Connect with us

Hirdetés

technokrata

7 ok, ami miatt a napelempark telepítése hatalmas lépést jelenthet a cégek számára

napelempark

LifeStyle

7 ok, ami miatt a napelempark telepítése hatalmas lépést jelenthet a cégek számára

A fotók forrása: KRQ Kft

7 ok, ami miatt a napelempark telepítése hatalmas lépést jelenthet a cégek számára

A fenntartható energia használatánál ma nehéz jobb és hasznosabb befektetést elképzelni. A napelempark olyan megtérülő beruházás, amely a napból érkező energiát ipari mennyiségben alakítja át villamos energiává károsanyag kibocsátása nélkül. Azon cégek számára jelenthet megoldást a napelempark kialakítása, akiknek több villamos energiára van szükségük, nagyobb telephellyel, elektromos berendezések sokaságával rendelkeznek. Azok a vállalkozások, amelyek napelemparkot alakítanak ki jelentősen mérsékelhetik villanyszámlájukat – akár le is nullázhatják azt –, ezen kívül növelhetik hitelességüket a fenntartható gondolkodás melletti elköteleződésben.

Milyen napelemparkok vannak ma Magyarországon?

Kis teljesítményű rendszereknek nevezzük a 50 kW-nál nagyobb, de a 0,5 MW névleges teljesítményt meg nem haladó napelemparkokat, az 50 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű napelemparkok pedig kiserőműnek számítanak.

Kialakításuk attól függ az adott vállalkozás által végzett tevékenység jellegétől, telephelye méretétől és villamos áram igényétől.

7 megcáfolhatatlan előnye a napelempark kialakításának

  1.      Környezetvédelem: A napelemparkok kétségkívül egyik legnagyobb előnye az, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül üzemeltethetőek és ezáltal óvják a környezetet.
  2.      Hitelesség erősítése: Az, hogy a fenntarthatóság melletti elköteleződésünket mutatjuk meg, az a vállalkozásunk hitelességét is erősítheti, (környezet)tudatosságról tesz pozitív tanúbizonyságot.
  3.      Helyben (a fogyasztás helyszínén, ill. annak közelében) termelés: a helyben megtermelt villamosenergia mennyiségétől függően csökken az import áramtól való függés is.
  4.      Segíti az állattartó vagy növénytermesztő (rét-legelő) gazdálkodást: bár a napelemparkok telepítésének helyszíne védett területté válik, ez nem azt jelenti, hogy a terület nem hasznosítható. Fel lehet használni például kaszálónak vagy állatok legeltetésére is, így növelhető a termőföld kihasználhatósága is.
  5.      Zöld park: A napelempanelek között kialakulhat egy zöld felület (gyep), amely pozitív hatással lehet a terület biodiverzitására is.
  6.      Újrahasznosítható részelemek: A napelemparkok részelemei életciklusuk lejártával közel 100%-ban újrahasznosíthatók, ráadásul kedvező a fajlagos beruházási költségük (magasan a legkedvezőbb a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek közül).
  7.      Megtérülő befektetés: A mai energiaárak mellett megnyugvást jelenthet a cégek számára olyan lehetőség, amivel csökkenthetik vagy le is nullázhatják villanyszámlájukat. A napelemes rendszerekkel hosszú távú befektetésként érdemes számolni, ugyanakkor a befektetett összeg akár már 4-5 év alatt is megtérülhet, jelentős terhet levéve ezzel a vállalkozások válláról, hiszen komoly összegeket (akár milliókat) spórolhat meg az adott cég.

A fotók forrása: KRQ Kft

Van hátránya?

Az előnyökhöz viszonyítva elég rövid a hátrányok „listája”.

Az egyik hátrány, hogy az energiatermelés csak napközben „működik”, ugyanis éjszaka a napelempark nem üzemel. Ennek kiküszöbölésére kitűnő megoldás lehet az akkumulátor, ami az aktuálisan fel nem használt energiát eltárolja. Az akkumulátor telepítése külön költséggel jár, de ennek alkalmazásával akár egész nap fedezhető a fogyasztás, sőt egy esetleges áramkimaradás esetén is lehet rá számítani.

A másik napelemparkos hátrány pedig az időjárási körülmény lehet, hiszen nem minden esetben adott a 15-20 fokos napsütéses idő. Jó hír azonban, hogy Magyarország jó földrajzi adottságokkal rendelkezik, magasnak mondható a napsütéses órák száma.

Mi az első lépés?

Először találni kell egy olyan területet, ami lehetővé teszi a napelempark telepítését. Lényeges tehát a megfelelő nagyságú földterület, hiszen egy nagyobb rendszer létrehozásához elegendő szabad területre van szükség.

Ha ez adott, akkor érdemes egy olyan szolgáltatót keresni, amely alaposan felméri a lehetőségeket és a legjobb megoldást ajánlja, a vállalkozás mellett áll a tervezés, a kivitelezés és akár a pályázatírás fázisában is. Minőségi termékekkel dolgozik és garanciát vállal munkájára.

A megbízható napelemes rendszerek szakértője, az A1 Solar

Az A1 Solar –elődvállalkozásainak köszönhetően – több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalattal rendelkezik.

2500-nál is több napelemes rendszert telepítettek már százhatvan fős szakképzett csapatukkal.

Az együttműködés kezdetén, egy energetikai audit során pontosan felmérik, hogy milyen lehetőségek vannak a felhasznált energia csökkentésére, majd a pályázatírásban (1500-nál is több sikeres pályázat fűződik a nevükhöz) és a teljes kivitelezésben is segítséget nyújtanak.

Amennyiben szeretné olyan szolgáltatóra bízni a napelemes rendszere telepítését, aki figyelemre méltó referenciával és szakértelemmel rendelkezik, akkor válassza az A1 Solar csapatát!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés