Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb áramszámla, pusztán szoftveres úton

Smart home

Olcsóbb áramszámla, pusztán szoftveres úton

Fél tonna széndioxid-kibocsátást okoz minden egyes számítógép…

Az energiaköltségek már évek óta csak nőnek – hiába a környezettakarékos technika fejlődése, ha a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése még mindig drága. Az emberek megpróbálnak hát spórolni, például készenléti mód helyett kikapcsolják a számítógépet, energiatakarékos izzókat vesznek, lejjebb csavarják a fűtést – ám létezik olyan megoldás is, amelyhez tulajdonképpen nem kell más, mint egy egyszerű szoftvertelepítés és -konfigurálás.

Egy brit cég, név szerint a Modus Interactive, nemrég bejelentette Powerwise termékét, amely központosított energiamenedzsmentet tesz lehetővé vállalati szinten. Az egyes PC-k készenléti, energiatakarékos módjait lehet vele testre szabni, anélkül, hogy minden egyes masinához külön-külön oda kellene menni. A Modus Interactive állítása szerint ezzel vállalati szinten akár 40 fontot is meg lehet takarítani egy PC-n, már ha azon korábban nem volt megfelelően bekonfigurált energiamenedzsment aktiválva. Egy több száz, több ezer darabból álló számítógépes parkot birtokló cégnél ez pedig már komoly költségcsökkentést jelenthet.

Nem csak a levegőbe beszélnek a brit vállalatnál: a szoftvert kipróbálták a Leumi Banknál. A pénzintézet IT menedzsere, Stephen Lang elmondta, hogy meglepődött, amikor megtudta: egy hagyományos PC éves szinten több mint 60 fontot (ez nagyjából 20-22 ezer forint) emészt fel, pusztán az elhasznált áram által; illetve mintegy féltonnányi széndioxid-kibocsátásért is felelős. Ezen sikerült komoly mértékben lefaragni a Powerwise révén – a termék alkalmazásából ráadásul több pozitív mellékhatás is származott. A számítógépek bekapcsoltságának optimalizálásával sikerült alacsonyabb teljesítményűre kalibrálni a légkondicionálást az épületben, úgy, hogy az továbbra is kielégítő volt az alkalmazottak számára. Emellett a support részlegnek nem kellett olyan gyakran arra kérnie a felhasználókat, hogy indítsák újra számítógépeiket, mivel az automatikus menedzsment rendszer időről-időre megtette ezt. Ezzel nem csak energiát, hanem időt is megtakarítottak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés