Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Desire 610 – Műanyagba zárt csoda

Kütyük

Teszt: HTC Desire 610 – Műanyagba zárt csoda

A HTC Desire 610 a középkategória felső részébe tartozik, mégis lakkozott műanyag külsőt kapott, ami rontja az összképünket.

A tajvani gyártó legfrissebb csúcsmodell, az M8 elég pozitív fogadtatásra talált, legfőképp a jó anyaghasználat, igényes szoftver és a jó hardver miatt. Persze nem csak a legfelső kategóriában szeretnének vevőket szerezni, ezért készítettek egy erős középkategóriás gépet, ez lett a Desire 610.

Csomagolás

A telefont egy fehér jelöletlen dobozban kaptam és a készüléken kívül semmi tartozékot, még töltőt sem tartalmazott a pakk. Persze ez nem volt probléma, ugyebár minden háztartásban akad már minimum egy microUSB-s töltő, pláne egy tesztelőnél, ahol a karácsonyfán is az szokott lógni díszként. A boltokba kerülő csomagban töltőt és adatkábelt biztosan találunk, a headset már kérdésesebb, erről sajnos nem tudok nyilatkozni.

Külső

A tajvani cég meglátásom szerint egy felismerhető arculatot próbál kialakítani, ez a típus is ezt adja át, szemből a One-ra és az M8-ra hasonlít, de említhetném akár a Desire 601-et is. A kijelzőt alul-felül közrefogó, egyforma méretű sávban a sztereó hangszóró ül, felül mellette pedig még egy előlapi kamera is van. A kijelző sötét keretén felül akad még közelség- és fénymérő szenzor, valamint egy értesítő LED is. Az alsó feketeséget egyedül az ezüstösen csillogó HTC logó töri meg. A megjelenítő egy 4,7 colos, qHD IPS panel, a betekintési szögei jók és a fényereje is megfelelő.

P1020496

Tesztalanyunk jobb oldalán a hangerőszabályzó gombpáros dominál, alul pedig csupán a microUSB-t látni. A bal oldalon egy ajtócska mögött találjuk meg a nanoSIM kártyahelyet és a microSD foglalatát is. A felső élére a 3,5 mm-es jack csatlakozót, valamint a képernyő feloldásáért és zárolásáért felelős gombot tették.

P1020498

A hátlap lakkozott, csúszós felületű és sajnos gyorsan koszolódik is, főleg ebben a fehér színben. Ez elég lelombozó tud lenni, főleg, hogy nem is szedhető le. Középen egy szürke színnel íródott HTC feliratozást látunk, míg feljebb két karikát, egyikben a kamerát, míg a másikban a LED segédfényt találjuk. A burkolat mögött egy 2040 mAh-s kapacitású akkumulátor működik, ennek energiája körülbelül 1,5 napra elegendő, átlagos használat mellett.

Hardver/ Sebesség

Manapság a középkategóriába leginkább a Qualcomm Snpadragon 400-as SoC terjedt el, így itt is ez teljesít szolgálatot. Ebből is kétféle van, az egyik változat két-, míg a másik négymagos, ebben az esetben az utóbbival van dolgunk. A processzorok 1,2 GHz-en üzemelnek, mellé pedig egy Adreno 305 került, ennek feladata a grafikai feladatokat számolni minél gyorsabban. A RAM mérete 1 GB, a belső tárhely pedig 8 GB. Elég sok olyan telefon fordult már meg a kezeim között, aminek hasonló hardveres paraméterei voltak, de szerencsére pont a saját LG F6-om is szinte ugyan ezzel a specifikációval rendelkezik, igaz, hogy ott két maggal kevesebb van a CPU-ban.

Screenshot_2014-07-31-22-36-54

A gyorsaságra nem tudok rosszat mondani, ugyanolyan sebességgel teszi a dolgát, mint az F6-osom, pedig ott a KitKat frissítés után minden animációt ki kellett kapcsolni, hogy ne laggoljon, de még néha így is becsúszik egy-kettő akadás, itt erről szó sincs. Látszik milyen az, ha egy készülék eleve egy friss és jól optimalizált szoftverrel érkezik és milyen, amikor a régit frissítik. Ami feltűnt nekem a bekapcsolása után, hogy a menüben kutakodva megfogyatkoztak az extra programok, legalábbis első látásra. Jobban átnézve különféle mappákból csalogathatók elő az extra appok, mint például a Polaris Office 5, Firka, Hangrögzítő vagy a Car (autós mód).

Screenshot_2014-07-31-22-37-08

Multimédia

P1020499

A hátlapon található 8 megapixeles, autófókuszos, LED segédfénnyel megtámogatott kamera szenzora látszatra egész nagy, viszont elég kis lencsét kapott, amin bejuthat a fény. A beállítások között feltűnik a HDR opció, ISO állítás, fényerő, fehéregyensúly és a geocímkézési lehetőség is.

IMAG0006

 

IMAG0007

Az elkészült képek olyanok lettek mint, amit egy HTC készüléktől várhatunk, egyszóval vállalható. Bővebben a képek nem rosszak, de az élességen és a színek élénkségén lehetett volna mit csiszolni, plusz még hozzájön az égbolt kiégése, ami végképp nem kellett volna. Videózni 1080p felbontásban tudunk, sztereó hanggal és 30 képkocka/másodperccel.

Screenshot_2014-07-31-22-37-36

A készüléken muzsikát a Google és a HTC lejátszójával indíthatunk el, utóbbival igen jól szól, van equalizer és a menüben a BoomSound is bekapcsolható. Ez utóbbival hangosabbá válik a zene, de fontos azt is tudni, hogy a sztereó hangszórók elég hangosak, viszont mély hangokat ne nagyon várjuk tőlük. Fülhallgatón a mélyek is a helyükön vannak, ott ez a probléma eltűnik.

Screenshot_2014-07-31-22-37-45

Az FM-rádióról sok mindent nem lehet mondani, működik és van RDS funkció is. A Desire 610-be beépítették az LTE modult, hogy még gyorsabban tudjunk mobil internetezni. Van továbbá WiFi (b/g/n), DLNA, Bluetooth 4.0, GPS és NFC, tehát nem sok okunk van panaszra, tulajdonképpen mindent megkapunk, amire szükségünk lehet.

Összegzés

P1020497

A HTC újdonsága nem vett le a lábamról, szerintem nem jobb, mint az F6-os készülékem, pláne, hogy üzemidőben és funkciók terén még többet is nyújt. Ugyanakkor a Desire 610-et sem vetem meg, jó választás lehet azoknak akiknek tetszik a formaterv és elegendő a tudása, márpedig ez a hardver mindenre elegendő lesz manapság. Mindig fontos tényező az ára, és hogy mennyire versenyképes más modellekkel a piacon. Sajnos elég drága, a 87 ezer forintos legolcsóbb ár magas, a konkurensei ennél szinte mind olcsóbbak, kivétel ez alól az Xperia M2, de annak anyaghasználata és kamerája is sokkal jobb. Ha olcsóbbá válik vagy bekerül szolgáltatói kínálatba kedvezőbb feltételekkel, akkor viszont jó vétel válhat belőle.



Szólj hozzá!

További Kütyük

HTC Desire 610

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kamera
  - Szoftver
 
  Kontra:  
  - Üzemidő
  - Anyaghasználat
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 540 x 960 pixel"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 143.1 x 70.5 x 9.6 mm
  • tömeg: 143 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 2100, LTE 800 / 900 / 1800 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2040 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés