Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az MIT-sek már a 4D nyomtatásban gondolkodnak

Smart home

Az MIT-sek már a 4D nyomtatásban gondolkodnak

Miközben a világ a 3D-s nyomtatást tanulja, addig a Massachusetts-i Technológiai Intézetben már mással kísérleteznek.Hamarosan a ház önmagát is összerakja?

Képzeljük el azt a világot, amiben az IKEA-s szekrény önmagát szereli össze, vagy egy ház önmagát húzza fel. Lehetetlennek hangzik? Pedig az MIT-s kutatók valami hasonlóval kísérleteznek. 3D-ben nyomtatni ma már nem nagy kunszt, ha van egy ilyen nyomtatónk. Node ahelyett, hogy mi magunk foglalkoznánk azzal, hogy az alkatrészeket összeszereljük, vagy a téglát cipeljük, a mérnökök olyan eljárás megalkotásán dolgoznak, mely önmagát állítja össze.

A negyedik D nem más, mint az idő, vagyis ha egy objektumot kinyomtatunk, az képes lesz megváltoztatni a formáját, ami persze természetesen időbe kerül. Az MIT-nál, a projekten dolgozó Skylar Tibbits egy, a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy „magában a nyomtatásban nincsen semmi újdonság, a lényeg az, hogy mi történik utána.” A koncepciót videóval is alátámasztotta, melyben az látható, hogy egy műanyag darabka a vízbe lett helyezve, ami idővel elkezdte felvenni az előre meghatározott formáját.  A következő lépésben a kutatóknak egy nagyobb struktúrát kell létrehozniuk és természetesen azt is ki kell kísérletezni, hogy ne csak vízben induljon meg a folyamat, hanem más energiaforrás is beindítsa az átalakulást, mint a hő, a hang vagy a rezgés.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés