Connect with us

technokrata

A tokenek világa

harmony token

LifeStyle

A tokenek világa

A tokenek világa

Az egyes kriptovaluta tokenek létrehozását általában a felhasználóknak nyújtott szolgáltatások fejlesztésének igénye vezérli. A Harmony token születését is egy ilyen koncepcióhoz köthetjük. Konkrétan a decentralizált működési elvet szerették volna fejleszteni vele.

Mit lehet tudni a Harmony tokenről?

A legfontosabb ismérve, hogy a működése során felhasznált energiamennyiség jóval csekélyebb annál, mint amit a többi kriptovalutánál megszokhattunk. Az Ethereum például ezerszeres energiafelhasználással képes csak működni.

Ezenfelül a Harmonyra jóval gyorsabb működés jellemző. Ezeket a remek tulajdonságokat úgy képes elérni a rendszer, hogy a tárolt információkat blokkokba tömörítve helyezi el. Az így kezelt adatok később megváltoztathatatlanok lesznek.

Ez a tárolási eljárás a legnagyobb kriptovaluta, a bitcoin esetében nagyjából tíz percig is eltart. Ez hatással van a bitcoin árfolyamra is, hiszen limitálja annak használhatóságát. Az Ethereum esetében ez a folyamat sokkal gyorsabban, 10-20 másodperc alatt létrejön. Ezekhez képest a Harmony gyorsasága kiemelkedőnek számít, hiszen mindössze kettő másodpercre van szüksége ehhez a művelethez.

Miként valósulhat meg ez a gyorsaság?

A Harmony ONE egy olyan blokkláncon működik, ami a működése során a sharding eljárást használja. Ennek működésére az a jellemző, hogy kisebb alláncok is részt vesznek az adatfeldolgozásban. Ezek a kisebb láncok pedig képesek saját feldolgozási kapacitásukkal segíteni a rendszer működését. Ezek az alláncok természetesen nem magukban működnek. A fő Ethereum blokklánchoz csatlakozva képesek véghezvinni a tevékenységüket.

Így, hogy alegységek támogatják a rendszert, nagyon gyorssá válik a feldolgozási folyamat. Egy másik technológiát is érdemes még megemlítenünk, ez pedig az FBFT. Ez is egy blokkláncot támogató protokoll. Lehetővé teszi, hogy egyszerre nagyon sok kapcsolódási pont kerülhessen egymással interakcióba a rendszerben. Amikor ez megvalósul, nagyon gyorsan érvényesíthetővé válnak a tranzakciók. Más kriptovalutákkal összehasonlítva különösen jelentősnek látszik ez a sebességkülönbség.

Miért lehet olyan sikeres a Harmony?

Azért válhatott nagyon gyorsan, kifejezetten sikeressé ez a projekt, mert a kriptopiacon látható főbb gyengeségekre nyújt hatékony megoldásokat. Nézzük részletesen, melyek ezek!

  • A decentralizáltságra jellemző biztonságot nyújt a működése során.
  • Villámgyorsan képes létrehozni a blokkokat. Ez azt jelenti, hogy akár ezer tranzakció is létrejöhet másodpercenként.
  • Működéséhez a megbízható Ethereum blokkláncot használja.
  • Nagy energiahatékonyság mellett képes a fenti funkciókat véghezvinni.

A fentiekből kirajzolódik, hogy nem érdemes figyelmen kívül hagynunk ezt a koncepciót, ha befektetési lehetőséget keresünk magunknak. A jövőben még szinte biztosan nagy fejlődés fogja jellemezni ezt a technológiát.

Tovább
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés

További LifeStyle

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu