Connect with us

technokrata

Nem minden jön össze: Az év legnagyobb tech bukásai

LifeStyle

Nem minden jön össze: Az év legnagyobb tech bukásai

2014-ben sem úsztuk meg bukások nélkül. Most összeszedtük, melyek voltak az igazi baklövések, azok, amelyeket minden bizonnyal minden cég kitörölne az emlékezetéből.

Az idei év sem volt eseménytelen, hiszen a média forrt az ebola körüli félelemtől, telefonok milliói rögzítették az Ice Bucket Challenge kihívás során végrehajtott locsolásokat és emberek tömegei ámultak el azon, hogy Tim Cook bemutatta az Apple Watch-ot. Most nézzük, hogy mik voltak az idei év igazi bukásai, legalábbis ami a technológiai ipart illeti.

1. Apple iCloud botrány

Az év egyik legjobban várt terméke, az Apple Watch mellett  2014 egyik legnagyobb botránya is az Apple nevéhez fűződik. Ismeretlen hackerek ugyanis az iCloud egy biztonsági hibáját kihasználva több mint 100 celeb fotóihoz jutottak hozzá, köztük olyanokéhoz is mint Jennifer Lawrence vagy Kate Upton.

icloudhack

Amellett, hogy ez már önmagában is komoly hírértékkel bír, a tettesek érthető módon leginkább a meztelen képeket hozták nyilvánosságra, a botrány tehát óriásira duzzadt, hírességek tucatjai szólaltak fel a privát szféra védelme mellett. A kaliforniai gyártó gyorsan javította a hibát, így mostanra mindenki biztonságban érezheti magát. Azért csak csínján az erotikus fotókkal!

2. Ring by Logbar

Okosórák, okosszemüvegek és okosgyűrűk? A felsorolás adja magát, azonban ahogy a Longbar startup által készített Ring esete is mutatja, ez a kategória gyakorlatilag hallva született. A szemkápráztató promó videók után kijózanítóan hatott a valóság, legalábbis azok számára akik előrendelték a készüléket.

1394494759-bluetooth-ring-control-world-finger-twirl

A Snazzy Labs által csak a világ legrosszabb eszközének hívott gyűrű a 185 dolláros ár ellenére szinte semmire sem képes az ígért funkciók közül, a mozgásoknak ugyanis legfeljebb az 5-10%-át érzékeli. Ennek a tetejébe még olyan vastagra is sikerült a kész termék, hogy a viselője képtelen az ujjainak összezárására. Ez pedig nem olyasmi, amit egy hagyományos gyűrű esetén megszokhattunk, az egyszer biztos.

3. iPhone 6 Plus bendgate

Új év, új iPhone. Ez az újdonságok mellett új botrányokat is hoz magával, emlékezzünk csak az iPhone 4 antenna ügyére, vagy az iPhone 5S ujjlenyomat-olvasójával kapcsolatos félelmekre. Az idei év azonban egy merőben új területen generált botrányt, hiszen most az iPhone-ok strapabírása került az előtérbe.

bendgate

A bombát Lewis Hilsenteger, az Unboxing Therapy névre keresztelt YouTube csatorna üzemeltetője robbantotta, aki néhány, az internetre felkerült kép után úgy döntött, hogy ő is kipróbálja, hogy vajon tényleg meghajlítható-e az Apple újdonsága. A választ gondolom már mindenki kitalálta, a telefon bizony meghajlott, igaz a későbbi, ismételt próbálkozások alapján kiderült, hogy ez egyetlen helyen történik meg.

4. Amazon Fire Phone

A Kindle sorozat óriási sikere után az Amazon nagy erőkkel vágott neki a Fire Phone megalkotásának. A gyártó a különleges, 3D-s képernyővel akarta eladni a modellt, ez azonban egyáltalán nem nyerte el a felhasználók tetszését. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a másik, sokat reklámozott funkció a Firefly volt.

amazon-fire-phone-music-library-1500x1000

Ez egy termékfelismerő megoldás, amivel egy általunk megvásárolni kívánt eszközt egy pillanat alatt beszkennelhettünk a telefonnal, majd azt azonnal meg is vehettük az Amazon áruházában, a bolti áraknál jóval olcsóbban. A gond csak az, hogy ez elérhető Androidra és iOS-re is, így nem ösztönözte a felhasználókat a készülék megvásárlására. A furcsa kijelző és az egyedi funkciók hiánya meg is pecsételte a telefon sorsát, az Amazon gyakorlatilag fillérekért próbál megszabadulni a felhalmozott készletektől.

5. Heartbleed

Egy drága telefon hajlékonysága vagy egy okosgyűrű botrányos kialakítása rendkívül bosszantó, azonban legfeljebb néhány millió ember élete válik ezek hatására kényelmetlenebbé. Ezeknél azonban jóval nagyobb gond, ha egy olyan rendszerben fedeznek fel hibát, amire a weboldalak 81%-a épül.

heartbleed-over-web-address-770w-2

Márpedig pontosan ez történt az OpenSSL nevű, nyilt forráskódú kriptográfiai szoftverrel. A hiba hatására közel félmillió weboldal vált sebezhetővé, így a jelszavak és felhasználónevek ellopása is egyszerű műveletté vált annak, aki tudta, hogy mit hol kell keresnie. Szerencsére a fejlesztők azonnal, a probléma nyilvánosságra kerülésének napján kiadták a frissítést, azonban még így is hónapoknak kellett eltelnie, mire minden üzemeltető felrakta a szoftver újabb kiadását.

6.  A Sony Pictures botrány

A december egyik legfelkapottabb botránya a Sony Pictures filmstúdió adatainak ellopása volt. A hackertámadás során a magukat  Békeőröknek nevező csapat tagjai ellopták a stúdió közel összes anyagát, majd nyilvánosságra hozták azokat.

interview

Ez minden bizonnyal azért történt, mert a Sony december 24-én szerette volna bemutatni a The Interview című, Kim Jong Un meggyilkolásáról szóló filmet.  Az ellopott adatokból amellett, hogy megtudhattuk, hogy Angelina Jolie-t és Adam Sandlert bizony nem éppen szeretik a stúdió fejesei, az is kiderült, hogy a cég saját jelszavait gyakran hagyományos Excel fájlokban tárolták. A filmstúdióban jelenleg nagy a káosz, az irodákban alig halad a munka, szinte kizárólag csak az Apple gépek működnek.

7. Uber

Bármennyire is furcsa, hogy egy üzletileg sikeres vállalkozás egy ilyen listára felkerül, az Uber mégis jogosan kap helyet a felsorolásban. Az ok pedig az állandó, a szolgáltatást övező botrány.

UberPitch

Spanyolországban például rátámadtak egy Uber sofőrre a taxisok, Franciaország kormánya pedig január 1-től kitiltotta az egész szolgáltatást az országból. Ahogy külföldön, úgy hazánkban sem nézik jó szemmel a taxisok az Ubert, így elképzelhető, hogy rövidesen innen is kitiltásra kerül.

8. Facebook manipuláció

Kutatásokat végezni egyáltalán nem tilos. Kutatásokat végezni úgy, hogy erről nem értesítik az alanyokat, az bizony nem szabályos. Márpedig pontosan ezt csinálta a Facebook. A legnagyobb közösségi oldal még 2012-ben 600 ezer felhasználó üzenőfalát módosította, így egyesek inkább pozitív, mások gyakrabban negatív tartalmú posztokat láttak.

facebookuserkidsA megszerzett információkat mostanáig elemezték. Az ügy nyilvánosságra hozatala ugyanakkor óriási botrányt hozott magával, hiszen sokan jogszerűtlennek találták a Facebook tettét. Szintén nem túl pozitív, hogy elmaradt a bocsánatkérés is. Az biztos, hogy nem ez az a metódus, ahogy egy kutatást el kell végezni.

9. A U2 megszállja az Apple eszközeit

Nem kérted, de Neked akkor is jár! Valami ilyesmi gondolat alapján indulhatott el Tim Cook és a U2, legalábbis ha a kész termékre gondolunk.

iphoneu2

A gigavállalat ugyanis az iPhone 6 és az Apple Watch bemutatása mellett egy együttműködést is bejelentett a neves zenekarral, melynek hatására minden, iTunes-szal rendelkező Apple felhasználó a készülékén találta a U2 Songs of Innocence című albumát. Az ajándéknak szánt album azonban sokak számára inkább kellemetlen meglepetés lett, így az Apple egy külön oldalt hozott létre, ahol egy kattintással eltávolíthattunk minden, a U2 zenéjére utaló dolgot az eszközünkről. Ironikus, hogy még maga Bono is bocsánatot kért az ügy végén.

10. Microsoft Kinect 2.0

A Microsoft óriási erőkkel vetette bele magát az Xbox One fejlesztésébe, a cél egyértelműen a nappali meghódítása volt. Ezért komoly multimédiás arzenál került az eszközbe, így legyen szó akár zenehallgatásról, filmnézésről vagy épp egy jó játékról, az eszköz mindenhol helyt áll.

xbox-one-kinect-sensor_1280.0_cinema_640.0

Konzol lévén azonban sokan főképp a játékért vásárolják, a Microsoft pedig úgy gondolta, hogy az Xbox 360-nál bemutatott Kinect rendszer továbbfejlesztett verziója egy komoly érv lesz az újdonság megvásárlása mellett. Igen ám, de ez alaposan megdobta az árat, ami azt eredményezte, hogy jelentősen több PS4 talált gazdára. A Microsoftnak tehát nem maradt más választása, minthogy piacra dobjon egy lecsupaszított kiadást. Ez már jól teljesít, azonban ez azzal járt, hogy lényegében a készülék alapjának a kigyomlálása kellett a sikerhez. Ez pedig elég indok, hogy a Kinect 2 felkerüljön a listánkra.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin