Connect with us

technokrata

Eljárt az idő a HDMI felett

Smart home

Eljárt az idő a HDMI felett

A gyártók rájöttek, olcsóbban és egyszerűbben is összeköthetjük szórakoztatóelektronikai eszközeinket.

2003-ban mutatkozott be a HDMI (High-Definition Multimedia Interface), és az azóta eltelt időszak igazi sikertörténetté vált. A nagyfelbontású, laposképernyős televíziók és a Blu-ray lejátszók elterjedésével gyorsan belopta magát a szórakoztatóelektronikáért rajongók szívébe. Jelenlegi, 1.4-es szabványa már 4096×2160 pixeles felbontású (azaz durván 8 MPX-es) képek továbbítására is használható, másodpercenként 24 képkockás sebességgel (sőt, hangátvitelre is megfelelő, 37 Mbps-os tempó mellett). Ráadásul két, HDMI-vel összekötött berendezés között a kábel Ethernet-közegként is funkcionálhat, 10/100 Mbps-os sebességgel.

Ám az utóbbi szabvány hamarosan a vesztét okozhatja, mivel nemrég rádöbbentek a gyártók, hogy sokkal olcsóbban is megoldható a tévé és a lejátszók vagy a számítógép összekötése. A jó öreg RJ-45-ös csatlakozóval felszerelt UTP-kábel ugyanis szintén alkalmas nagymennyiségű adatok átvitelére, ráadásul egységnyi hossza sokkal kevesebbe kerül, mint a HDMI kábel, ugyanolyan méret mellett. A régi-új technológiát gyorsan el is nevezték HDBaseT-nek.

Milyen előnyei vannak a költségszempontok mellett? Nos, a HDBaseT akár 100 méter hosszú vezeték használatát is lehetővé teszi, miközben a HDMI ennél jóval szerényebb képességekkel bír. Habár nincsen maximuma a kábelhossznak, általában be kell érjük 15 méternél rövidebb „dróttal”, ha nem akarunk minőségromlással számolni. A HDBaseT ugyanakkor az adatok mellett energiaátvitelnek is helyet biztosít, akár 100 wattig. Ez azt jelenti, hogy a tévékből – egy kivételével – teljesen száműzhetővé válnak a vezetékek, már persze ha nem egy batár nagy monstrumról beszélünk. Napjaink 42-46 colos, energiatakarékos LCD televíziói azonban már éppen beleférnek ebbe a keretbe (a technológia fejlődésével az ennél nagyobb készülékek fogyasztása is csökkenni fog).

Ahogy a HDMI, úgy a HDBaseT kábelek is képesek audiotartalom szállítására, így kvázi mindent egyben megkap a felhasználó. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a nagy gyártók érdeklődve figyelték a szabvány születését, majd gyorsan mögé is álltak. Az LG, a Samsung és a Sony elég nagy nevek ahhoz, hogy a 2011-es megjelenést követően legalább ugyanolyan sikertörténetté váljon az új közeg „élete”, mint a „régi” HDMI kábelé.

Akit részletekbe menően érdekel a HDBaseT leírása, az ezen a linken tájékozódhat.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu