kapott, az ég nem ég be, a sötétebb részek pedig nem zajosodnak, ugyanakkor a részletek meg is maradnak 100%-os nézetben is. A Galaxy S5 is ilyen jól szerepelt ezen a téren is, ezért nem is meglepő a produkció, mondhatni elvárható volt. Videofelvétel 2160p felbontásban is történhet, sztereó hanggal és természetesen szép képminőséggel.

A készülékben nincs FM-rádió, ez pár embernek hiányozni fog, ezen csak internetrádióval lehet segíteni, amihez folytonos internetkapcsolat szükségeltetik. A gyári Samsung zenelejátszó a megszokott felülettel és beállításokkal rendelkezik, vagyis van equalizer, ismétlési módok és albumborító megjelenítés is. A külső hangszóró átlagos hangerőt képes kiadni magából, headseten át a szokásos hangzást kapjuk, tehát élvezetes zenehallgatást.

Samsung Galaxy S5 Active tesztalanyunk igazán jól fel van szerelve, van WiFi (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0, infra, NFC és A-GPS GLONASS támogatással. Mobilhálózatok közül az minden most létező hálózatot támogat, így az LTE is a listán van 150 Mbps le és 50 Mbps feltöltéssel.

Összegzés

Véleményemet és gondolataimat összeszedve azt tudom elmondani, hogy a a Galaxy S5 Active egy összességében jól sikerült modell. Az ellenálló képesség tetszetős benne, igaz sok beázásról hallani, de nem tudni, hogy felhasználó hiba, vagy sem. A külső sokakat megoszt, valakinek tetszik, mások a kezükbe se veszik, mégis van helye a piacon. A kijelző, hardver, szoftver, üzemidő, kamera mind rendben van és ezek a legfontosabbak egy okostelefonnál manapság. A másik fontos tényező az ár, jelen pillanatban kártyafüggetlenül 149 ezer forintért hozható el, ez talán már nagyon a felső határon van, sokkal élhetőbb lenne egy 120-130 ezer forintos árcímkével, persze idővel még ez alá is mehet. Végszóként elmondható, hogy a Samsung tud jó telefont gyártani, csak az árazással szállnak el sokszor az egekig.

A tesztkészüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy S5 Active

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - IP67
  - Hardver
  - Kamera
 
  Kontra:  
  - Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,1"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 145.3 x 73.4 x 8.9 mm
  • tömeg: 170 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 16 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 1900 / 2100, LTE 700 / 850 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2800 mAh
  • tapasztalat: 1-1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés