Connect with us

Hirdetés

technokrata

Budapest is kapcsolódik a jövő vasúthálózatához

LifeStyle

Budapest is kapcsolódik a jövő vasúthálózatához

A Hyperloop Pozsonyt, Bécset és Budapestet kötné össze a nem túl távoli jövőben.

Már Közép-Európába is terjeszkedni fog a Hyperloop Transportation Technologies (HTT), jelentette be tegnap a végvezetés. A következő vasútvonal tehát a mi régiónkban épülne fel. A tervek szerint 3 főváros kapna összeköttetést a szupervasút által, Pozsony, Bécs és Budapest. A szerelvény elképesztő sebességre is képes. A becslések szerint a Pozsony-Bécs útvonal 8, míg a Budapest-Pozsony táv 10 percig tartana.  Ehhez azonban szükség van mind a három ország beleegyezésére.

Hyperloop (1)

A szupervonat ötlete a Tesla és a SpaceX alapítója, Elon Musk fejéből pattant ki. Még 2013-ban jelentette be nyilvánosan az ötletet, mely azóta óriási népszerűségnek örvend. A kapszula egy csőrendszerben száguldana és vinné az utasokat, vagy a rakományt. A csövekben extrém alacsony nyomás uralkodna, már-már vákuum szerű. Ez azért fontos, mert így minimális lenne a közegellenállás. A síneket elhagyva légpárnával csusszanna végig az útvonalon, ami szintén a súrlódást csökkenti.

Az ötletet a legnagyobb NASA és Boeing tudósok vitték tovább és azóta is fejlesztik. Az első működő vasút 2018-ban lesz a kaliforniai Quay Valley-ben.

 

Forrás: Origo



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés