Connect with us

technokrata

A számítógép az agyunkba is beférkőzik!

Smart home

A számítógép az agyunkba is beférkőzik!

Pár évvel ezelőtt még ámulva néztük, ahogy a filmekben az emberek pusztán a gondolataikkal képesek voltak dolgokat irányítani. Mára ez is valósággá vált!

Robot irányítása az agyunkkal? Néhány évvel ezelőtt ez még csak a tudományos-fantasztikus filmek egyik meghatározó eleme volt, de mára eljutott a technológia olyan szintre, hogy kutatók képesek megvalósítani. A Nick Ramsey agykutató által vezetett projekt részeként a pácienseknek egy MRI gépben kellett feküdniük melybe elhelyeztek egy kijelzőt, amin a robot által látott kép került vetítésre. A páciensnek semmi más dolga nem volt, minthogy koncentráljon egy megadott pontra a kijelzőn. Ezután az MRI feltérképezte az agy működését, mely alapján a számítógép megtanulta, hogy az agy mely mozgásokra (bal- és jobboldalra tekintés) hogyan reagál. A kísérlet négy emberen is elvégezték, mind a négy személy hamar működésbe tudta hozni a robotot.


Ramsey a csapatával együtt egy olyan agyi számítógépen dolgozik, mellyel a mozgássérült emberek képesek lehetnek irányítani a számítógépet. Azért, hogy mindezt elérjék, a páciensek agyába elektródákat szeretnének ültetni, mellyel mérni lehetne az agyi aktivitást, ám nagy hátránya, hogy igen komoly műtéttel jár. A kutatók úgy gondolják, hogy a robot irányítása még csak az első lépés, és a jövőben ezek az eszközök sokkal többre lesznek képesek. Az első elektródákat már idén ősszel beépíteni tervezik néhány kiválasztott személy fejébe, majd velük szeretnék tökéletesíteni a rendszert, hogy minél hamarabb piac késztermék váljon belőle. Hiába, szerintem már nem vagyunk messze attól a kortól, hogy egy mozgássérült ember önellátó, teljes életet élhessen.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu