Connect with us

Hirdetés

technokrata

25 érdekes tény a Windows-ról

Smart home

25 érdekes tény a Windows-ról

A Microsoft operációs rendszere negyed évszázados jubileumát ünnepli, ennek kapcsán összeválogattunk néhány kevésbé ismert, érdekes tényt róla. Tudta például, hogy két éves csúszással jelent meg az első Windows?

25 év telt el azóta, hogy a Microsoft útjára engedte a Windows első változatát: a Windows 1.0 még 1985 novemberében jelent meg, mint a DOS-hoz készített grafikus kezelőfelület. A jeles alkalom kapcsán a brit V3 segítségével összegyűjtöttünk 25 érdekes tényt; a lista átböngészésével kiderül például, hogy mi köze volt a Jóbarátok népszerű sztárjának, Jennifer Anistonnak a Windows-hoz.

1. A Windows gyökerei egészen 1981 szeptemberéig visszakövethetők. Ekkor kezdett dolgozni a Microsoft egy Interface Manager nevű projekten.

Microsoft Interface Manager

2. A Windows 1.0 1985-ös kiadására igen régen, 25 éve került sor, de ha minden az eredeti tervek szerint halad, akkor ma már 27 éves lenne az OS. A megjelenés ugyanis röpke két évet csúszott; igaz, ez akkor még nem volt olyan húsbavágó a Microsoft számára, mint a Windows Vista késése.
3. És maradjunk még egy kicsit az ős-Windows mellett: Redmond egészen 2001 legvégéig (vagyis még röviddel a Windows XP megjelenését követően is!) támogatta a Windows 1.0-t, ami 16 éves terméktámogatási ciklust jelent. Arról nincs információnk, hogy az utolsó években vajon érkezett-e a Microsoft supportjához ezzel az operációs rendszerrel kapcsolatos kérdés, kérés.
4. Az 1992-ben debütált Windows 3.1 ugyan a maga korában asztali operációs rendszerként is derekasan helyt állt, de még az elmúlt években is lehetett vele találkozni, igaz, már felhasználók számára rejtetten. Az operációs rendszer ugyanis igazi bűvészként „alakot váltott”, vagyis a PC-kről a beágyazott rendszerekbe költözve „túlélte” saját halálát. 2008-ban például még dolgozott a Virgin Atlantic és a Qantas transzkontinentális járatain, az utasok szórakoztatásáért felelős rendszerek működtetéséből vette ki a maga részét.
5. A Windows robbanásszerű eladásait látva a Fortune magazin a Microsoftot találta a leginnovatívabb amerikai vállalatnak 1993-ban.
6. A régi Windows-ok még nem optikai adathordozón, hanem mágneslemezen kerültek a felhasználóhoz. A Windows 95-öt például (mindent összevetve) 13 floppy segítségével lehetett telepíteni, vagyis az installálás jelentős részét az adathordozók meghajtóban való cserélgetése tette ki.

Microsoft Windows 95 floppy diskek

7. Ugyanezen operációs rendszer indulásához használta fel a The Rolling Stones Start Me Up című számát, melyért (mai árfolyamon) nagyjából 8-14 millió dollár közötti összeg ütötte Mick Jaggerék kezét.
8. A Microsoft igyekezett már a Windows 95 esetében is kihangsúlyozni a rendszer multimédiás képességeit: az operációs rendszerrel együtt érkezett egy klip Buddy Holly-ról, bemutatandó, mire képes az OS.
9. Nem sajnálta a pénzt a Microsoft a hírességekre, hogy népszerűvé tegye termékeit. A Windows 95 funkcióinak bemutatásához az akkor felfutóban levő Jóbarátok (Friends) két főszereplőjét, Jennifer Anistont és Matthew Perry-t kérte fel, abban bízva, hogy „gyorsan és humorosan” tájékoztatják majd a leendő vásárlókat. Arról, hogy ez mennyire sikerült, mindenki meggyőződhet az alábbi videón…

10. Emellett az Empire State Building kiszínezésére is jutott pénz: a Win95 indulásakor a Windows logo színeibe „öltöztette” a Microsoft a híres épületet.
11. Nagy-Britanniában 1,5 millió fontot fizetett Redmond a The Times kiadójának, hogy a Windows 95 megjelenésének napján az operációs rendszerről szóló tájékoztatóval együtt terítsék az újságokat.
12. A fentiek ismeretében már nem meglepő, hogy az értékesítés első négy napjában egymillió Windows 95 talált gazdára. Ne feledjük, ekkor még közel sem volt 1 milliárd PC a világon!
13. 91 százalékos részesedéssel bír a Windows az internetező kliens számítógépek körében.
14. Bill Gates két reklámban bukkant fel, népszerűsítendő a terméket: a neves amerikai komikus, Jerry Seinfeld oldalán szerepel, sőt, még az ominózus fiatalkori rendőrségi fotó is előkerül a Microsoft vezérről.

15. A Windows 95 indítózenéje nem egy sebtében összedobott próbálkozás volt, hanem olyan mű, amire a Microsoft gondot fordított. A Roxy Music-től Brian Eno zenész alkotását hallhattuk éveken keresztül – ám ennek létrejötte nem volt könnyű szülés, hiszen csak a 85. hangmintát fogadta el a vállalat.
16. Becslések szerint naponta körülbelül 25 millió Windows lefagyás történik.
17. A Windows utódja Vista néven vált ismertté, de eredetileg Longhornnak hívták.
18. Az egykori alapító teljes neve William Henry Gates III; jótékonysági erőfeszítéseinek elismerése révén a királynő a brit lovagrend tagjává választotta.
19. Bemutatandó, mire lesz képes a Windows 98, a „főnök” nyilvánosan demonstrálta a Plug ’n Play funkciót, mely – a nézőközönség nem is derültségére – élőben omlott össze.

20. 34 nyelvet támogat az operációs rendszer, köztük olyanokat, mint a héber vagy az arab, melyek írási irányához illeszkedik a Windows megjelenése is: a Start Menü nem bal, hanem jobboldalra került, és az egyes menük is jobbról balra nyílnak meg.
21. Várhatóan 2012-ben jelenik meg a következő, jelenleg Windows 8 kódnéven futó redmondi operációs rendszer.
22. A Windows XP megközelítőleg 50 milliónyi kódsorból áll.
23. Lehetetlen „Con” névvel létrehozni könyvtárat Windows alatt. Érdemes kipróbálni – az OS minden egyes kísérlet során hibaüzenetet fog visszaadni.
24. Egyes Windows-ok különböző amerikai városneveket kaptak kódnév gyanánt, a fejlesztési fázisban. Így volt Chicago a Windows 95 és Memphis a Windows 98.
25. Közel sem lett minden arany, amihez a Microsoft hozzányúlt: egy másik, a cég által fejlesztett, személyi számítógépeknek szánt felhasználói kezelőfelület, a Microsoft Bob a Time magazin minden idők 50 legrosszabb találmánya közé került.

További érdekességek a Microsoft múltjáról.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés