Connect with us

technokrata

Ez okozhatta a Note 7-esek kigyulladását?

Kütyük

Ez okozhatta a Note 7-esek kigyulladását?

Egy vállalat azt állítja, rájöttek a hibára.

Ugyan még mindig várnunk kell a Samsung hivatalos állásfoglalására, az Instrumental nevű vállalatnak köszönhetően azért tisztább képet kapunk arról, hogy mit ronthattak el a dél-koreai gyártónál. A cég szerint a legnagyobb gond az, hogy a Note 7 házát úgy alakították ki, hogy a benne lévő akkumulátorra sokszor még normál működés során is nyomás nehezedik. Márpedig ezt nem viselik el a lítium-ion egységek túlságosan sokáig.

note7explode

Azok ugyanis úgy épülnek fel, hogy egy pozitív, kobalt-oxidból és egy negatív, grafitból készült részt elektrolittal átitatott polimer fóliákkal választanak el. Mindeközben pedig az ionok (és ezzel az energia) úgy áramlanak a két réteg között, hogy egymáshoz nem érnek hozzá. Amikor mégis összetalálkoznak, annak óriási hevülés a vége, ez pedig robbanással is járhat. A tervezési probléma tehát abból adódik, hogy a telefon belsejének kialakítása miatt a nyomás nehezedett az akkumulátorra, ami egyes esetekben azzal járt, hogy a kobalt-oxid és a grafit közti elválasztás megsérült, így pedig összeért a két anyag. Ez pedig hirtelen hevülést és sokszor robbanást is okozott.

A szakértők szerint ugyanakkor a Samsung sejtette, hogy igencsak veszélyes úton jár, mivel az akkumulátor egy szokatlanul komplex CNC kamrában található a telefon belsejében. Méghozzá épp azzal a céllal, hogy elszigeteljék a többi alkatrésztől. Sajnos ez utóbbi nem jött össze, a végeredményt pedig mindannyian tudjuk. Az Instrumental szakemberei szerint a legjobb megoldás az lett volna, ha a Samsung egyszerűen kisebb akkumulátort tesz a burkolat alá, ezzel ugyanis garantáltan megoldotta volna az akkumulátorra nehezedő nyomást.

 

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin