Connect with us
Hirdetés

technokrata

Válogatós kutyák – mihez kezdj egy finnyás ebbel?

válogatós kutyák

LifeStyle

Válogatós kutyák – mihez kezdj egy finnyás ebbel?

Válogatós kutyák – mihez kezdj egy finnyás ebbel?

A kutyák többsége igen falánk, azaz bármit szívesen felfal, amit csak a gazdi elétesz. Ám ahogy mondani szokás, a kivétel erősíti a szabályt. Akadnak ugyanis olyan ebek, akik csak finnyáskodva húzzák fel az orrukat az eledel láttán, majd kérdő tekintettel néznek a gazdira, hogy “mégis mi ez? Hol van a rendes eleség?”

A válogatósság művészete

Ebben a kérdésben is érdemes abból a tényből kiindulni, hogy mi emberek sem vagyunk egyformák. Hiszen míg valaki imádja például a főzelékeket vagy a halászlevet, addig mást már a látványa alapján is elfog az undor. Miért várjuk el akkor, hogy kutyáinknak ne legyen saját ízlése?

Szerencsére ezt az eledelgyártók is nagyon jól tudják, és egy-egy márkán belül is igen változatos felhozatallal találkozunk. Elég csak megnézni a Petgurutól rendelhető N&D tápok széles kínálatát. Bárány tönköllyel, zabbal és áfonyával, csirke gránátalmával, bárány és áfonya sütőtökkel, quinoa fürjjel, tőkehal naranccsal és sütőtökkel, hogy csak egy pár példát említsünk.

Amennyiben az egyik ízesítés nem nyeri el az állat tetszését, próbáljunk ki egy másikat, lehet, hogy annak már sokkal nagyobb sikere lesz.

Az ellenkezőjét pedig úgyis hamar kiszúrjuk. Ha ugyanis a kutya csak kedvetlenül turkálja az eledelt, netán meg sem hajlandó kóstolni, mert már a szaga sem szimpatikus neki, az egyértelmű jelzés arra vonatkozóan, hogy nem felel meg az ízlésének.

Hirtelen váltás helyett fokozatosság

A kutyákat általában nem zavarja, hogy hosszú időn keresztül ugyanazt a fajtájú eledelt kapják, sőt a gond többnyire pont akkor kezdődik, ha valamilyen okból váltásra kerül a sor. A szokatlan íz és szag ugyanis elsőre furcsa lehet, és akár meg is tagadhatja az ennivalót.

Ezért ha más típusú eleségre váltasz, nagyon fontos, hogy fokozatosan tedd! Eleinte csak a régi táp egy kis részét helyettesítsd az új termékkel, majd pár nap után keverd fele-fele arányban, végül már csak egy keveset tegyél bele a régi tápból! Ha minden jól megy, pár nap múltán már teljesen kiiktathatod a régi eledelt az állat étrendjéből. Ezzel a fokozatossággal elkerülheted a finnyáskodást.

Mihez kezdj a maradék eledellel?

Lehet, hogy több ízesítést és márkát is ki kell próbálnod, mire megtalálod azt, amit kedvenced igazán szeret. Viszont ez azzal is jár, hogy a marad némi felesleg azokból az eledelekből, amik nem nyerték el a kutya tetszését.

Ezeket viszont nagy kár lenne kidobni, vagy hagyni hogy tönkremenjenek! Kérdezz körbe a kutyás ismerőseid közt, hátha akad olyan eb, aki pont ezt a fajtát fogyasztja!

Ami viszont ennél is jobb, ha a feleslegessé vált eleséget odaajándékozod egy állatmenhelynek. A legtöbbjüknek ugyanis állandó probléma a sok éhes száj etetése, hisz rengeteg a gazdátlan kutya, a költségvetésük pedig sokszor igen szűkös. Sajnos a többségüknek egyáltalán nem telik prémium eledelekre, ilyesmihez csak akkor tudnak hozzájutni, ha a hozzád hasonló állatbarátok pénzbeli vagy tárgyi adományokkal segítik őket.

Ami a te kutyád ízlésének nem felel meg, azt egy másik eb biztosan nagy örömmel fogyasztja majd el.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés