Connect with us

technokrata

Kína után most rajtunk a sor: bevezetik itthon is a QR-kódos fizetést

Tudomány

Kína után most rajtunk a sor: bevezetik itthon is a QR-kódos fizetést

Kína után most rajtunk a sor: bevezetik itthon is a QR-kódos fizetést

Kínában évi 12 ezer milliárd dollár értékben vásárolnak mobilfizetéssel, világszerte évi 20 százalékkal nő az ilyen tranzakciók száma, és már a Google is QR-kód alapú fizetési megoldáson dolgozik, de Magyarországon még mindig gyermekcipőben jár a technológia.

Hozhat-e változást a július 1-jén induló Azonnali Fizetési Rendszer? Lehet-e biztonságosabb, olcsóbb és egyszerűbb a felhasználó számára a QR-kódos fizetés?

Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen elemzése 2019 egyik legizgalmasabb trendjéről.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jén indul Magyarországon. Az AFR a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi: például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést is.

Mit jelenthet a magyar felhasználóknak a QR-kódos fizetés elterjedése?

A jegybankok világszerte törekszenek a készpénz-használat visszaszorítására. Magyarországon is ez a trend, ennek a folyamatnak az egyik lépése a QR-kódos megoldások támogatása is. Hiszen miközben a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Az Alipay és a WeChat 92 százalékát adják e forgalomnak. Előbbit 870 millióan, utóbbit 902 millióan használják naponta”

– tájékoztat Veszer Zoltán, a BlockBen ázsiai piacokért felelős szakértője. A magyar tulajdonú, innovatív üzleti megoldásokat és technológiákat fejlesztő BlockBen tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón.

Veszer Zoltán hozzáteszi:

“Világszerte 2016-ban 482 milliárd, nem készpénzes tranzakció történt, az eddig jellemző évi 10 százalékos növekedési arány pedig két éven belül duplájára nő a mobilfizetés elterjedésének köszönhetően. Különösen az Egyesült Államokban és Ázsiában kedvelt a technológia, de például a norvégok 42 százaléka is rendelkezik valamilyen digitális pénztárcával. Az éttermek, szupermarketek, mozik, taxik a legnépszerűbb mobilfizetési helyek. A folyamatnak újabb lökést adhat az elemző szerint, hogy a Google Pay is a peer-to-peer fizetési megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi majd a felhasználóinak, hogy egy QR-kód beolvasásával küldjenek pénzt egy másik felhasználónak.”

Magyarországon is vannak már jól működő példák: az iCsekk rendszerében például QR-kód segítségével lehet fizetni a Digi, a Díjbeszedő Zrt., a Főgáz, a UPC, a Főtáv,  vagy épp az ELMŰ számláit. A technológiában a mobilfizetések piacán is hatalmas lehetőségek rejlenek.

„A QR-kódos vagy vonalkód alapú technológia azért lesz vonzó a magyar felhasználók számára, mert innovatív, garantáltan biztonságos, valamint egyszerű és olcsó”

– fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója.

A szakember kiemeli: a mobilfizetésen belül lehetségesek a QR, a vonalkód alapú tranzakciók vagy épp az NFC chippel történő mobilfizetés. Utóbbi megoldás jelenleg  döntően kártyatársasághoz kötött, de várhatók a piacon olyan új megoldások, amelyeknek köszönhetően a kereskedői terminál és a pénztárcaszolgáltató direktben összeköthető, így csökkenthető a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma és a fizetendő jutalékok, díjak is alacsonyabbak lehetnek. Ez a kereskedői oldalon különösen a kisvállalkozásoknak lehet vonzó. A felhasználóknak pedig csupán egy telefon vagy egy okosóra is elég a fizetéshez.

További Tudomány

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin