Connect with us

Hirdetés

technokrata

A svájciak már EB-csúcsformában

Smart home

A svájciak már EB-csúcsformában

Digitális trönkölt rádió-távközlő hálózatot épül az ország mentő- és biztonsági szolgálatai számára.

A rendőrség, tűzoltóság, a betegszállítók és a mentők, valamint a polgári védelem egységes, kódolt és lehallgatás-védett módon tudnak kommunikálni egymással Svájc nagy részén – köszönhetően a Siemens IT Solutions and Services (SIS) által kiépített hálózatnak. Bevetéseiket és együttműködésüket ezáltal sokkal könnyebb koordinálni. A lépéssel az ország a sok-résztvevős osztott (közös használatú) rádiórendszerek terén az európai éllovasok közé lépett. Épp időben: a foci-EB-re időzítve.

A mérkőzések színhelyei közül Bázelt épp most kapcsolták be, Bernt és Genfet már korábban. A Siemens alakította ki hálózati és IT-infrastruktúrát és szállította a kézi és a mobil (gépjárműbe szerelt) rádiókészülékeket. A bázeli megrendelés értéke szűk 8 millió euró. Ehhez a Siemens 1300 kézi készüléket szállított. A meccsközvetítések egyik városi „public viewing“ színhelyére külön egy külön állomást is telepítettek

Nagy eseményeknél, mint amilyen az EB is, nagy jelentőséget nyer, hogy valamennyi „kékfény-szervezet” csoporthívással (megadott háromjegyű hívószámmal) összekapcsolódhat – országos, regionális vagy kantonális szinten. A bevetési erők direkt módon „behívhatnak“ a csoportba, és azon belül hallgathatják a beszélgetéseket, illetve válaszolhatnak. A kódolt rendszerbe nemkívánatos résztvevők nem tudnak belépni.

Az országos rendszer kiépítése 2000 óta (ekkor elsőként Thurgau kanton lépett be) szakaszosan folyik. A részrendszerek tervezését, kiépítését, üzembe állítását az SIS végzi. Svájc koordinálja az országos kiépítést, tervezi a bázisállomások felállítási helyét és a frekvencia-kiosztást, valamint kapcsolja össze részrendszereket. Svájc régióinak és városainak több mint fele tért már át az analógról a digitális rádiótechnikára. Zürich város és kanton 2009-ben következik. 2012 végére mind a 26 kanton és több mint 50 résztvevő szervezet (köztük a határőrség és a katonai rendőrség) lesz bekapcsolva a körülbelül 700 bázisállomással és 30.000 kézi illetve mobil végkészülékkel működő rendszerbe.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés