Connect with us

technokrata

Erre vártunk: jön a szuperpontos GPS!

Kütyük

Erre vártunk: jön a szuperpontos GPS!

Erre vártunk: jön a szuperpontos GPS!

Az eddigi GPS-eknél lényegesen pontosabb lesz az új európai GNSS rendszer.

Manapság soha nem látott mennyiségű GPS-es eszköz van a piacon, ezeket pedig egyre több helyen használják. A jelenleg elérhető rendszerek pontosságát azonban érheti némi kritika, így megérett már az idő a továbbfejlesztésre. Ezt a célt szolgálja az Európai Unió új Global Satellite Navigation System(GNSS) nevű rendszere, amelyet Galileo-nak kereszteltek és a mai napon indítanak be.

galileogps

A hely- és időmeghatározásra is használható szolgáltatás csak jövőre indul majd be igazán, hiszen hamarosan már piacra is dobják az első, kompatibilis okostelefonokat és autókat. Ez utóbbiakba 2018-tól kötelező lesz a szükséges alkatrészek beépítése is, mivel az EU célja, hogy veszély esetén hamar megérkezhessen a segítség.

Márpedig a Galileo lényegesen pontosabb a mostani technológiáknál, így a műholdak segítségével nemcsak az tudható, hogy az ember épp melyik utcában van, de az is, hogy a járdán sétál vagy az út közepén áll. Apropó műholdak, a Galileo egyszerre 24 műholdat használ, összesen pedig 30 kering a Föld körül. A rendszer 100%-ig 2020-tól működik majd, de egyes régiókban már a közeljövőben is ki lehet majd próbálni, ha az ember rendelkezik kompatibilis eszközzel.

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin