Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonsági hibás az Interneten reklámozott kamera?

Kütyük

Biztonsági hibás az Interneten reklámozott kamera?

Végy egy olcsó vevőberendezést, és megnyílik előtted a világ: betekintést nyerhetsz nemcsak egy gügyögő kisbabához, hanem akár egy orvosi váróterembe, egy irodába, esetleg egy fehérnemű osztályra…

Egy elég nagy népszerűségnek örvendő hordozható videokamera hatalmas biztonsági lyukkal a közepén került forgalomba. Az a többezer ember ugyanis, aki felszerelte, hogy fokozza otthonának vagy irodájának biztonságát, azt is elérte – persze nem tudatosan – hogy tevékenységei, életvitele mindenki más számára láthatóvá váljanak, aki legalább egy olcsó vevőberendezéssel rendelkezik.

A videokamera, melyet oly hevesen reklámoztak az Interneten, arra hivatott, hogy jeleket küldjön egy közeli állomásra, mely által a kép megjeleníthetővé válik egy monitoron vagy egy tévéképernyőn. Ám ezek a jelek már egy néhányszáz dolláros elektronikai felszereléssel is „elkobozhatóak”.

Nemrég New Jersey külvárosában egy autó két biztonsági szakemberrel, és egy digitális „hallgatózó” berendezéssel megpróbált bekukkantani olyan otthonokba, amelyekben ezek a kamerák fel lettek szerelve – bébi-figyelőnek, vagy akár biztonsági kameráknak.

Az autó végül megállt egy jómódú kerületben, egy jómódú ház előtt – és néhány pillanat múlva máris láthatóvá vált utasai számára egy nappali szoba számtalan gyerekjátékkal, bébivel, és anyukával felszerelve. Így a szakemberek joggal megállapíthatták, hogy a kamerák amellett, hogy megfigyelhetővé tesznek objektumokat, számtalan más veszélyforrás hordozói.

Hiszen ki ne találkozott volna az elmúlt hónapokban folyamatosan felbukkanó “Amazing X10 Camera” reklámjával az Interneten. Az XCam2-t egy felettébb csinos nő ajánlotta a szörfözők figyelmébe egy úszómedence partjáról, s így számtalan ember – különösebb szándék nélkül – megvásárolta a kamerát.

Az X10 Wireless Technology, mely a kamera értékesítésével foglalkozik, 1999-ben alakult egy hong kongi cég leányvállalataként. Vezetői kilétüket mindvégig titokban tartották, a hatóságoknak csupán Jeff Denenholz szóvivőt sikerült elérniük, aki nem kommentálta az eseményeket. Annak ellenére, hogy kilenc hónap alatt a cég 138 ezer kamerát értékesített. Ennek természetesen főként az volt az oka, hogy a készülék csupán 80 dollárba került.

Persze akad sokkal megbízhatóbb kamera, ilyen például a D-Link Systems által gyártott DCS-1000W, mely ugyanannyit tud, mint az XCam2, ellenben titkosítva küldi jeleit, akár WiFi hálózatokon keresztül is – ám ez legalább 350 dollárba kerül.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés