Connect with us

technokrata

„A gamer piac dedikált figyelmet kíván” – Exkluzív interjú Kaszál Norberttel

Portré

„A gamer piac dedikált figyelmet kíván” – Exkluzív interjú Kaszál Norberttel

Talán nem túlzás azt állítani, hogy így vagy úgy, de mindenkinek van valamilyen Kingston terméke. Az 1987-ben alapított vállalat itthon is hosszú ideje képviselteti magát, a kínálatában pendrive-okat, SSD-ket, memóriákat és SD-kártyákat is találunk, otthoni, üzleti felhasználásra egyaránt. Sőt, két évvel ezelőtt kifejezetten a gamer felhasználókat is megcélozták a HyperX márkával, tehát már egyszerre három területen is helyt áll a gyártó. Minderről különösen sokat tud Kaszál Norbert, aki már közel 9 éve a gyártó Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. Norberttel az általa képviselt területek közti különbségekről, a Kingston Technology jelenlegi termékeiről és személyes kedvenceiről beszélgettünk.

Kezdjük is az elejéről. Hogyan kerültél a Kingstonhoz, mivel foglalkoztál előtte?

A Kingstont megelőző időszakban egy fotós vállalatnál, a Fujifilmnél feleltem a digitális fényképezőgépekért termékmenedzserként. Érdekesség, hogy valójában nem is akartam állást váltani, de egyszer csak a semmiből megcsörrent az asztali (nem is a mobil!) telefonom, és egy angolul beszélő lengyel férfi jelentkezett be egy francia fejvadász cégtől. Mondtam, hogy persze, küldje át az álláshirdetést, majd elolvastam, találkoztunk, és hirtelen azon kaptam magam, hogy enyém lett az állás. Így kerültem a Kingstonhoz, és ennek már 9 éve!

Akkor megtaláltad a helyed!

Szerencsére úgy érzem, hogy igen!Kaszal_Norbert 015

Már a kezdetektől a jelenlegi pozíciódban kezdtél?

Igen, az üzletfejlesztési posztot töltöm be a kezdetek óta, méghozzá két országban, Magyarország és Szlovénia is hozzám tartozik.

Mennyiben tér el egymástól a két piac?

Hatalmas a különbség. A fotós cégnél töltött korszakomban még a fotópiacról gondoltam azt, hogy hihetetlenül gyorsan változik, de az informatikai területen elhelyezkedve azt tapasztalom, hogy az IT összehasonlíthatatlanul gyorsabb és összetettebb, minden szempontból.

Ez miben nyilvánul meg? Van olyan, ami Szlovéniában nagyon megy, de itthon nem annyira népszerű és fordítva?

Nem így közelítem meg a kérdést. Azt látom, hogy Szlovéniában alapvetően magasabbak a fogyasztói árak, annak ellenére, hogy az ÁFA alacsonyabb, 22% -os, tehát eleve van egy 5%-os különbség a két ország adórendszere között. Mégis, ha az ember egy kicsit utánamegy a dolgoknak, arra a következtetésre jut, hogy Szlovéniában minden kereskedelmi lépcső megkeresi a maga profitját, amivel önmagán túl a gazdaságot is fenntartja. Ennek köszönhetően pedig magasabb az átlagkereset, ezáltal kicsit nagyobb a jólét is. Hozzáteszem, ilyen szempontból lenne mit tanulnunk tőlük. Talán annyi még a különbség, hogy bár a szlovén fogyasztók ugyanazokat a termékeket szeretik, mint a magyarok (hiszen most már az internet világában mindenki a netről szerzi a tudását egy új termékről), SSD-ből például már nem a 120 GB-os kapacitásút vásárolják meg, hanem a 240 GB-osat. A termék tehát ugyanaz, csak a teljesítmény térnyerésével az átlagárak feljebb mennek.

Apropó vásárlás – te hogy látod, mennyire tudják az emberek megkülönböztetni a HyperX-et a Kingstontól? Tudják egyáltalán, hogy a Kingstonhoz tartozó márkáról van szó, vagy van, aki úgy megy a boltba, hogy neki HyperX kell és kész?

Azt gondolom, hogy a felhasználók most még tisztában vannak azzal, hogy a HyperX tulajdonképpen egyenlő a Kingstonnal, de ez a tendencia pár év múlva várhatóan meg fog változni. A nagy szétválás két éve ment végbe nálunk. Ebben kissé hasonlítunk a Microsoftra, amely létrehozta az Xbox brandet. Hozzájuk hasonlóan mi is szerettük volna egy külön márkanév alá gyűjteni azokat a termékeket, amelyeket a játékosoknak szánunk, hiszen minden minőségi gyártó rájött, hogy óriási mértékű fellendülésnek indult a gamer és esport piac, ami dedikált figyelmet kíván.

HyperX CloudX_Headset_felulnezet

Igen, ez már most érzékelhető, a HyperX oldalán csak legalul egy apró felirat utal a Kingstonra.

Így van, igen. Nem titkolt célunk, hogy saját brandet kreáljunk.

Tudsz olyan esetről, amikor olyasvalaki vett HyperX terméket, aki egyébként nem rajong a Kingston termékekért? Biztos te is tapasztalod, hogy sokan úgy vannak vele, ha már vásárolnak, akkor a legjobb minőséget keresik, ami hosszú távon kiszolgálja őket.

Így van, ezt látjuk mi is, nem csak világpiaci, de a magyar trendekben is. Tehát, aki valamilyen szinten kötődik a gamer tevékenységhez – akár követi a játékosokat, akár ő maga is játszik – általában hajlandó több pénzt áldozni azért, hogy a játékok gyorsabban elinduljanak. Személy szerint szerencsésnek tartom magam, hogy egy olyan cégnél dolgozhatok, amely kiváló háttértudást és minőséget biztosít a termékeknek, ezáltal magasabb szintű élményt kínál azoknak a játékosoknak a számára, akik a HyperX-et választják a Kingston helyett.

Ha már a Kingstonnál járunk, mit gondolsz, mennyire versenyképesek az eszközök a piacon például a Samsunghoz viszonyítva, amely nagyobb ismertségnek örvend hazánkban?

Amennyiben átlagfelhasználóról beszélünk, aki nem gamer, csak alap szinten használja a terméket, akkor azt gondolom, hogy vannak olyan modelljeink, amelyek igencsak versenyképesek a piacon. Ilyen például a közelmúltban bemutatott UV400-as SSD sorozat, amelyet kifejezetten ennek a belépő szintű felhasználóknak szánunk. A termék mellett szól egyrészt a rendkívül kedvező az ára, másrészt az, hogy amennyiben valaki még hagyományos HDD-t használ, elképesztő növekedést fog tapasztalni, ha SSD-re vált. Az UV400 meghajtó esetében körülbelül 8-10-szeres sebességnövekedéssel számolhatunk, ami „Wow!” effektust idézhet elő az emberben. Azok számára szintén versenyképes ajánlatokat kínálunk, akik már rendelkeznek egy korábbi SSD modellel, igaz, a magasabb kategóriákban.

HyperX_FURY_memory_all

És ebben a tekintetben mi a helyzet a játékosokkal?

Akárcsak a Kingston, a HyperX márkanév alatt is széles kínálattal rendelkezünk. Például a gamerek számára is fejlesztettünk SSD-t, három típusút is. A SATA 3-as FURY modell képviseli a belépő szintet, ezután következik a már középkategóriásnak számító, Phison kontrollerrel ellátott Savage, amely még több műveletet képes elvégezni. Aki pedig igazán extrém teljesítményre vágyik, annak ott a PCI-Express vagy M2 csatolós Predator SSD-nk, amelynek olvasási sebessége akár az 1400 MB/s, míg írási sebessége az 1000 MB/s-ot is elérheti, ami nagyságrendekkel jobb érték, mint akárcsak az előbb említett modellek esetében.

Az, hogy hogyan fordul elő a vándorlás az egyik márkáról a másikra, nagyban függ attól, hogy ki hogyan tájékozódik az interneten. Véleményem szerint nekünk eddig sikerült elérni, amit szerettünk volna, jó úton haladunk.

Neked van kedvenced a termékpalettáról? Olyasmi, amire mindenkinek azt mondod, hogy „Igen, ez jó, válaszd ezt!”

Ez nagyban függ attól, hogy kivel beszélek. Ugyanúgy különböztetem meg az ajánlásaimat, ahogyan maga a Kingston is: a honlapon magán, vállalati és gamer felhasználóknak szánt termékcsoportok szerint választjuk szét a kategóriákat, amelyek közül mindegyikből van saját kedvencem. Az átlagfogyasztók esetében is több kategóriát választhatunk külön, például flash termékek (memóriakártyák és USB-k), RAM-ok, SSD-k.

kingstonkartya

A kártyák esetében az új, UHS 3-as szabványt is támogató az abszolút kedvencem. A Class 10-es kártya annyiban tér el a legtöbb (átlagosan UHS 1-es vagy 2-es) kártyától, hogy garantáltan 30 MB/s-os sebességet támogat, ami azért nem mindennapi!

A RAM-ok közül a DDR4-es HyperX modellek a favoritjaim. Globális és hazai viszonylatban egyaránt egyre inkább teret hódít a memóriapiacon a DDR4, nagyon hamar át fogja venni a vezető szerepet a korábbi DDR3-as modulok felett.

kingstonpendrive

A vállalati szegmensben két terméket emelnék ki. Az egyik a jelszavas védelemmel elátott DataTraveler 2000-es pendrive, melynek különlegessége, hogy a készüléken lévő billentyűzetre kell beírnunk a jelszavunkat, nincs szükség különálló számítógépes vagy okostelefonos alkalmazásra. Ez olyannyira nem egyértelmű, hogy amikor először láttam az eszközt, azt gondoltam, hogy „jézusom, milyen kényelmetlen lesz a laptop oldalán lévő csatlakozónál pötyögni”, de szerencsére semmi szükség ilyesmire. Mindez annak köszönhető, hogy van benne egy belső lítiumos akkumulátor, ami egy óra alatt teljesen feltölt. Emellett nem elhanyagolható tulajdonsága az USB-nek, hogy amint beírtuk a jelszót, a pendrive azonnal működik, nincs felugró ablak, várakozás, rögtön használható. Mindezt úgy, hogy közben vállalati szintű titkosítással rendelkezik, akárcsak a többi corporate USB-kulcs.

kingstonssd

A másik ilyen termék egyértelműen a szerverekbe szánt SSD-nk, amely egyedülálló módon áramkimaradás esetén egy másodpercen belül el tudja menteni az adatokat, így elkerülhető az információvesztés. Nem is beszélve a fogyasztásról! Mi ugyanis végeztünk olyan kísérleteket, amelyekben megvizsgáltuk, hogy 10 darab HDD-t ki tudunk váltani egyetlen SSD-vel. Mindez azért fontos, mert egy HDD hőmérséklete működés közben 65-70°C is lehet (és akkor ezt szorozzuk meg tíz darabbal!), ami borzasztóan sok.

Igen, emlékezetes, hogy régen a szerverszobákba sokszor alig lehetett bemenni a hőség miatt…

Nos, igen, egy SSD hőmérséklete 35-40°C, tehát csak feleannyit kell hűtésre fordítani, viszont cserébe tízszer akkora sebességet kapunk. Ha ezt végiggondolja az ember, akkor máris látszik, hogy rengeteget lehet spórolni az energián.

A Kingston termékeket végigvettük, de mi a helyzet a HyperX kedvencekkel?

Az USB-kulcsok közül mindig felcsillan a szemem a HyperX Savage pendrive hallatán, mivel ez az eszköz elképesztő, 300 MB fölötti olvasási sebességgel bír másodpercenként. Ha belegondolunk, hogy 2008 táján, az első SSD-k megjelenéskor egy átlagos merevlemez nélküli meghajtó 100 MB-os másodpercenkénti olvasási sebességre volt képes, akkor szinte fényévekben mérhető a fejlődés. Manapság ezt a sebességértéket kétszeresen vagy akár háromszorosan is túlszárnyalják a kezünkben lévő pendrive-ok, ami igazán különleges teljesítmény. A HyperX Predator sorozatban elérhető, 1 TB-os USB-kulcsról nem is beszélve!

HyperX CloudX_Headset_oldalnezet

A pendrive-okon túl a HyperX-nél egyértelműen az új headseteinket emelném ki. Egyrészt, mert szerintem egy memóriagyártó cégnél nem megszokott, hogy fejhallgatókat gyárt, másrészt az az igazság, hogy amikor a gamerek megvesznek egy RAM-ot vagy egy SSD-t és beépítik a gépükbe, onnantól soha többé nem találkoznak a HyperX márkával.

Tehát akkor márkaépítést szolgálnak ezek a modellek?

Igen, többek között ezért is dobtuk piacra őket, hiszen így látványos formában találkozik a játékos a termékkel, mivel ugyebár a fején hordja őket, így mindig szembetűnő helyen van. Sőt, az ismerősei, játékostársai és barátai is láthatják. Ennek megfelelően egy olyan minőséget szerettünk volna letenni az asztalra, amire büszkék lehetünk. Szerencsére ezt mind a tesztek, mind az eladások alátámasztják. A headset kínálatunk jelenleg 4 modellből áll: a HyperX Cloud I és Cloud II fülesekből, a Cloud Revolverből, és a legújabb CloudX nevű fejhallgatónkból.

Ezeket természetesen majd nagyon szívesen kipróbáljuk mi is 🙂

Semmi akadálya! Sőt, ugyan van, amiről még nem beszélhetek, de természetesen itt még nem ért véget a történet, sok meglepetéssel készülünk. Igyekszünk minden olyan gamert megszólítani, akinek a fején headset lehet. Profi játékosokról beszélünk, tehát ennek megfelelően nem a legolcsóbb kategóriát szeretnénk a jövőben sem megcélozni a HyperX-szel. Bár erről sem árulhatok el konkrétumot, de a jövőben más szegmensekben is érkeznek majd magas minőségű termékek a gamerek számára.

 Szólj hozzá!

További Portré

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin