Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gondolataival irányította tabletét a lebénult páciens

LifeStyle

Gondolataival irányította tabletét a lebénult páciens

Újabb áttörést értek el a Stanford University kutatói.

Annak ellenére, hogy gondolatainkkal irányítható számítógépek elég futurisztikusnak tűnnek, a valóságban már évek óta létezik a technológia. Például 2012-ben a BranGate program keretein belül egy nő sikeresen vezérelt egy robotkezet gondolatai segítségével, és csésze kávét is sikerült vele meginnia.

Most a BrainGate újabb áttörést ért el. A minap jelentették be, hogy sikerült egy tabletet hozzákapcsolni egy ALS-es páciens agyához, aminek köszönhetően már gondolataival is képes irányítani az eszközt. Ehhez persze agyi elektróda implantátumokra volt szűkség, melyek az agyhullámokat mérik.

Az eredmény lehengerlő, de még mindig nagyon lassú. A szöveg bevitele rendkívül nehézkes és jelentősen több ideig tart, mint normális esetben. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy egy Nexus 9-es tablettel dolgoznak tovább, mely fejlett rendszerének köszönhetően automatikus szókiegészítéssel segíti a gépelést. Emellett a teljes Google Play Store-hoz hozzáférve újabb lehetőségek nyílhatnak meg a betegek előtt.

Dr. Paul Nuyujukian, a Stanford University kutatója elmondta, hogy mindez csak az első lépés, és szeretnék a hasonló betegségben szenvedő pácienseknek elhozni a teljes funkcionalitását a mai okostelefonoknak és tableteknek.

Forrás: Singularityhub



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés