Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hőszivattyú napjaink egyik leggazdaságosabb megoldása – Így működik!

hőszivattyú előnyei működése

LifeStyle

A hőszivattyú napjaink egyik leggazdaságosabb megoldása – Így működik!

A hőszivattyú napjaink egyik leggazdaságosabb megoldása – Így működik!

A technológia közelmúltbeli fejlődése nyomán a hőszivattyúk ideális megoldásnak tekinthetőek több válsághelyzet kezelésére is, úgymint az elszálló gázárak vagy az éghajlatváltozás felgyorsulása. Népszerűségüknek legfőbb oka, hogy fűtési és hűtési teljesítményt egyaránt kínálnak, és képesek egész otthonunkat ellátni ezekkel a szolgáltatásokkal. A hőszivattyú összességében komoly előnyökkel járhat otthonunk számára: alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat ezekről a rendszerekről.

A hőszivattyú előnyei

A hőszivattyúk népszerűsége az elmúlt években drámaian megnőtt. A kiemelt érdeklődés nem pusztán magas energiahatékonyságuknak köszönhető, hanem a rendszerrel járó számos praktikus, kényelmes és környezetbarát előnynek is.

Energiahatékony

A hőszivattyúkat jelenleg a legköltséghatékonyabb villamos energia felhasználásával történő fűtési formának tekinthetjük. A jó minőségű rendszerek átlagosan négyes vagy annál nagyobb COP-értéket érnek el, vagyis négy kilowatt fűtési vagy hűtési teljesítmény eléréséhez átlagosan kevesebb, mint egy kilowatt villamos energiát használnak fel. Egy hagyományos fűtési rendszer COP-ja kevesebb, mint egy – vagyis más fűtési formákkal összehasonlítva a hőszivattyúk akár négyszáz százalékos hatékonyságnövelésre képesek.

Környezetbarát

A fatüzelésű fűtőberendezések égési folyamata füstöt, kormot és egyéb káros anyagokat juttat a levegőbe, így a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében jelentős terhet jelent környezetünk számára. A hőszivattyúk használata csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását, mivel hőszivattyúnk nem éget el semmit, a kompresszor működtetéséhez szükséges kis mennyiségű elektromos energián kívül nincs további energiafelhasználás.

Kényelmes

A kényelem szintén fontos tényező, hiszen könnyedén szabályozhatjuk és tarthatjuk fent a kívánt hőmérsékletet saját komfortérzetünknek megfelelően. Akár egyetlen gombnyomással növelhetjük vagy csökkenthetjük a helyiség hőmérsékletét, mivel a hőszivattyúnk néhány perc alatt képes felmelegíteni vagy lehűteni egy helyiséget.

Biztonságos

Gázfűtéssel vagy fatüzeléses rendszerekkel ellentétben nincsenek lángok vagy forró felületek, amelyeket véletlenül megérinthetünk. Biztonságosan bekapcsolva hagyható akkor is, amikor nem tartózkodunk otthon vagy alszunk.

Helytakarékos

Ahogy a hőszivattyúk egyre népszerűbbé válnak, úgy fejlődik kialakításuk és esztétikájuk is. Manapság már egyre áramvonalasabb és kevésbé akadályozó, alig látható elemekből álló rendszereket is beszerezhetünk.

Működési elvek

Hőszivattyúnk működési elve nem újkeletű, csupán a már ismert technológia újszerű alkalmazása, megnövelt hatékonysági fokon. Alapként a hűtőszekrényünkben vagy légkondicionálónkban ismert technológiát használja: hőt von el egy közeli forrásból, ezután felerősíti és továbbítja azt. Tehát ahelyett, hogy a hő előállításához tüzelőanyagot égetnénk, készülékünk a hőt egyik helyről a másikra szállítja. Mindennek megvalósításához a termodinamika a kulcs, mely szerint a hő természetes módon áramlik a magasabb hőmérsékletű területekről az alacsonyabb hőmérsékletűek felé. A hőszivattyúk különböző fajtái képesek hőt elvonni a környező levegőből, a talajban tárolt geotermikus energiából, vagy egy közeli vízforrásból.

A hőszivattyús rendszer részei

A hőszivattyúk egyik legelterjedtebb típusa a léghőszivattyú, mely az otthonunkon kívüli levegőből veszi el a hőt, és hűtőközeggel töltött tekercseken keresztül pumpálja befelé. A légforrásos változat elég egyszerű, csupán két ventilátor, a hőcserélő tekercsek, egy visszafordító szelep és egy kompresszor található benne, hogy biztosítsa a hatékony működést. A kompresszor mozgatja a fűtőközeget, míg a hőcserélő elvonja a hőt a hőforrásból. A rendszer ezután a hőt ventilátorok segítségével továbbítja egy hőelnyelőhöz. Otthonunkba aztán a hőcseréléssel keletkezett hőt általában hidronikus rendszerekkel, például radiátorokkal vagy padlófűtéssel adja le a rendszer.

A kulcs hogy léghőszivattyúnk hűteni is tudjon, a visszafordító szelep. Ez az alkatrész változtatja meg ugyanis a hűtőközeg áramlását, így rendszerünk ellenkező irányban is működhet. Ahelyett tehát, hogy hőszivattyúnk hőt pumpálna befelé, inkább leadja azt, akárcsak egy légkondicionáló. Amikor a hűtőközeg megfordul, elnyeli a hőt készülékünk belső oldalán, és onnantól kezdve kifelé áramlik. Itt a hő felszabadul, így a hűtőközeg ismét lehűl, és visszaáramlik belső tereinkbe, hogy újabb hőt vegyen fel. Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg el nem érjük a kívánt hőmérsékletet.

Mivel számoljunk?

Bár a hőszivattyúk hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, mielőtt ilyen rendszert telepítenénk, alaposan érdemes utánanézni, számunkra is megfelelő megoldás jelent-e. Hideg éghajlaton, ahol a külső levegő hőmérséklete rendszeresen fagypont közelébe vagy az alá esik, a hőszivattyúk kevésbé hatékonyak. A hőszivattyúk által termelt hő továbbá nem olyan intenzív, mint a gáz- vagy olajtüzelésű kemencék által termelt. Mérlegelnünk kell továbbá azt is, hogy milyen kiegészítő vagy tartalékfűtést használjunk, ha hőszivattyúnk nem tud hatékonyan működni.

Napjaink leghatékonyabb fűtési és hűtési rendszere kétségtelenül a hőszivattyús megoldások között keresendő, melyek egyszerű, mégis költségkímélő módon teszik a dolgukat otthonunkban. Számtalan előnyük mellett azonban érdemes körüljárni az esetleges buktatókat, mielőtt ilyen rendszer kiépítésébe fogunk, nehogy később csalódás érjen minket.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés