Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő: jobban olvas szájról a gép, mint mi

Kütyük

Elképesztő: jobban olvas szájról a gép, mint mi

Elképesztő: jobban olvas szájról a gép, mint mi

Legyőzte az embert a Google és az Oxfordi Egyetem mesterséges intelligenciája.

Nem akármilyen mérföldkőhöz ért el a mesterséges intelligencia. Ugyanis a Google DeepMind részlege és az Oxfordi Egyetem is előállt egy olyan szoftverrel, amelyek minden eddiginél pontosabban olvasnak szájról.

A tesztet elsőként a Google hajtotta végre, a kaliforniai gyártó fejlesztése pedig  olyan jól működik, hogy a teszt alatt a számítógép megverte még a kifejezetten szájról olvasásra szakosodott embereket is, méghozzá nem is kicsit! Amíg ugyanis egy szakember egy adott jelentben a szavak 12,4%-át ismerte fel, addig a mesterséges intelligencia 46,8-ra volt képes!

Ennél is tovább ment aztán az Oxfordi Egyetem, a LipNet szoftverük ugyanis 93,4%-os hatékonysággal zárta a tesztet, szemben az emberek 52,3%-os eredményével. Igaz, a DeepMind-tól eltérően a LipNet egy megadott, 51 egyedi szót tartalmazó felvételt nézett meg több alkalommal, így könnyebb dolga volt. A Google ugyanis 5000 órányi, előre nem látott és nem kevesebb, mint 17500 egyedi szót rejtő műsorral tanította a mesterséges intelligenciáját.

szajrololvasas

A Google célja egyébként az, hogy a DeepMinddal segítsen a hallássérülteknek, méghozzá úgy, hogy a számítógép precízen feliratozhatja a képernyőn megjelenő felvételeket. Emellett természetesen a virtuális asszisztensek számára is jól jöhet az effajta tudás, hiszen így jobban megérthetik, hogy mit is akarunk nekik mondani.

Persze ahogyan az várható volt, sokan már most pánikolnak, hiszen attól tartanak, hogy így a köztéri kamerákról is egyszerűen leolvasható lesz, hogy miről beszélnek egyes felhasználók. A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az egyszerű, köztéri kamerák felvételi minősége messze nem éri el egy hagyományos, HD kamera szintjét, azaz a szoftver nagy valószínűséggel semmit nem értene meg az utca emberének beszédéből.

Forrás: PC World 

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés