Connect with us

Hirdetés

technokrata

Chili challenge: Mit kell tudnod a Carolina Reaperről?

Carolina Reaper chili

LifeStyle

Chili challenge: Mit kell tudnod a Carolina Reaperről?

Chili challenge: Mit kell tudnod a Carolina Reaperről?

Az utóbbi időben egyre több chili-evő versenyről hallhattunk, vagy láthattunk videókat az interneten. Bár ezek a paprikák egy egészséges szervezet esetében nem okoznak halált, a fogyasztónak okozhatnak kellemetlenséget. A kihívást a Scoville skála élén járó fajtáival végzik, melyek erőssége több mint egymillió SHU. (Viszonyításképp: egy magyar hegyes erős paprika nagyjából 2500 Scoville egységnyi kapszaicint tartalmaz). Mutatjuk, mit lehet tudni a Carolina Reaperről.

A csúcson a Carolina Reaper

2013 óta birtokolja a chili erősség Guiness rekordját. Már léteznek azóta még erősebb típusok is, de hivatalosan még nem jelentette be a Guinness World Records, hogy letaszították volna a trónról.

Felhasználása változatos; a Chili Hungária Webáruház chili szósz, őrlemény formájában is forgalmazza, de nyersen is fogyasztható – aki bírja. Ebből a paprikából ugyanis nem azért fogsz keveset tenni az ételbe, hogy minél tovább tartson, hanem hogy egyáltalán meg bírd enni.

Kihívás elfogadva

A Carolina Reaper enyhébb változata is 1,4 milliós SHU értékkel rendelkezik, egy kapszaicinben dúskáló példány pedig akár 2,2 milliót is kóstálhat. Ennek ismeretében javasolt megmérettetni magad a chilik királynőjével. A kapszaicin ereje annyira átható, hogy a paprika feldolgozása gumikesztyűben és védőszemüvegben történik. Aki mindezek után úgy gondolja, hogy összeméri a növénnyel az erejét, az nem árt, ha készít maga mellé egy pohár tejet vagy egy szelet kenyeret. Ekkora adag kapszaicin fogyasztása nem halálos, de lehetnek komoly következményei.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz?

Aki a levesébe szokott valamilyen erős paprikát vagy paprikakészítményt tenni, annak már ismerősek lehetnek a következő jelenségek. A kihívás során, ha megeszel egy teljes fej Carolina Reapert vagy alaposan megchilizett panírba forgatott húst, nagyjából ugyanezekre számíthatsz, csak erőteljesebben.

  • Intenzív égető érzés minden testrészen, amivel a paprika érintkezik (nyelv, szájpadlás, nyelőcső, torok, gyomor)
  • Fájdalom (jellemzően a gyomorban)
  • Hőingadozás
  • Könnyezés, orrfolyás
  • Légszomj
  • Csuklás

Ha eddig csak alkalmanként vagy egyáltalán nem ettél erőset, nem biztos, hogy ez a kihívás neked való. Szervezeted a hirtelen fellépő ingerekre akár sokkal is reagálhat, ájulással vagy hányással.

Haladj lépésről lépésre

A kapszaicin hatásához hozzá lehet szokni. Apránként növeld az adagodat, ami egy-egy tányér ételnél még akár fel sem tűnik. Készítsd mindig egy csipetnyivel erősebbre a mártogatóst, szezonban egyél grillezett vagy sült paprikát. Az ilyen erősségű termések fogyasztása mindenkinek a szervezetét megviselik, viszont a tűréshatárod már nem lesz olyan alacsony, így extrém reakciók is kevésbé fognak történni. A Chili Hungária Webáruház termékei nem csak csípősségükről híresek. Próbáld ki a pikáns vagy a füstös szószok egyikét, így biztosan élvezni fogod a chili kihívásra készülést.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés