Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újítások, amelyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik mindennapi életünket

tudomány

Tudomány

Újítások, amelyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik mindennapi életünket

Újítások, amelyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik mindennapi életünket

A 3M elhivatottan igyekszik a tudomány segítségével kényelmesebb és biztonságosabb mindennapokat biztosítani termékei révén az embereknek szerte a világon, erre emlékeztet mindannyiunkat A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért.

Az UNESCO 2001-ben jelölte ki A tudomány világnapját a békéért és a fejlődésért, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a tudomány valódi előnyeire, amelyek nélkülözhetetlenek a társadalom fejlődéséhez.

Az emberek életkörülményeinek javítása a tudomány segítségével a 3M technológiai vállalat egyik legfőbb küldetése

– hangsúlyozta Várallyai István, a 3M magyarországi leányvállalatának cégvezetője. Amikor valaki azt hallja, hogy 3M, legtöbbször csak a kanári-sárga Post-It cetlik jutnak az eszébe. Kevesen tudják, hogy számos olyan újítás köszönhető ennek a vállalatnak, amelyek jelentősen leegyszerűsítik mindennapjainkat. Közel 120 éves fennállása alatt a 3M a legkülönbözőbb iparágban, több mint 120 000 szabadalommal rendelkezik, az ipartól az egészségügyig.

A vállalat egyik ilyen innovációs terméke a 3M Glass Bubbles – üreges üveg mikrogömbök, amelyek az 1940-es években hatékony adaléknak bizonyultak, hogy könnyebbé tegyék a különféle anyagokat, miközben a termelékenységet és a használati tulajdonságokat is megőrzi. Manapság már az autóalkatrészek gyártásához használt műanyagokat is ezekkel egészítik ki, így az autók könnyebbek és kevesebb üzemanyagot fogyasztanak. Az építőiparban pedig a homlokzatok hőszigetelésének részeként használják őket.

A közlekedési táblák vagy az út közelében mozgó emberek jobb láthatóságát olyan fényvisszavető elemek okozzák, amelyek jelentősen hozzájárulnak a közúti biztonság növeléséhez. A legelső fényvisszaverő anyag 1937-ben született a 3M zászlaja alatt. A 3M Scotchlite technológia megalakulása óta nagy fejlődésen ment keresztül, mára pedig már annyira intelligens, hogy képes kommunikálni az autonóm járművekkel is.

A 3M több mint 70 éve kutatja a nem szőtt textíliákat, melyeknek folyamatosan új felhasználási módokat találnak. Javítják a tartósságot és egyszerűsítik a csiszolóanyagok munkáját. Ezen felül szigetelésként is használják, így ennek köszönhetően az autók csendesebbek, a téli kabátok pedig melegebbek. Ezen túlmenően ráadásul ez a technológia segít életeket menteni szerte a világon, a 3M légzőkészülékek és maszkok részeiként.

A ragasztás területén kiterjedt fejlesztéseiket az egészségügyben is alkalmazzák. Az 1960-as években a 3M új korszakot nyitott az egészségügyben az úgynevezett papírtapasszal. A Micropore volt az első hipoallergén műtéti szalag, ami kíméletes a bőrön, légáteresztő, nem tartalmaz latexet és nedves bőrön is megfelelően tart.

A következő téli szezonban sokan értékelni fogják a 3M egy másik szabadalmaztatott technológiáját, a Thinsulate-t. A hőszigetelésű szintetikus szál megtartja a hőt, ugyanakkor lehetővé teszi a pára távozását. Ezt leggyakrabban sportruházatoknál és kabátoknál használják, de a Nike cipők legújabb kollekciójában is megtalálhatók.

Idén ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a 3M legemblematikusabb terméke, a színes Post-it. Ezeket véletlenül hozták létre, amikor Spencer Silver olyan ragasztót keresett, amely könnyen tapad a felszínre anélkül, hogy túl szorosan tenné azt, és az Art Fry pedig a folyamatosan eltűnő könyvjelzőivel küzdött. Fenomenális sikert hozott az ötlet, hogy kis papírdarabokra vigyék fel úgy a ragasztót, hogy aztán többször is használhatóak legyenek. Ma a 3M többezer Post-it változatot is gyárt, különféle színben, méretben, vonalakkal és 100% -ban újrahasznosított anyagból.

A 3M ezenfelül úttörő szerepet játszik az informatikában is. Az ezredforduló után születettek ugyan már nem tapasztalták, de a korábbi generációk biztosan emlékeznek még arra, hogy a múlt században az adatokat többnyire mágnesszalagokon tárolták. Ezek túlnyomó részben hangfelvételek voltak (ezt később a hang- és videoszalagok fellendülése követte), de az idő múlásával elkezdték használni a számítógépről származó adatok tárolására is a lyukkártyák helyett. Az első 3M mágnesszalaghoz poliészter fóliát használtak, a mágneses réteget pedig műanyag fóliával borították a korrózió megakadályozása érdekében. Minél több felvétel készült, annál gyakrabban használták biztonsági megoldásként az ezredfordulón.

A fejlesztések folyamatosak a vállalatnál, a 3M mérnökei pedig egyre jobb, fenntarthatóbb és költséghatékonyabb megoldások létrehozására törekszenek. A 3M évente több száz szabadalmat kap, így lehet hinni a vállalat hitvallásának, miszerint “a 3M innovációi minden életet javítanak“.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés