Connect with us

technokrata

Tartsa fitten az elméjét olvasással!

regényt olvasni

LifeStyle

Tartsa fitten az elméjét olvasással!

Tartsa fitten az elméjét olvasással!

Miért jó olvasni? Mi a haszna? – tette fel a kérdést minap valaki. Gyakran látom úgy, hogy az olvasás háttérbe szorul, holott segítségével trenírozhatjuk az elménket, ami akár a testünk fizikai állapotára is hatással lehet.

Összegyűjtöttem hát pár érvet, ami bizonyítja, hogy az olvasás jó hatással van a mentális képességekre, és fitten tartja az agyat.

Az olvasás okosít?

  • Az olvasás csökkenti a stresszt, kikapcsol és megnyugtat. Amikor az ember úgy érzi, hogy fáradt és elege van a napi problémákból, egy jó könyv segíthet.

Ha egy teával vagy kávéval leülünk egy nyugodt helyre, és csak egy fejezetet elolvasunk az épp nálunk lévő könyvből, az eltereli a gondolatainkat. Felfrissülve, nyugodtan térhetünk vissza az íróasztalunkhoz vagy a napi teendőkhöz. Ha pedig kellemes élményekkel gyarapodtunk, talán a kollégáinkkal is türelmesebbek leszünk.

  • A könyvek segítenek megőrizni a szellemi frissességet. Ahhoz, hogy az „ép eszünket” megóvjuk, elég olvasni.

Kutatások bizonyítják, hogy a szellemi frissesség megőrzéséhez az olvasás a legjobb eszköz. Tornáztatja az agyat, így hozzájárul az időskori leépülés késleltetéséhez, de akár meg is akadályozhatja azt.

  • Az olvasó ember empatikusabb. Az olvasás közben gyakran a szereplők bőrébe bújunk, átéljük a velük történteket. Segít más nézőpontokat is elfogadni. Nem véletlen, hogy aki sok szépirodalmi regényt olvas, könnyebben fogadja el mások véleményét, érzékenyebb.
  • Pozitív élményeket élünk meg segítségével. Az olvasás csodás világokat tár fel előttünk: olyan világokról olvashatunk, ahova utazni készülünk, vagy épp ahova elutazni nincs lehetőségünk. Kutatások bizonyítják, hogy a könyvben olvasott szép élményeket úgy éli át az emberi agy, mintha valóság lenne.

Mi történik azzal, aki nem olvas?

Tulajdonképpen minden, amit az olvasás mentális egészségre kifejtett pozitív hatásairól írtam, megfordítva is igaz.

  • Aki nem olvas, csak tv-t néz vagy filmeket, ugyanúgy gyűjt információkat és élményeket, mint az olvasó ember, csakhogy ehhez nem kell tornáztatnia az agyat. A filmeket nézve készen kapjuk az információkat, agyunknak nem kell “beindulni” és feldolgozni azt.
  • Ráadásul a filmekben a váltakozó képek, villódzó fények neurológiailag negatív hatással járnak.
  • Bár a filmek szereplőivel is hasonul valamilyen szinten a néző, azonban korántsem olyan mély ez az empatikus élmény, mint egy regény esetében.

Agytorna indul!

A felsorolt érvek csak az olvasás szellemi egészségre gyakorolt hatásait részletezik.

Nincs ugyan semmiféle egészségre káros hatása annak sem, ha nem olvasunk könyveket, de kinek ne lenne fontos a mentális egészség? Emellett az olvasással semmit nem veszíthetünk, legfeljebb nyerünk: élményt és tudást.

Amennyiben e cikket olvasva kedve támad megtornáztatni az agyát, a Mai-Könyv.hu webáruházában ehhez rengeteg kiadványt talál!

Tovább
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés

Hirdetés

További LifeStyle

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu