Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tükörrel eltéríthetők a Földet veszélyeztető aszteroidák

Smart home

Tükörrel eltéríthetők a Földet veszélyeztető aszteroidák

A szakértők szerint, ha felhevítik, letér az útjáról.

A University of Glasgow tudósai felmérték a Földet veszélyeztető aszteroidák eltérítésének lehetőségeit, és azt a következtetést vonták le, hogy a tükör adhatja a legjobb megoldást. A kutatócsoport megvizsgált kilenc különböző módszert arra vonatkozóan, hogy miként lehet a bolygónkba csapódni szándékozó aszteroidákat és üstökösöket eltéríteni. A leghatásosabbnak a „szoláris szublimáció” bizonyult, mely során űrbéli tükröket az objektumra fókuszálva felforrósítják azt, letérítve ezzel a pályáról.

Egy 150 méter átmérőjű objektum 100 tükörrel néhány nap alatt eltéríthető, míg egy nagyobb, az egész Földet megsemmisítő darab 5 ezres tükörflottával, háromévnyi melegítést követően bírható másik útvonal választására. A projektet vezető Dr. Massimiliano Vasile a BBC-nek elmondta: „Az aszteroidák valódi fenyegetettséget jelentenek, gondoljunk csak a Tunguska meteoritra 1908-ból, a becsapódás Nagy-Londonnál is hatalmasabb területet gyalult le. Mindössze tíz, egyenként húsz méteres tükörrel felszerelt, alakzatban repülő űrjármű képes lenne hat hónap alatt, biztonságos pályára téríteni egy ekkora aszteroidát. Kísérleteink bebizonyították, hogy a technológia sikeresen megvalósítható.”

Kisebb objektumok esetében a csapat a nukleáris fegyverek bevetését elvetné, mivel a megsemmisítés után várhatóan radioaktív törmelék hullana a Földre. Korábban olyan módszereket is tervbe vettek, mint például az objektumon történő landolás után lökést alkalmaznának az útvonal módosításához, de ez túl használhatatlannak bizonyult.

A Föld történetében a legtöbb, nagyobb tömegpusztulásról úgy vélik, hogy azt földön kívüli tárgyak becsapódása okozta. Úgy hiszik, hogy 6-12 kilométeres aszteroidáknak és üstökösöknek köszönhetők a 251 és 165 millió évvel ezelőtti hatalmas veszteségek.

Az egyik legjelentősebb ütközet az 1908-as Tunguska volt, amely az orosz tundrát rázta meg, nagyjából 10-20 megatonna robbanóanyag erejével hatott.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés