Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eljárt az idő a HDMI felett

Smart home

Eljárt az idő a HDMI felett

A gyártók rájöttek, olcsóbban és egyszerűbben is összeköthetjük szórakoztatóelektronikai eszközeinket.

2003-ban mutatkozott be a HDMI (High-Definition Multimedia Interface), és az azóta eltelt időszak igazi sikertörténetté vált. A nagyfelbontású, laposképernyős televíziók és a Blu-ray lejátszók elterjedésével gyorsan belopta magát a szórakoztatóelektronikáért rajongók szívébe. Jelenlegi, 1.4-es szabványa már 4096×2160 pixeles felbontású (azaz durván 8 MPX-es) képek továbbítására is használható, másodpercenként 24 képkockás sebességgel (sőt, hangátvitelre is megfelelő, 37 Mbps-os tempó mellett). Ráadásul két, HDMI-vel összekötött berendezés között a kábel Ethernet-közegként is funkcionálhat, 10/100 Mbps-os sebességgel.

Ám az utóbbi szabvány hamarosan a vesztét okozhatja, mivel nemrég rádöbbentek a gyártók, hogy sokkal olcsóbban is megoldható a tévé és a lejátszók vagy a számítógép összekötése. A jó öreg RJ-45-ös csatlakozóval felszerelt UTP-kábel ugyanis szintén alkalmas nagymennyiségű adatok átvitelére, ráadásul egységnyi hossza sokkal kevesebbe kerül, mint a HDMI kábel, ugyanolyan méret mellett. A régi-új technológiát gyorsan el is nevezték HDBaseT-nek.

Milyen előnyei vannak a költségszempontok mellett? Nos, a HDBaseT akár 100 méter hosszú vezeték használatát is lehetővé teszi, miközben a HDMI ennél jóval szerényebb képességekkel bír. Habár nincsen maximuma a kábelhossznak, általában be kell érjük 15 méternél rövidebb „dróttal”, ha nem akarunk minőségromlással számolni. A HDBaseT ugyanakkor az adatok mellett energiaátvitelnek is helyet biztosít, akár 100 wattig. Ez azt jelenti, hogy a tévékből – egy kivételével – teljesen száműzhetővé válnak a vezetékek, már persze ha nem egy batár nagy monstrumról beszélünk. Napjaink 42-46 colos, energiatakarékos LCD televíziói azonban már éppen beleférnek ebbe a keretbe (a technológia fejlődésével az ennél nagyobb készülékek fogyasztása is csökkenni fog).

Ahogy a HDMI, úgy a HDBaseT kábelek is képesek audiotartalom szállítására, így kvázi mindent egyben megkap a felhasználó. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a nagy gyártók érdeklődve figyelték a szabvány születését, majd gyorsan mögé is álltak. Az LG, a Samsung és a Sony elég nagy nevek ahhoz, hogy a 2011-es megjelenést követően legalább ugyanolyan sikertörténetté váljon az új közeg „élete”, mint a „régi” HDMI kábelé.

Akit részletekbe menően érdekel a HDBaseT leírása, az ezen a linken tájékozódhat.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés