Connect with us

Hirdetés

technokrata

40 éves a mobiltelefon

Kütyük

40 éves a mobiltelefon

Ünnepel a világ: Negyven éve bonyolították le az első hívást mobiltelefonról!

Negyven év egy ember életében is soknak számít, a technológiai iparban pedig valóságos örökkévalóság. Pedig már ennyi idő telt el az első, mobiltelefonon lebonyolított hívás óta.

“Joel, this is Marty. I`m calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone.” azaz ” Joel, itt Marty. Egy mobiltelefonról hívlak, egy valódi hordozható mobiltelefonról “. Ezek voltak az első mondatok a hívás során, az a bizonyos Joel pedig nem volt más, mint Joel S. Engel, a Bell Labs egyik  vezetője. Martin “Marty” Cooper pedig a Motorola mérnökeként tevékenykedett, tehát egy konkurens cég vezetőjéhez intézte az első hívását. Fura ezt olvasni manapság, amikor ikonok miatt képesek egymásra támadni a vállalatok, akkoriban pedig egy ilyen hatalmas eseménynél is együtt osztoztak a sikerben.

martin_cooper_500px

A telefonhívás hosszú csenddel folytatódott, Engels ezután illedelmesen reagált a hívásra. Bár elsőre nem gondolnánk, de egy kishíján tragikus balesetet is okozott ez a történelmi pillanat. Cooper ugyanis annyira belefeledkezett a telefonálásba, hogy minden körülnézés nélkül lelépett az úttestre. Szerencséjére mellette sétált egy riporter, aki azonnal elhúzta az arra közeledő taxi elől.

2-motorola-030413

A több mint 1 kilogrammos készülék teljesen ledöbbentette New York lakosait, az emberek nem akarták elhinni, hogy valaki az utcán sétálva telefonál – mondta egy interjúban Cooper.

ff_prototypes6_f

A piaci debütálásig tíz év telt el, a Motorola végül 1983. március 6-án dobta piacra a (akkor már könnyebb) 790 grammos DynaTac nevű készüléket. A mobil majdnem 4000 dollárba került, hosszúsága elérte a 25 centit, az akkumulátora pedig maximum 60 perc telefonálást bírt ki. Akinek lemerült, az hosszú ideig nélkülözhette az újdonságát, hiszen több mint 10 órán át tartott a teljes feltöltés. A ritkaságnak számító készülékért mostanában is több száz dollárt kérnek az ebay-en.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés