Connect with us

technokrata

Hódmezővásárhely az első európai LED-es város!

Smart home

Hódmezővásárhely az első európai LED-es város!

Hódmezővásárhely Európában az első olyan város, amely minden közvilágítási lámpatestjét lecserélte energiatakarékos, új lámpatestekre, 95%-BAN LED fényforrásokra alapozva.

Az európai városok polgármesterei mostanában nincsenek könnyű helyzetben. A rendkívül szoros költségvetés miatt komoly kérdést jelent a városvezetés számára, hogy milyen szükséges korszerűsítésekbe lehet és érdemes belefogni. Fontos, hogy elsősorban hatékony és előremutató fejlesztésekre, modernizációra fordítsák az adófizetők pénzét.

Ahogy a költséghatékony megoldások iránti igény növekszik, tökéletes egybeesésnek tűnik, hogy a modern tudományban a fenntartható megoldások finanszírozásának egyre újabb és jobb módjai születnek. Erre a trendre talán az egyik leglátványosabb példa a LED-es világítási technológia rohamléptű fejlődése, amely néhány év alatt elterjedt megoldássá vált a beltéri világítások terén, és az utóbbi időkben helyet követel magának a dísz- és közvilágításban (utakon, hidakon, köztereken és parkokban) is.
Most a polgármesterek megbízható termékekre támaszkodva, az energiaköltség jelentős lefaragása mellett szépíthetik városukat, a nyilvános helyeket még biztonságosabbá tehetik, ugyanakkor zöldebbek lehetnek!

Magyarország – centrum a világítástechnikában

Európai szinten is a legbátrabb úttörő a LED-es világítás terén a magyarországi Hódmezővásárhely városa. A kezdeményező kedvű város 2011-ben 6284 darab LED-es és majd 500 db egyéb energiatakarékos parkvilágítási lámpatestet helyezett el szerte a városban, amellyel Európa legnagyobb LED-es közvilágítási projektje valósult meg. A hosszadalmas pályázati procedúrát követően a kivitelező az E-OS-Innovatív Zrt. vállalat lett. A projekthez a pályázat műszaki feltételeinek megfelelő és versenyképes árú LED lámpatesteket pedig a Tungsram-Schréder – a nemzetközi cégcsoport magyarországi leányvállalata – szállította.

Az eredmény magáért beszél, és végigsétálva a városon igazat kell adni Szőke Tamásnak, a Tungsram-Schréder termékfejlesztési és alkalmazási osztály csoportvezetőjének, aki így fogalmazott: valóban úgy tűnik, hogy Magyarország az európai világítástechnika centrumává vált. Az új közvilágítás üzemeltetése havonta több millió forint megtakarítást jelent majd a városnak.

Zöld, zöldebb, legzöldebb

A város vezetése a jelenlegi rendszerrel szemben kezdetben 25%-os energiamegtakarítást tűzött ki céljául. Röviden összefoglalva: az elért megtakarítás a 35%-ot is eléri, azonban ez nem minden – az új megoldás szinte önfenntartó, ami jelentős mértékben lecsökkenti a beruházás megtérülési idejét. Továbbá, az utak nagy részének megvilágítási szintje látványosan javult, ami a város lakóinak biztonságérzetét javította.

Vizuális komfort

A szakértők a vizuális komfortot a fényforrások színhőmérsékletével határozzák meg. Ennek mértékegysége a Kelvin. Így van ez a LED-ek esetében is. A nagy körültekintéssel kiválasztott 4200 Kelvin érték fehér fényt ad, és kellemes érzetet kelt. A hatékonyság és a komfortérzet optimális kombinációja – mondta el Horváth Csaba, a cég kutatás-fejlesztési igazgatója –a közutakon biztonságot jelent a forgalomhoz optimalizált fényeloszlással, ugyanakkor a város valamennyi lakója számára kellemes lakókörnyezetet biztosít.

A korszerűsített közvilágítás valamennyi nemzetközi szabványnak megfelel, a vizuális komfort pedig Hódmezővásárhelyen – a városrésztől függően – akár 40%-kal is emelkedett (elsősorban a korábban különösen gyenge megvilágítású területeken). A fehér fénynek köszönhetően a valódi színek láthatóak éjszaka is – a fák zöldek, a rózsák vörösek, ami szinte új vizuális élmény a hagyományos világításhoz képest.

Személyre szabott megoldások

Egy egész város közvilágításához a siker kulcsa az úgynevezett közvilágítási mesterterv, amely utcákra lebontva a műszaki adatokon túl meghatározza az utak forgalmához és városi pozíciójuknak megfelelő szükséges közvilágítási szintet. Ahhoz, hogy minden városrész a legideálisabb közvilágítást kapja, Hódmezővásárhely helyi szakemberei hosszadalmas tárgyalásokat folytattak a Tungsram-Schréder csapatával, akik minden egyes utca közvilágításának felmérésében és megtervezésében segítettek. Cseresznyák Miklós kereskedelmi igazgató hangsúlyozta, hogy „kizárólag a város adottságait, a közterület típusát, az elektromos hálózatot, a villanyoszlopok távolságát és magasságát, valamint egyéb paramétereit figyelembe vevő megoldás hozhat megfelelő eredményt és teljes megelégedést”.
A TUNGSRAM-Schréder 1983-as megalapítása óta áll a magyar világítástechnikai piac szolgálatában, ahol azóta az egyik piacvezető lett. A több évtizedes tapasztalatnak köszönhető, hogy az új fejlesztésű LED termékeik teljes mértékben megfelelnek a magyarországi hálózati sajátosságok által támasztott igényeknek.

Hódmezővásárhelyen egy új technológia – a Lensoflex – két vadonatúj lámpatestjét alkalmazták: az Aresa Led Lensoflexet és a Zafír Led Lensoflexet. Ezek a termékek tíz féle változatban kaphatók, nagyobb illetve kisebb számú LED-del, többféle meghajtással, a megvilágítási igényektől és az energiafogyasztástól függően.

A LensoFlex termékcsalád tagjainak fénykibocsátása optimalizált a vízszintesen elhelyezett LED-eknek köszönhetően, ami csökkenti a szükséges fényforrások számát, és az ehhez kapcsolódó befektetési költséget. Minden egyes LED-hez speciális lencse kapcsolódik, amely előre meghatározott, fényeloszlást hoz létre. A másik komoly kihívás a LED-ek alkalmazásában az általuk termelt hő elvezetése. Éppen ezért nagyon fontos a hőtechnikai tervezés, amellyel ezt a problémát kezelni lehet.
Végül magának a LED-nek a kiválasztása kulcsfontosságú. A világszerte kapható különböző LEDek közül rendkívül fontos a megfelelő tipus kiválasztása. A LED fényforrások teljesítményének kiaknázása érdekében a Schréder cég egy speciálisan kifejlesztett lencsecsaládot tervezett a fotometrikus motor rugalmasságának biztosításához. A fotometriai megoldások széles skálájának, és a változatos világítási környezet létrehozására alkalmas változatoknak köszönhetően, a LensoFlex® rendszer kifejezetten alkalmas városi környezetbe, például utcákra, körutakra, parkokba, kerékpárutakra, biztosítva a lakosság jó közérzetét, és biztonságát.

Világos jövő

A LED technológia határozottan a jobb és gazdaságosabb jövő felé vezető út. Ezen az úton célszerű figyelembe venni, hogy a gondos tervezés és az elérhető legjobb minőség kiválasztása kulcsfontosságú a sikerhez.

Hódmezővásárhely igazi úttörő szerepet tölt be, és a legjobb példával jár elöl, amelyet bizonyára sokan követnek majd.
2010-ben és 2011-ben a Tungsram-Schréder vezető pozíciót szerzett a LED világítások területén Magyarországon. Hódmezővásárhely városának teljes közvilágítás korszerűsítését mintegy 6800 új lámpatesttel oldotta meg – ami jelenleg az első legátfogóbb LED-es közvilágítási projekt Európában.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin