Connect with us

Hirdetés

technokrata

Belga beharangozó videókkal

Garázs

Belga beharangozó videókkal

Barrichello 300
Módosított pálya, fokozott izgalmak, ám ne számítsunk meglepetésre.

Belgiumban 1950-től, a kezdetektől rendeznek Formula-versenyeket, legtöbbször Spában. Noha a ring a ’20-as években debütált, sokáig közútként is funkcionált. A most “csak” 7004 m hosszú pálya kezdetben több mint 14 kilométer hosszú volt roppant gyors egyenesekkel, ezért és a baleseti szempontokat figyelembe véve egy darabig kikerült a sorozatból – Zolder és Nivelles volt a beugró -, majd többszöri átépítés után (utoljára 2007-ben) nyerte el mai jellegét. Ezzel alaposan feladták a leckét a mérnököknek, a szédítő egyeneseket egyaránt gyors és lassú részek kötik össze, ráadásnak ott a híres Eau-Rouge. De talán épp ezek miatt nincs pilóta, aki ne várná izgalommal a futamot. A motor- és kondigyilkos pályán mindig történik valami, ha más nem, hát az időjárás okoz kellemetlen perceket. De nem Schumachernek: a csúcsnémet hatszor diadalmaskodott itt, közvetlenül Senna és Räikkönen előtt (5, illetve 4 győzelem) – most, a tízhelyes rajtbüntetéssel esélye sincs. Tavaly a Jégember tudott győzni Ferrarival, a meglepetés Fisichella második helye volt a Force Indiával, közvetlenül Vettel előtt. A Ferrariknak hagyományosan fekszik a pálya, nem lesz könnyű elkapni őket, bár a közel hónapnyi szünet tartogathat meglepetéseket minden csapatnál. Nagy erőátrendeződésre azonban ne számítsunk.

Minden bizonnyal a legemlékezetesebb történés az ominózus 1998-as eset, amikor a mezőny nagy része belekeveredett egy rajt utáni incidensbe. Coulthard hibázott, de 14 másik autó is megsérült, ebből 7 úgy, hogy feladni kényszerült a versenyt. Schumacher is benne volt, de újra rajthoz állhatott. 25 körrel később megint összeakadt Coultharddal és felnyársalta a skót McLarenjét. A német meglehetősen feldúltan vágtatott át ellenfele bokszába, és nem sokon múlott egy tömegverekedés sem a tömegbalesetet követően.

Sokak ettől a pillanattól számolnak a Force Indiával, mint ellenféllel. Ki tudja, melyik kalapból varázsolta elő a kiscsapat eddigi egyetlen pole pozícióját, tény, azóta sereghajtóból a középmezőnybe repült, nagyjából kiegyensúlyozott teljesítményt mutatva azóta is. Fisichella tragédiája, hogy ugyanezt a Ferrarival beugróként már nem tudta megismételni.

1966 Spa, még az eredeti nyomvonalon. És “eredeti” pilóták: Surtees, Rindt, Brabham, Stewart, akik még küzdenek a géppel. Csak nézni kell.

Eau Rouge… Ez a kanyar sokaknak okozott már meglepetést: 1993-ban Alex Zanardi – az érinthetetlen – csapta oda horrorisztikus módon autóját a szalagkorlátnak. Versenyzőtársára, Sennára jellemző, hogy megállt és segédkezett a mentésben, sokak minden bizonnyal ekkor zárták szívükbe mindörökre.

Az időjárás kiszámíthatatlan a hegyek miatt. Most is esőt jósolnak, legalábbis szombatig, így főhet Bridgestone-ék feje – esőben nem az elsők. Mivel a pálya nem bírja el a szuperlágy gumit, ezért azt otthon hagyják, és a kínálat két végéből táraznak. Persze a hőmérséklet-ingadozás még így is odatehet nekik. A pálya karakterisztikájából fakadóan a motorok csúcsra vannak járatva, a tempó nagy, erő és megbízhatóság – ezek lesznek a kulcskérdések. A mérnököknek sem könnyű, a vonalvezetés egyaránt gyors és lassú részekkel szeparált, az aerodinamika beállítása komoly fejtörést okoz: alacsony vagy nagy a leszorítóerő – sajnos a kettő együtt nem megy. Cserébe remek előzési pontok vannak. Egyértelműen előny az F-csatorna, na ja, egy KERS azért még elkelne. A Brembo viszont megnyugodhat: a fékek közel sem szenvednek annyit, mint a pilóták.

Barrichello 300

A Red Bull már a Magyar Nagydíj után elkezdett sopánkodni, motorerőben itt hiányt szenvedhet, aerodinamikai kifinomultsága nem érvényesül eléggé. A pálya ugyan tényleg nem kimondottan kedvez a Red Bull Racing autóinak, de a tabellát vezető istálló pilótáival így is számolnia kell annak, aki nyerni akar Spában. Sokan a lehető leghamarabb visszatértek a gyárba, hogy némi előnyre tegyenek szert, lásd McLaren és Renault, amely tökéletesített sasszéval remél előrelépést. A McLaren szimplán remek ezen a pályán, csakúgy, mint a Ferrari, ők ketten a legtöbb futamgyőzelmet könyvelhetik el itt. Már-már szánalmas, ami a Mercedesszel történik, vagyis semmi – erről nincs is mit mondani. A kiscsapatok viszont erőre kaphatnak, a Force India és a Williams is új csomaggal érkezik. Barrichello ráadásul 300. rajtjára készül, parádés. Mindenképpen Top10-es eredményt várnak. A győzelemre Mark Webberen és Sebastian Vettelen kívül a McLaren-Mercedes és a Ferrari duójának van még esélye – tegyük hozzá gyorsan, hogy normális körülmények között. De épp ezért szeretjük a belga katlant: semmi sem normális ott.

A pénteki szabadedzések 10, illetve 14 órakor kezdődnek, ami a várható eső miatt kérdéses. Harmadik tréning szombaton 11-től, kvalifikáció 14 órától. A verseny vasárnap 14 órakor rajtol.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés