Connect with us

Hirdetés

technokrata

Munkahelyváltás 50 felett? Miért is ne?

munkahelyváltás 50 felett tapasztalt munkaerő

LifeStyle

Munkahelyváltás 50 felett? Miért is ne?

Munkahelyváltás 50 felett? Miért is ne?

Ha szóba kerül a munkahelyváltás 50 felett, akkor sokan azonnal bepánikolnak. Egyfajta kapuzárási pánik ez, melyen azonban jobb minél előbb túl lenni! Hogy miért? Mert nem kérdés: lehet váltani 50 felett is!

A tapasztalt munkaerő: érték!

Elég csak felnézzünk a https://miskolcallas oldalra, és látni fogjuk, hogy milyen sok olyan állásajánlat van, ahol több (akár 5+) év tapasztalattal keresnek munkavállalókat. Számos olyan pozíció van, ahol értékelik a tapasztalatot.

Hiába kap az ember nagyon jó oktatást, hiába nagyon lelkes a pályája elején, van, amit nem lehet 20 évesen megszerezni. Ez pedig az a rengeteg tapasztalat, amit egy 40-50-60 éves munkavállaló már megszerzett. Hosszú évek kemény munkája, számtalan szituáció, megoldandó feladat, probléma leküzdése hozza meg ezt mindazoknak, akik sikeresen veszik ezeket az akadályokat.

Nem kell egy munkahelyen ledolgoznunk 30-40 évet

Amikor a 20-as éveink elején elkezdünk dolgozni egy munkahelyen, akkor legalább 30-40 év áll még előttünk. Sokan úgy gondolják, hogy már ekkor el kell dönteni, hogy miben is szeretnénk a nyugdíjas éveinkig dolgozni.

Pedig ez azért nem így van. Ez inkább csak a korábbi generációk berögződése. A régi rendszerben még valóban úgy nézett ki egy munkavállaló élete, hogy huszonévesen (vagy még korábban) elhelyezkedett valahol, és aztán onnan is ment nyugdíjba. Ma viszont már nem ez a helyzet.

Munkahelyváltás akár 50 felett is?

Ma már nem kell egyetlen munkahelyen dolgoznunk az egész életünkben. Sokkal több a lehetőségünk a váltásra, sokkal több helyen kipróbálhatjuk magunkat, kamatoztathatjuk a tudásunkat, tapasztalatainkat.

Válthatunk munkahelyet a húszas éveinkben is, de akár az ötvenes éveinkben is. Persze azért arra figyelnünk kell, hogy egy 50+ éves test már nem bír annyit, mint egy huszonévesé! Így például egy 58 éves hölgy már nem feltétlenül fog tudni 20 kilogrammos cementes zsákokat pakolni, bármennyire is szeretne. Azért azt el kell fogadnunk, hogy a testünknek is vannak gátjai.

Azonban ha az elménket folyamatosan trenírozzuk, karbantartjuk, figyelünk az egészségünkre, akkor bizony 50 felett is bátran válthatunk például a szellemi munkák között. Sok helyen, még akár vezetői pozíciókba is előszeretettel választják azokat a jelölteket, akik mögött már 10-20, vagy akár több év tapasztalat is felgyülemlett.

Persze ez nem minden esetben van így, és azért vannak olyan cégek is, ahol nem szeretnének munkavállalót felvenni ebből a korosztályból. Épp ezért érdemes megfontoltan belevetni magunkat egy váltásba.

Erre figyeljen a munkavállaló és a munkáltató

Munkavállalóként látnunk kell, hogy attól még, hogy 20 évesen egy szakma vagy egy cég mellett köteleztük el magunkat, nem kell onnan nyugdíjba mennünk! Ha valóban váltani szeretnénk, akkor térképezzük fel a lehetőségeinket, és ha találunk jókat, akkor váltsunk.

A munkáltatóknak pedig el kell, hogy gondolkozzanak azon, hogy az egyre növekvő munkaerőhiányban megéri-e kor szerint válogatni? Miért ne aknáznák ki az 50 feletti korosztály több évtizedes tapasztalatát?


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés