Connect with us
Hirdetés

technokrata

Itt az ősz, mi legyen a klímával?

Smart home

Itt az ősz, mi legyen a klímával?

Vége a nyári klímaszezonnak, beköszöntött a hamisítatlan, hűvös ősz, de az igazán tudatos légkondi-tulajdonosok számára most is akad néhány fontos tennivaló.

 

Még pihenhet a kazán

Beköszöntött az igazi, hűvös őszi idő, így sokan elgondolkodnak azon, hogy lassan – legalábbis a csípős reggeleken és a hidegebb estéken – már ideje lenne bekapcsolni a fűtést. Nem biztos azonban, hogy például kora ősszel a távhőszolgáltató is pont így gondolkodik, míg a házközponti fűtés beindítása a többség szavazatán múlik, illetve az is kétséges, hogy egy-egy ilyen alkalomra megéri-e beindítani a cirkót. Azok, akik korszerű, fűtésre is alkalmas légkondicionálóval rendelkeznek, most igazán könnyű helyzetben vannak. Ezek a modern klímák ugyanis ebben az átmeneti időszakban kiválóan használhatóak kiegészítő fűtésre. „Arra is jó megoldást jelentenek, ha az otthonunk egy-egy helyiségében akarunk kellemesebb hőmérsékletet, legyen szó akár egy babaszobáról, akár egy fázósabb családtag hálójáról” – emelte ki Nagy Sándor József, az LG Electronics hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

aircondition

Fagypontig olcsóbb

Általában a korszerű monosplit – azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező – klímákat 0 Celsius fokig jó hatékonysággal használhatjuk fűtésre, de akár -10 fokig is helytállhatnak. „A jó hatékonyság ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet esetén olcsóbb lehet a készülék üzemeltetése, mint ha bekapcsolnánk a hagyományos gázfűtést” – mondta az LG szakértője. E tulajdonsága révén egy modern hűtő-fűtő klíma ideális választás lehet nyaralókba, hétvégi házakba. A klímák azonnal szolgáltatják a meleg levegőt, nem kell várni arra, hogy átmelegedjenek a hétközben lehűlt falak, vagyis a víkendházak tavasszal és ősszel is kényelmesen használhatóvá válnak. Ha pedig WiFi-vezérléssel látják el a berendezést, már az odaúton bekapcsolhatjuk a mobilunk segítségével, hogy kellemes hőmérséklet fogadjon.

Most hívjunk szerelőt!

Azok számára is akad tennivaló, akik nem tudják, vagy nem akarják ősszel fűtésre használni a légkondicionálójukat. A nyári szezon végével ugyanis eljött az ideje a készülékek szokásos éves karbantartásának. Ezt a legtöbben tavaszra időzítik vagy a nyár elejére halasztják, de aki igazán előrelátó, már most, ősszel elvégezteti ezt a munkát. Tavasszal, kora nyáron könnyen előfordulhat ugyanis, hogy – amint ez az utóbbi években mind gyakrabban előfordul – nincs olyan klímás szakember, aki ne lenne jó előre betáblázva, azaz aki belátható időn belül el tudná végezni a munkát. „Az idén például már februárban elindult a klímaszerelési szezon, így aki későn kapott észbe, nehezen talált szerelőt a készülékek karbantartásához, a légkondik beszereléséhez”– hívta fel a figyelmet Nagy Sándor József.

lgklima

Ekkora költséggel számolhatunk

Márpedig sokba kerülhet, ha a karbantartáson akarunk spórolni. Nem csak arról van szó, hogy – akár az új autók esetében – a garanciális időszak alatt csak rendszeres és szakszerű karbantartás esetén él a garancia. Aki jót akar magának, a karbantartáson a garanciális idő lejárta után sem spórol, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam. Könnyű belátni, hogy eltömődött szűrőkkel, poros, szennyezett kültéri egységgel nem csak a saját egészségünket tesszük kockára. A rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára is számíthatunk, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát eredményezhetnek. „Sok tulajdonos nem gondol bele abba, hogy a kültéri egységekben milyen mennyiségű szennyeződés rakódhat le. Nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok” – mondta az LG szakértője. A szakember tapasztalatai szerint egy beltéri és egy kültéri egység ellenőrzését, tisztítását jellemzően 6-10 ezer forint közötti összegért vállalják a szerelők. Ha nagyobb rendszerről, esetleg javításról, alkatrészcseréről van szó, természetesen ettől eltérő végösszeggel kell kalkulálnunk, de még mindig olcsóbban kijövünk, mint egy kompresszorcserével.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés