Connect with us

Hirdetés

technokrata

Legálisan is lemásolhatjuk Blu-ray lemezeinket

Smart home

Legálisan is lemásolhatjuk Blu-ray lemezeinket

„Menedzselt másolatok” – így hívják a backup lemezek készítését lehetővé tevő új eljárást.

Szomorú tény, hogy a kéklézeres korongokon megjelenő filmek sincsenek „kőbe vésve”. Habár az optikai adattároló ipar a CD megjelenésekor több évtizednyi tárolási időt ígért, a formátum elterjedésével kiderült, ez az állítás közel sem igaz. Nem javult számottevően a helyzet a DVD-knél és most a BD-k esetében sem. Bár a nyomtatott, „gyári” lemezek megbízhatóbbak az írott médiánál, ennek ellenére jogos(nak tűnő) igény a vásárlók részéről, hogy saját céljaikra biztonsági másolatot készíthessenek az eredeti, boltban megvásárolt kéklézeres filmjeikről.

Ezt teszi lehetővé a december 4-én induló, úgynevezett „managed copy” eljárás, mellyel a kiadók meghatározhatják, hogy az általuk megjelentetett alkotásokat a vásárló hányszor és milyen feltételek mellett duplikálhatja (azaz készíthet róla backupot). Van azonban egy kis bökkenő: ezt nem felebaráti szeretetből engedik meg a jogtulajdonosok – a szolgáltatás használata pénzbe kerül.

A stúdiókból, hardvergyártókból és technológiai cégekből álló Advanced Access Content System License Administrator konzorcium licenceli a Blu-ray formátum AACS másolásvédelmi eljárását. A szervezet a napokban elfogadta a menedzselt másolási technika alkalmazását, a tartalom-előállítással foglalkozó cégek így kiegészíthetik ezzel az opcióval az újonnan megjelenő korongokat. Ez azt jelenti, hogy minden egyes (december 4-e után kiadott) Blu-ray lemez menüjében meg fog jelenni a „managed copy” opció, amellyel – a jogtulajdonos által meghatározott feltételeknek megfelelően – másolat készíthető az eredeti adathordozóról. Mivel minden egyes korong egyedi sorozatszámmal rendelkezik, így minden lemezre pontosan meghatározható, hogy hány backup állítható elő róla. Ugyanakkor ez az egyediség pénzbe kerül – ezért kérnek el a másolatokért egy kisebb összeget a stúdiók.

Jelenleg az átlagos Blu-ray lejátszó sem írni nem képes a médiát, sem beépített merevlemezzel nem rendelkezik, ezért a számítógépekben található meghajtók segítségével bontogathatja szárnyait az eljárás. Mivel már ma is létezik olyan szoftver, ami el tudja távolítani az összes másolásvédelmet az adott lemezről, ezért a PC-hez értő felhasználók bizonyára nem fognak élni a lehetőséggel; az AACSLA konzorcium viszont abban bízik, hogy az átlagos filmrajongó inkább lesz hajlandó kifizetni egy kis összeget az egyszerű(bb) backupért.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés