Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezt kérem karácsonyra

Smart home

Ezt kérem karácsonyra

Laptoptól a zenelejátszón át a tévéig – a legnépszerűbb idei karácsonyi ajándékok technikarajongóknak.

Az amerikai szórakoztatóelektronikai ipart rendszeresen vizsgáló, a CES létrehozásában és működésében aktív szerepet vállaló Consumer Electronics Association (CEA) nemrég közzétette piackutatásának eredményét. Ennek köszönhetően kiderült, hogy mire vágynak leginkább az észak-amerikai kontinensen élő, modern technikáért rajongók. Nagy meglepetést nem okozott az eredmény, ha csak az nem számítjuk annak, hogy a különálló médialejátszók még mindig képesek tartani magukat, a mai zenelejátszós telefonok széleskörű elterjedése mellett is. Lássuk hát a listát!

1. notebook
2. hordozható MP3 lejátszó / digitális médialejátszó
3. vékonyképernyős TV
4. játékkonzol
5. digitális kamera
6. e-book olvasó
7. Apple iPhone
8. Blu-ray lejátszó
9. asztali PC
10. okostelefon

Észrevételek
A lista elég általánosra sikerült, leszámítva az iPhone-t; így nagyot nem tévedhetett a CEA. Igaz, ezzel nem is segít sokat az ajándékozónak, hiszen például LCD tévéből még egy gyártónál is tucatnyi különböző modell található. Ugyanakkor a hordozható és az asztali PC-k megjelenése azt sejteti, hogy sokan cserélnének számítógépet a karácsony alkalmával, ez pedig jótékonyan hathat a masinák gyártásával és értékesítésével foglalkozó cégek bevételeire.

A hazai toplista – kattintson a képre!

Korábbi hírünkkel egybevág, hogy az elektronikus könyveket olvasó eszközök (ez az USA-ban főként az Amazon-féle Kindle-t jelenti) is felkerültek a listára. Az igazi áttörés azonban nem az idén, hanem jövőre várható; aki tehát szeretne örömet okozni egy geek ismerősének 2010 karácsonyán, ajándékozza meg egy e-book olvasóval! Így legalább a 21-ik században is vele lehet Jókai, Márai vagy Hemingway.

Érdekes jellegzetesség, hogy az észak-amerikai kontinens mennyire technikafüggő. A CEA felmérése szerint a felnőtt lakosság 80 százaléka, azaz öt felnőttből négy tervez szórakoztatóelektronikai eszközt vásárolni az ünnepekre. A másik bíztató adat pedig, hogy az idei évben a tavalyihoz viszonyítva 4 százalékkal többet fognak költeni az amerikaiak – a válság ellenére jobban kinyitják pénztárcáikat. Átlagosan 222 dollárt szán szórakoztatóelektronikára a jenki fogyasztó, ez 8 százalékos növekedés 2008 év végéhez képest.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés