Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Föld digitális térképe

Kütyük

A Föld digitális térképe

Még sosem láthatott emberi szem olyan részletes térképet, mint amilyet a NASA kíván létrehozni. De vajon elérhetővé válik-e ez mindenki számára?

A NASA elkötelezte magát egy új térkép létrehozásában: a valaha készült legrészletesebb földi térképeket is felülmúló eredményt ígérő tervbe vágott bele. Kérdés azonban, ez ki élvezheti majd e munka gyümölcsét (az USA védelmi minisztériuma szeretné megelőzni a térkép civil felhasználást).

A februárban fellőtt Endeavour űrsiklóról nagymennyiségű mikrohullámmal ”bombázták” a Föld felszínét, melyek a siklóra visszapattanva részletgazdag és főként pontos képpel szolgáltak bolygónk felszínéről. A mikrohullámok nyújtotta információknak számos felhasználási területe lehet: árvizek megelőzésére, repülőgépek számára terepakadályok kikerülésére, rádió- és kommunikációs adótornyok ideális helyének megkeresésére mind alkalmazható. Katonai célpontok bemérésére és kémkedésre szintén, ezért nagy érdeklődés kíséri a NASA munkálatait.

Észak-Amerika háromdimenziós térképe az elsődleges célpont, de néhány éven belül elkészülhet az egész Föld digitalizált mása (egész pontosan a bolygó részének 80 százaléka, ahol az összlakosság 95 százaléka lakik). Olyan részletgazdag lesz, hogy minden, 30 méternél szélesebb és 10 méternél magasabb tereptárgy, kiszögellés, dombocska látható lesz a térképen. A Pentagon ezért azt szeretné, ha nem kerülne ki az Egyesült Államokból a térkép, illetve annak csak egy butított verzióját tenné elérhetővé a nyilvánosság felé.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés