Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fujitsu noteszgép, külső grafikus gyorsítóval

Smart home

Fujitsu noteszgép, külső grafikus gyorsítóval

Amikor kell, akkor keveset fogyaszt, de teljesítményben asztali gépekkel is vetekedhet. Kipróbáltuk a Fujitsu Amilo Sa 3650 laptopját.

Nemrég nálunk járt a Fujitsu szürke-fekete, szögletes designnal megáldott (egyes szerint megátkozott) noteszgépe, mely nem is önmagában érdemelte ki a figyelmet, hanem a szintén hozzá szánt külső grafikus gyorsítóval. Mielőtt azonban belevágnánk abba, mire képes a külső dobozka, lássuk picit részletesebben, hogy az alapgépet milyen tulajdonságokkal ruházta fel a Fujitsu!

A fekete és szürke színek dominálta külcsín határozott, de rideg kinézetet kölcsönöz az Amilo Sa 3650-esnek. A 13,1 colos, WXGA felbontású LCD webkamerát és mikrofont is tartalmazó kávája feketében pompázik, ám a billentyűzetpanel tenyértámasztó, touchpadet (is) magába foglaló része már világosszürke festést kapott. Ezt a futurisztikus hidegséget olvasztja kicsit fel az a pár vörös színű LED, amit a mérnökök a billentyűk felett, jobboldalon helyeztek el. A fénykibocsátó diódák olyan funkciókért felelnek, mint például a processzoron keletkező hőt eltávolítani hivatott ventilátor forgási sebességének kijelzése. Ennek külön vizuális visszaigazolása figyelmezteti a feledékeny felhasználót, hogy például filmnézés közben érdemes lehalkítani az aktív hűtést – a lassabban forgó ventilátor kevesebb zajt csap, és így nem nyomja el (annyira) a hangokat.

A minimalista design nem csak abban mutatkozik meg, hogy semmilyen extra gombot nem tartalmaz a cseppálló billentyűzetpanel. Csatlakozók tekintetében is a szükséges minimumra korlátozta a Fujitsu az Amilo Sa 3650-est: mindössze két darab 2.0-s USB port jutott a laptopra. De legalább a változatosságra nem lehet panasz: az univerzális soros busz mellett eSATA, LAN, külső monitor csatlakozását lehetővé tevő D-Sub, FireWire portok is felkerültek a masinára. Szemből nyílik lehetőség az audioeszközök (mikrofon, fülhallgató) használatára, és itt láthatjuk az általános információjelző LED-eket is (bekapcsoltság, akkumulátortöltés, Wi-Fi).

Igény szerint PCMCIA kártyát is képes fogadni, valamint ellátták lopásgátló csatlakozóval. Természetesen a gép jobboldali panelének nagy részét az optikai meghajtó foglalja el: egy Sony által fejlesztett DVD-író dolgozik a hordozható számítógépben. És ha már elindultunk befelé, lássuk azt is, mi működteti a notebookot! Szembemenve a trendekkel, a Fujitsu nem inteles processzort rakott az Amilo Sa 3650-esbe, hanem egy AMD lapka mellett tette le a voksát. A nálunk járt példány egy kétmagos Turion CPU-t, egészen pontosan egy 2,4 GHz-en járó X2 Ultrát tartalmazott. Emellé kétszer 2 GB-nyi, 800 MHz-es órajelen üzemelő DDR-2 SDRAM társult, aminek további bővítését ugyan semmi nem indokolja, ennek ellenére ez viszonylag könnyen végrehajtható. Az alsó panelt tartó nyolc csavar egyszerűen eltávolítható, amivel hozzáférhetünk az alaplap alsó oldalához és a két memóriabankhoz.

Hat cellás Sanyo akkumulátora egészen jól bírta (erről később még lesz szó), bekapcsolt Wi-Fi mellett is. Apropó, ez utóbbiból egy 802.11 ABGN szabványoknak megfelelő Atheros vezérlőt találtunk benne, amivel gyakorlatilag bármilyen Wi-Fi hálózatra képes fellépni a laptop.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés