Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nem akármire bukkantak egy maja piramis belsejében

LifeStyle

Nem akármire bukkantak egy maja piramis belsejében

Nem akármire bukkantak egy maja piramis belsejében

Két érdekes dolgot is találtak a több ezer éves műemlékben.

Először 1930-ban térképezték fel mexikói Yucatán-félszigeten található Kukulkán piramist, amely már akkor is alaposan meghökkentette a kutatókat. Arra ugyanis már az akkori, kezdetleges technológiákkal is sikerült rájönniük, hogy a piramis még egy, annál jóval kisebb piramist is rejt magában.

Most újra nekiveselkedtek a Kukulkán piramisnak, a meglepetés pedig most sem maradt el. A vizsgálat során elektromos tomográfot használtak, így sikerült egy pontos, a piramis belsejét kiválóan bemutató 3D-s képet készíteniük. Így derült ki, hogy a Kukulkán piramis leginkább egy matrjoska babára hasonlít, hiszen nem egy, hanem két darab kis piramis is található a belsejében.

kukulkanpiramis2

A kutatók szerint az első piramis valamikor 550 és 800 között épülhetett, majd erre építették rá 800 és 100 között a középső darabot. Ezt végül 1050 és 1300 között követhette a külső, Kukulkánként ismert piramis, amely 30 méteres magasságával magasodik a 20 és 10 méteres, kisebb piramisok fölé.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miért építettek a maják ilyen különleges módon piramisokat. Vannak, akik szerint ezzel az új vezetők előtt tisztelegtek, mások szerint viszont inkább az élő és a spirituális világ közötti kapcsolatot fejezték ki ily módon.

Forrás: HVG

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés