Connect with us

technokrata

Ön biztonságos otthonban él? Így védhetik meg nyílászárói

műanyag nyílászárók ablaxárny

LifeStyle

Ön biztonságos otthonban él? Így védhetik meg nyílászárói

Ön biztonságos otthonban él? Így védhetik meg nyílászárói

Otthonunk biztonsága az egyik leglényegesebb kérdés. Nézzük meg, hogy milyen módon védhetjük meg életünk tereit megfelelő nyílászárókkal!

A statisztikák alapján a betöréses esetek több mint 90%-ában a nyílászárókon keresztül hatolnak be a lakásba. Nagyrészt az ablakokon vagy az erkélyajtón keresztül jutnak be a bűnözők. A rendőrségi tapasztalatok alapján a betörők a legkönnyebb úton próbálnak meg bejutni. A magas biztonsági osztályba tartozó műanyag nyílászárók elrettentő erővel bírnak az illegális behatolókkal szemben, akik így könnyebben feltörhető „áldozatok” után néznek. Mindenképpen érdemes tehát több figyelmet és pénzt szánni a nyílászárók biztonságának fokozására.

Mennyire nyújt hatékony védelmet egy jó nyílászáró?

Miután a nyílászárók egy elemekből összeépülő rendszert alkotnak, biztonság szempontjából ezeket az elemeket és az elemek egymáshoz kapcsolódását érdemes vizsgálni. Ennél sokkal fontosabb viszont, hogy a nyílászáró minden eleme elérje a kívánt biztonsági szintet, azaz ne legyen kifejezett gyenge pontja. Egy gyenge pont elegendő ugyanis ahhoz, hogy a behatolási idő drasztikusan lerövidüljön. A főbb elemek, amelyekre ilyen szempontból oda kell figyelni: zárszerkezet, záródási pontok (reteszek), pántok (zsanér), ajtószárny, és tok.

Tok és szárny szerkezete: Az alumínium és fa nyílászárók szerkezete önmagában is megfelelően szilárd. A jó minőségű műanyag ablakok és ajtók esetében a tok és a szárny profilban elhelyezett, általában 0,8 – 3 mm vastagságú acélmerevítésekkel fokozzák a gyártók a szilárdságot. A tok két irányban is különös jelentőséggel bír. Egyrészt a falazathoz kapcsolódik, másrészt a tok biztosítja a kapcsolatot a záródási pontokon keresztül a szárnnyal. A szárny rejti magában a zárszerkezetet és egyéb vasalati elemeket, illetve kapcsolódik a pántokhoz. Kialakításának olyannak kell lennie, hogy megfelelően védje ezeket a részeket. Ugyanakkor hiába megfelelő erősségű a tok és a szárny, ha mindehhez nem párosul megfelelően erős vasalati rendszer, könnyen felfeszíthető marad.

Vasalat: A szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett vasalati elemeket csavarozással rögzítik a profilban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így képezve egy erős szerkezeti egységet a nyílászárón belül. A vasalat védelmi szintjét fokozni lehet a kapcsolódási pontok kialakításával (pl. gombafejes, kampós), valamint számuk növelésével. Az ablakok elláthatók kiemelést gátló vasalattal és kiegészítő alsó vasalattal is. A biztonság további fokozása érdekében a vasalat kiegészíthető sarokváltóba rejtett elektronikus nyitásérzékelővel is.

A Secustic ablakkilincsben egy szabadalmaztatott reteszelőmechanizmus található, amely megakadályozza a vasalat kültérről történő eltolását. A nyomógombos kivitelnél ezen felül szabályozható a nyitási és buktatási funkció. A zárható kilincs további biztonságot nyújt, meggátolja az ablak beltérről történő jogosulatlan nyitását, illetve a kivágott, betört üvegen keresztüli nyitást. Az ES1 biztonsági ajtókilincsnél a pajzs mögött edzett acélbetét biztosítja a mechanikai behatolás elleni védelmet.

A bejárati ajtóknál a zárszerkezet lelke a biztonsági zárbetét, mely akkor tekinthető biztonságosnak, ha az alábbiak ellen véd:

  • fúrás,
  • törés,
  • finomnyitás,
  • savazás,
  • másolás

Törés ellen a zárbetét kiváló minőségű anyagán túl nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása, hogy a betét ne lógjon ki az ajtó síkjából. Fúrás ellen tovább védekezhetünk fúrásvédő rozettával.

A zárszerkezet működteti az egy, vagy több zárnyelv mozgatását, mely általában csapos, komolyabb záraknál kampós kialakítású.

Üvegezés:

Passzív és aktív biztonság területén a legjobb megoldás a VSG ragasztott biztonsági vagy ESG edzett üveg. Előnye, hogy nincs szükség egyéb mechanikai védőeszközre (biztonsági rács). Extrém esetekben szükség lehet „golyóálló” biztonsági üvegre.

Amennyiben a fenti elemek mindegyikét sikerül összhangba hozni, akkor nagyfokú előrelépést tud elérni az otthona védelmének fokozása tekintetében. Különféle elektromos védelmi berendezésekkel, riasztókkal kombinálva, a korábban felsoroltakkal együtt még tovább növelheti a lakás biztonságát.

És van még néhány tipp, amivel sokat tehetünk a betörés ellen!

Védjük a pincét és a mellékbejáratokat!

Mivel ezek az ajtók legtöbbször az utcafrontól nehezen, rosszul, vagy egyáltalán nem láthatók, a betörők előszeretettel választják ezeket a bejáratokat. Érdemes tehát a sötét sarkokat mozgásérzékelő világítással ellátni, így elijeszthetjük a hívatlan látogatókat!

Ügyeljünk a garázskapukra is!

Az ajtók és az ablakok mellett a garázskapuk is könnyen biztonsági kockázatot jelenthetnek. A modern garázskapuk azonban már mechanikus nyitásvédelemmel rendelkeznek és zárt állapotban hatékony védelmet jelentenek a betolakodók ellen.

Segít a külső világítás!

A ház külső részein elhelyezett világítás elrettentően hathat a hívatlan vendégekre. Elérhetőek már olyan eszközök és berendezések is, melyek elhitetik a betörőkkel, hogy a lakók az otthonukban tartózkodnak. Ilyen például az a lámpa, ami a televízió villogását utánozza vagy az időkapcsolók, amik a redőnyöket és a belső világítást szabályozzák, így keltve olyan benyomást, mintha a lakók épp otthon lennének.

Közösségi betörésvédelem: legyen biztos a kapcsolati hálónk!

A fizikai védelmen túl nagyon fontos, hogy jó kapcsolatban legyünk a szomszédsággal, beszélgessünk velük, figyeljünk rájuk és ha például nyaralni megyünk, jelezzük nekik, hogy néha nézzenek rá a házunkra, lakásunkra, ha gyanús jeleket észlelnek, hívjanak minket. Természetesen amikor ők mennek nyaralni, akkor mi figyelünk az ő ingatlanjukra.

Ne kürtölje világgá, hogy világgá ment!

Sokan szeretik élőben közvetíteni, hogy épp a világ melyik csodás pontján nyaralnak. Ne tegye! Az ismerősei épp úgy fognak örülni / irigykedni, ha a hazaérkezése után teszi közzé a szebbnél szebb fotókat a közösségi hálón.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu