Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alvilági fények gyűrűjében

Smart home

Alvilági fények gyűrűjében

Rendhagyó megvilágosodás.

Vajon ki lehet a célcsoportja az Abyss Light nevet viselő világítórendszernek? Bizonyára nem csak azok, akik betegesen szeretik a gyöngyöket, pláne, a világítós fajtából. Sokkal inkább a forma iránt érzékenyek számára készült, némi izgalmat kínálva azon képessége által, hogy lehetővé teszi a szabad átalakítást, a lámpa ugyanis a gyöngysoroknak köszönhetően igen képlékeny, rengeteg formát felvehet, a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt.

Az Osko & Deichmann által megalkotott 10 wattos LED füzérből álló fluoreszkáló mennyezeti megvilágítást tervezői irodai felhasználásra szánták. A 700 dolláros ára alapján valami sokkal nagyobb durranásra számítottunk.

Az autóvilágítás szempontjából viszont a LED-ek mellett a Xenon világítás is hasznosnak bizonyult. Németországban a TÜV Rheinland független kutatóintézet tanulmánya igazolta a Xenon világítás életmentő jelentőségét. E szerint, ha Németországban minden autót Xenon világítással szerelnének fel, akkor a halálos kimenetelű balesetek 18 százaléka elkerülhető lenne, ami több mint 1200 élet megmentését jelentené évente csak a német utakon.

A figyelemreméltóan magas számot a Xenon speciális jellemzői igazolják: az erőteljes fénysugár távolabbra és szélesebben világít, mint a hagyományos fényszórók. A Xenon lámpák 200 százalékkal több fényt biztosítanak a hagyományos halogén izzóknál, ezért javítják a vezető éjszakai látási viszonyait és segítik a koncentráló képesség fenntartását. A kékes-fehér Xenon fényszórók a féktávolságot „lerövidítik” 30-50 méterrel, köszönhetően annak, hogy az extra fénymennyiség lehetővé teszi a veszélyes helyzet korábbi felismerését ugyanarról a távolságról.

A tanulmány egy éjszakai és egy nappali baleset bekövetkezésének valószínűségét veti össze azonos típusú jármű esetén, kiiktatva más biztonsági technológiák alkalmazást az autóban. Az eredmény azt mutatja, hogy a baleset bekövetkezésének valószínűsége Xenon lámpás gépkocsik esetén, autóúton és vidéki utakon jelentősen alacsonyabb, mint a Xenon világítás nélküli autók esetében. A jobb biztonsági jellemzők mellett ráadásul a Xenon lámpák csak fele annyi energiát fogyasztanak, mint más hagyományos autó világítási technológiák, amely a jármű széndioxid kibocsátást 1,3 grammal csökkenti kilométerenként.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés