Connect with us

technokrata

Mindent az online könyvelés előnyeiről

online könyvelés

LifeStyle

Mindent az online könyvelés előnyeiről

Photo by Lukas Blazek on Unsplash

Mindent az online könyvelés előnyeiről

Az online könyvelés az utóbbi években, bátran mondhatjuk, forradalmasította a könyvelés folyamatát, és nagyban leegyszerűsítette mind a vállalkozó, mind a könyvelő részéről a pénzügyek és az adózás átlátását, kézben tartását. Manapság már nagyítóval kell keresni olyan könyvelőt, aki nem használ számítógépes segítséget a könyveléséhez. Hiszen az online könyvelő programok és szoftverek nemcsak gyorsan és pontosan számolnak az ember helyett, de mivel gépek, nem tévednek sem dátumokban, sem a számlákban, sem az ügyfél adataiban. Ráadásul most már gyakorlatilag minden vállalkozó arra lett kötelezve, hogy online adjon számlát — ettől már csak néhány kattintásra van, hogy minden mást is online intézzünk a cégünk pénzügyeiben.

Lássuk hát, melyek az előnyei az online könyvelésnek.

Egyáltalán, mit csinál a könyvelő?

A könyvelő az, aki egy vállalkozás pénzügyeit elkönyveli, és elszámol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Összegyűjti a bejövő számlákat és bizonylatokat, és mindeközben folyamatosan figyel a törvényi szabályozásokra, hiszen azok igen gyakran változnak. Változás esetén pedig kommunikálnia kell az ügyfél felé a változásokat és azt, hogy hogyan érinti ez az adózást, valamint ha nagyobb volumenű változásról van szó, akkor akár az egész könyvelési folyamatot újra kell tervezni. Jó példa erre, amikor a KATA-törvény megváltozott, hiszen az ország könyelői jó két hónapig törhették a fejüket, hogy milyen megoldásokat tudnak találni az ügyfeleik számára, és mindezt hogyan jelezzék feléjük.

Hogy milyen egy jó könyvelő?

Bizony nem akárki való könyvelőnek, akármennyire jól számol vagy otthon van a technikában. A profi könyvelő ugyanis nemcsak precíz, pontosan számol és nem engedi meg magának, hogy hibázzon, ugyanígy elérhetőnek és készségesnek is kell lennie. Az ügyfelek ugyanis pont azért alkalmazzák, mert nem értenek a könyveléshez, ezért valószínűleg teli lesznek kérdésekkel — és mint már említettük, a könyvelő feladatai közé tartozik az ügyfelek tájékoztatása. Egy korrekt, munkaidőben elérhető, a kérdésekre válaszoló könyvelőt nagyobb eséllyel választ bárki. Számít természetesen a korrektség a munkavégzésben is: a jó könyvelő tisztességes, és ha szabálytalanságot vagy törvénytelenséget észlel, jelzi azt ügyfél felé.

A profi könyvelőnek felelősségbiztosítása is van. Nem mintha nem lenne elég pontos, precíz és tisztességes, de bármikor bárkivel előfordulhat olyan eset, hogy mégis kár keletkezik. Ha a könyvelőnknek felelősségbiztosítása van, akkor nincs miért aggódnunk, nem kell hosszas huzavona során várnunk a pénzünkre, hiszen a biztosító pont erre való, hogy átvállalja a felelősséget az esetleges károkért.

De miért jobb az online könyvelés?

Az online könyvelés során a könyvelő gyakorlatilag ugyanazt csinálja, mint eddig, csak épp a számítógép előtt. Ennek — az egész napos monitor bámulásának nyilvánvaló hátrányait leszámítva — szinte csak előnyei vannak. A vállalkozónak ugyanis nem kell minden hónapban postára járni, sorba állni, levelet feladni, amikor néhány kattintással el tudja küldeni a szükséges számlákat, bizonylatokat, bankszámlakivonatokat a könyvelőnek, aki ugyanilyen egyszerűen, a saját számítógépe elől tud kommunikálni az ügyfeleivel.

Mondani sem kell, hogy mennyi rengetegi időt és pénzt spórol meg pusztán csak az, hogy a postába járást kiiktatjuk a vállalkozásunk muszáj-megcsinálni-tevékenységeiből. Ha a könyvelő oldaláról nézzük, neki is több ideje jut a munkáját végezni, ezáltal alaposabb és pontosabb lenni, ha nem kell időrabló postára járásokkal foglalkozni. Ráadásul el sem keveredhetnek a papírok, az online térben egyetlen kattintással célba jutnak.

Maga az online könyvelés úgy néz ki, hogy a vállalkozó a számláit egy számlázóprogramon keresztül adja az ügyfeleinek, amivel három legyet üt egy csapásra: a NAV felé igazolja a bevételeit, a könyvelő azonnal látni tudja a számlákat, és végül: nem tud elkeveredni a számla pont akkor, amikor nagy szükség volna rá. Ez a számlázóprogram ugyanis összeköttetésben áll a könyvelőnk szoftverével, ő pedig azonnal lát mindent, és ha valami nem stimmel, menet közben, vagyis a hónap során bármikor tudja jelezni, hogy módosítás szükséges. Ezzel meg lehet előzni a hóvégi feladat-felhalmozódást, és az azzal járó stresszt.

Mivel az online könyvelés lehetővé teszi, hogy akár más városban vagy országban is éljünk, mint a könyvelő, ez több szempontból is szabadságot adhat nekünk: egyrészt mi bárhol tudjuk végezni a munkánkat, a könyvelő az internet másik végén ugyanúgy elvégzi a maga feladatát a számláinkkal, mintha a szomszéd utcában lenne. Másrészt lehetőségünk nyílik a szabad könyvelőválasztásra: bárkit választhatunk, akit meg tudunk fizetni, nem szükséges ugyanabban a városban vagy megyében laknia, mint nekünk.

Bár talán vannak, akiket megrémiszt, hogy számukra idegen rendszereket kell megtanulni, a könyvelőnk abban is tud segíteni, hogy kiigazodjunk az online programban, illetve telefonon is elérhető.

Arról nem is beszélve, hogy mennyi papírt megspórolunk mindazzal, amit nem nyomtatunk ki — az online könyvelés tehát nem csupán precíz és időt, pénzt spórol nekünk, de a környezetet is védi.

Összegezve az online könyvelést

A könyvelés egy nem túl kellemes, de elengedhetetlen velejárója a vállalkozásnak. Ha profira bízzuk, és mi magunk sem vagyunk restek megtanulni egy új rendszert, az otthonunk kényelméből tudjuk intézni a könyveléshez szükséges összes teendőt, a számlaadástól az adóbevallásig és tovább. Az online könyvelés biztonságos, adataink nem vesznek el, és nem kerülnek illetéktelenek kezébe. Ha pedig mégis a személyes beszélgetés híve vagyunk, semmi akadálya, hogy időről időre felkeressük a könyvelőnket – hiszen a személyes találkozás valóban egészen más jellegű, mint az online kapcsolattartás. A hétköznapi munkafolyamatokhoz és az aktuális kérdésekhez pedig bőségesen elegendő a nem időrabló email és a telefonálás.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu