Connect with us

technokrata

Játék: már nem elég a duplakapacitású DVD sem

Smart home

Játék: már nem elég a duplakapacitású DVD sem

És a lemezek számát sem lehet a “végtelenségig” növelni.

Az Id Software elnöke és technikai igazgatója, a 3D-s játékvilág avatatlan pápája, John Carmack (akinek a nevéhez fűződik például a Doom és a Quake sorozat megalkotása) nemrég úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy soron következő játékuk, a Rage kapcsán gondban vannak. A probléma azonban nem programozásbeli, hanem a kapacitást illetően merült fel. Carmack szerint kevés a kétrétegű DVD.

Habár az nem derült ki, hogy mikor jelenik meg a játék, vélhetően nem hosszú évek múlva, tehát egyértelműnek látszik, hogy a Microsoft konzolját érinti leginkább. A Sony-féle PS3-ban ugyanis gyárilag benne van a Blu-ray olvasó, amely mind a 25, mind az 50 GB-os korongokat tudja kezelni; és PC-hez is kaphatók már ehhez hasonló drive-ok. Az Xbox 360-ban azonban „csak” DVD-olvasó van (a tavaly még árusított külső HD DVD meghajtók pedig már vagy fél éve eltűntek – a szabvány halála miatt – a boltok polcairól).

A harmadik lemez felhasználását anyagi okok miatt vetette el a 3D-guru: túlságosan magasra rúgnának a Microsoftnak fizetendő licencdíjak, ha az Id Software egy harmadik korongot is kiadna (holott ezzel nagyjából meglenne a szükséges 25 GB-nyi kapacitás). Carmack megemlítette, hogy a fenti probléma miatt a Rage nem fog olyan jól kinézni Xboxon, mivel kénytelenek két duplarétegű DVD-re rátömöríteni az adatokat (például a textúrákat és más művészi munkákat). A programozómester szerint általánosságban minden platformon ugyanazt az élményt nyújtja a játék, de xboxos környezetben például egy kő textúrája elmosódottabb lesz, a tömörítés/helyszűke miatt. Érdekes ugyanakkor, hogy a redmondi konzol 512 MB-nyi (megosztott) RAM-mal rendelkezik, amiben amúgy az adatoknak nagyobb helye van, mint a PS3 (dedikált) 256 MB-nyi grafikus memóriájában.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin