Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nukleáris energiát az otthonokba!

Smart home

Nukleáris energiát az otthonokba!

Az uniós polgárok nem riadnak vissza az alternatív energiaforrásoktól.

Az Eurobarometer közvélemény-kutatásának eredményei szerint az Európai Unió polgárai körében népszerűek a megújuló energiaforrások. Nagy részük támogatja alkalmazásukat, ám csupán csak minden ötödik vélekedik a nukleáris energiáról is hasonlóan.

A bizottsági felmérés adatai azt mutatják, hogy Európa lakosságának 80 százaléka a napenergiát hasznosítaná legszívesebben, 71 százalék pedig a szelet fogná munkára. Elsősorban a dánok szavaztak erre a két energiaforrásra: 95, illetve 93 százalékuk szeretné valamelyik alternatívát. Mint ismeretes, a napenergia rendszerek előnye, hogy nem szennyezőek és lehetővé teszik, hogy mindenki maga termelhesse meg a saját elektromos áramát. A szélenergia is zöld energiának tekinthető, mivel a környezetre gyakorolt hatása elenyésző a fosszilis, vagy nukleáris erőművekéhez képest. A szélerőművek nem szennyezik a levegőt, ezáltal nem segítik elő az üvegházhatás kialakulását. Azonban mint minden energiatermelési folyamat, ez is hatással van a környezetre, ám tájképi hatása mégis sokkal kedvezőbb, mint mondjuk a százhalombattai kéményeké.

A nukleáris energia már nem ennyire népszerű az EU-s polgárok körében: a megkérdezettek 20 százaléka támogatja az atomenergia hasznosítását, 37 százalék ellene van, 36 százalék pedig megosztott volt a témában. Az osztrákok 80 százaléka ellenzi az efféle energia felhasználását, emellett a görögök 73 százaléka és a ciprusiak 70 százaléka szintén kifogásolja az atomenergia felhasználását. Ezzel szemben a svédek 41 százaléka, a szlovákok és a litvánok pedig egyaránt 37 százalékban támogatják.

A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy míg a válaszadók 54 százaléka nagyon fontosnak tartaná az energiatakarékosságot, addig csak minden ötödik megkérdezett (21%) mondta azt, hogy tényleges tesz is valamit ennek érdekében.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés