Connect with us

technokrata

A T-Mobile kinyírta a mobilos mobilnetet

Kütyük

A T-Mobile kinyírta a mobilos mobilnetet

Érik a botrány a T-Mobile háza táján, mert a cég szépen csendben megszüntette a mobiltelefonokon használható mobilinternet csomagok nagy részét és új előfizetéssel, okostelefonhoz, hívószám mellé mostantól MAXIMUM 500 MB havi adatforgalmat nyújtó előfizetést köthetünk. 500 MB okostelefonon pedig SEMMIRE NEM ELÉG…

Több ismerősöm is jelezte, de nem hittem el, mígnem a saját fülemmel nem hallottam a T-Mobile munkatársától a telefonos ügyfélszolgálaton is, hogy a T-Mobile talán figyelmetlenségből, talán hozzá nem értésből, esetleg elhibázott üzleti döntés alapján, de kivezette az összes, mobiltelefonhoz köthető mobilinternet csomagot a kínálatából és helyettük harmatgyenge ajánlattal próbál megtartani minket. Aki mobiltelefonon szeretne internetezni, az mostantól be kell érje havi 500 MB-tal és 7,2 Mbit/s sebességgel. Érik a balhé, mert ez a lépés nem kicsit felháborító!!! Lássuk, miért is!

Screenshots_2013-02-27-20-53-14

2013-at írunk, az okostelefonok nagy bummját éljük meg. Az okostelefonok egyre gyorsabbak, egyre jobban használhatóak egyre több célra. Lassan nem is lesz már olyan telefon, amellyel ne lehetne internetezni. Mit vár a logikusan gondolkodó ember? Hát azt, hogy a mobilinternet-szolgáltatók – köztük például a T-Mobile – fejlesszék a hálózatukat és az egyre növekvő igényeket kiszolgálják. Az egyre növekvő igények pedig most, 2013 elején annyit jelentenek, hogy havonta többet és gyorsabban szeretnénk mobilinternetezni. Hát kérem, ezt “leshessük”…

Mobiltelefonos

Ha az ember elmegy a T-Mobile internet oldalára és ott a lakossági mobil-szélessáv tarifákat böngészgeti, érdekes dolgokat fedezhet fel. Eltűntek ugyanis a régi mobilinternetes csomagok (ez még nem lenne baj) és helyüket új csomagok váltották fel (ez sem lenne baj). Találunk itt Net&Roll L néven akár olyan csomagot is, amelyben havi 9550 magyar forintért 30 GB-ot használhatunk el és ha arra alkalmas a készülékünk, akkor akár 60 Mbit/s sebességgel is ömölhet az adat. Ha valaki nem akar havonta ennyit fizetni, akkor mondjuk egy Net&Roll S csomaggal 4300 forintért havi 8 GB-ot kap, mégpedig 21 Mbit/s sebességen. Na, ezt szerettem volna magamnak beizzítani a jelenlegi 3990 forintos, havi 4 GB adatforgalmat 7,2 Mbit/s sebességgel nyújtó csomag helyett. Nagyon udvariasan, de le lettem hűtve.

Tablagapes

Ugyanis a webodalon meghirdetett, tényleg jó sebességet és nagy adatmennyiséget adó csomagok a “Táblagépes internetezéshez ajánljuk” és a “Notebookos internetezéshez ajánljuk” menüpontok alatt vannak, ami annyit tesz, hogy csak azokhoz választhatóak. Biztosan én beszélem rosszul József Attila csodálatos nyelvét, de számomra az AJÁNLJUK szó annyit jelent, hogy ugyan táblagéphez ezt AJÁNLJÁK, de ha ez nem felel meg, akkor én MÁST is választhatok, illetve, ha ők TÁBLAGÉPHEZ ajánlják, de nekem nem ahhoz kell, akkor én NEM AZON használom. Nincs rejtett kisbetűs rész, nincs semmi. A legördíthető menükben sincsenek további információk. A T-Mobile egy másik magyar nyelvet beszél…

Mireeleg

Akkor szembesülünk a szomorú valósággal, amikor a csodatelefonunkról (amely mondjuk LTE-s) felhívjuk az ügyfélszolgálatot a 1430-as rövidített hívószámon és ott közlik velünk, hogy azok a csomagok CSAK mobilstickkel (Notebookon), vagy CSAK táblagéppel vehetőek igénybe és beszélgetést is tartalmazó kártyához NEM KÖTHETŐEK. Azaz okostelefonon EZEKKEL NEM FOGUNK INTERNETEZNI. A helyes megfogalmazás tehát a “Csak táblagépekhez választható” és a “Csak notebookhoz választható” kifejezés lenne.

Netendrolls

Ellenben van egy olyan szekció, hogy “Mobiltelefonos internetezéshez ajánljuk” és ezen szekcióban 5 azaz öt díjcsomag található, melyeknek közös ismertető jele, hogy RÖHEJESEK!!! Hagyjuk a forgalmi alapon számlázó csomagot, hiszen az már a mobilinternet őskorában sem volt komolyan vehető. Hagyjuk a naponta 195 forintért megújítható XS csomagot is, mert ezen még röhögni sem lehet. Annyira abszurd vicc, hogy az emberek legnagyobb része, nem is érti. Viszont hangosan röhögünk fel például a Go!Net S csomagon, amely havi 30 MB-tal, 600 forintért próbál elszédíteni minket. Láthatunk persze tájékoztatót, hogy mire elég 30 MB és azt állítják, hogy 300 email, 30 oldal és 30 fotó fér bele, ami egyszerűen NEM igaz. A mai weboldalak nagy része animációkat tartalmaz, így akár 3-4 oldal megnyitása lezabálhatja ezt a 30 MB-ot. Az én általam készített fotók (telefonnal készítve) darabja 3,5 MB, azaz nem egészen 10 tölthető fel belőlük, ha mást nem teszek egész hónapban. Az pedig, hogy 300 e-mail fogadható megint hazugság, mert ha az e-mailben csatolmány van (képek, dokumentumok), akár 1, azaz egy darab megeszik 30 MB-ot.

 Screenshots_2013-02-27-20-51-02

A közölt adatok tehát alkalmasak a vevő félrevezetésére, gondolom ebből is lesz majd fogyasztóvédelmi ügy. De tegyük fel, hogy valóban annyi adatra elég az adott csomag, ha úgy használjuk, ahogy ők elképzelték. Csak az a baj, hogy NEM úgy használjuk. Aki okostelefonozik, az tudja, hogy naponta több képet osztunk meg, számos weboldalt megnézünk. Az okostelefon frissíti a szoftvereket, új szoftvereket töltünk le. Videókat nézünk meg és töltögetünk fel. Maradjunk tehát annyiban, hogy 30 MB  egy okostelefonon nem egészen 1 nap alatt fogy le. 30 MB néhány weboldal megnézése, két-három fénykép le vagy feltöltése. YouTube-ozásra ne is gondoljunk! Aki okostelefonozik, annak ez vállalhatatlan. Nevetséges.

Aztán a következő lépcsőfok a Go!Net M, amely a szintén nevetséges, havi 100 MB-ot ajánlja 1000 forint/hó áron. Ha ügyesek vagyunk, akkor 100 MB-tal elkaristolhatunk akár 2-3 napig is (nekem délután 2-kor fogyna el az első napon). Videót nézni ezzel se akarjunk! És az ajánlat csúcsán az egyenesen RÖHEJES 500 MB havi forgalmat ígérő Go!Net L (már a neve is vicces: L mint large, azaz nagy?????) csomag havonta 2000 forintért, amellyel egy átlagos okostelefon felhasználó wifitől wifiig ugrálva, elvan valahogy egy hónapig, de az ilyen mobilinternetezési szokás AGYONVERI az egész élményt. ÉS ENNYI, MÁS NINCS, TÖBB NINCS…

500

Mielőtt bárki megkiabálna, a cikkben szereplő képernyőmentéseket a saját telefonomról készítettem. Az e havi adatforgalom láthatóan 1,64 GB, ami így éppen háromszorosa annak, amit a T-Mobile a legnagyobb csomagban ígér. És ezt az adatforgalmat tessék úgy érteni, hogy a városunkban (Szob, Pest megye) csak a Zebegény felöli oldalon van EDGE, a mi utcánkban viszont nincs használható T-Mobile mobilinternet, így idehaza, azaz a hétköznapom kétharmadában és hétvégén teljesen a wifihez vagyok kötve. Megtehetem, mert van vezetékes internetem (is, és egyébként a másik két szolgáltatótól is van mobilinternetem, a tesztekhez kell ugyanis…). De akinek az okostelefonján lévő mobilinternet az egyetlen, az MIT CSINÁL? Segítek: szív (-ja a fogát).

500

Hát, akkor mit lehet tenni? Elsőként NAGYON VIGYÁZZUNK a meglévő mobilinternet csomagunkra, mert az amíg le nem mondjuk, érvényes marad. Legalábbis a jelenlegi állás szerint. Amíg mondjuk ezt is meg nem változtatják egy rossz döntéssel. Használhatjuk tehát, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy még a változás előtt megkötöttünk egy NORMÁLIS csomagot magunknak! De számítsunk arra, hogy ha egyszer kikapcsolják, SOHA TÖBBET NEM LEHET visszakapcsoltatni. Csak az új, használhatatlan csomagok egyikét választhatjuk. Ezért vigyázzunk a jó öreg csomagunkra, mint a szemünk fényére!

500

Aki most akar okostelefont vásárolni, az KERÜLJE nagy ívben el a T-Mobile-t, mert hiába szédítenek minket azzal, hogy 500 MB mennyi sok mindenre elég, UTÁLNI fogjuk azt az élethelyzetet, amit az ONLINE (állandóan kapcsolódott) ÁLLAPOTRA TERVEZETT okostelefonok offline használata előidéz. Pont azt nyírjuk ki az okostelefonban, ami a legjobb benne:: a korlátlan információt, a szabadságot. Ehelyett jön az állandó mobilfrász, hogy meddig elég vajon a nevetséges 500 MB és mikor fog belassulni a kapcsolat, tönkre vágva ezzel a teljes digitális életünket. Ha ráadásul engedünk a csábításnak és hűségnyilatkozattal veszünk okostelefont, az a legnagyobb szívás a T-Mobile-nál!

500

Nagyon javaslom, hogy MÉG VÉLETLENÜL se kössünk magunkat hűségnyilatkozattal ehhez a szolgáltatóhoz, hiszen láthatjuk, hogy egy tollvonással teszik lehetetlenné tízezrek életét és ki tudja, hogy az elkövetkező két évben milyen hasonló baromságokat eszelnek majd ki, miközben mi meg le sem tudunk lépni tőlük. Mert ugyebár a készülékvásárlással kötött hűségnyilatkozat úgy van kitalálva, hogy az idő elteltével egyre jobban nő (nem tévedés) az az összeg, amit ki kell fizessünk, ha mégis meggondoltuk volna magunkat. Így lehet az “olcsón” vásárolt készülékből egy kétéves, elavult, gyűlölt tablet, amit nagyon utálunk magunkkal cipelni. Mert ugyebár a csábítás nagy, hogy a kedvező mobilinternetcsomagok érdekében bevállaljunk vagy egy tabletet – amihez táska kell és amit úgysem fogunk elővenni a buszon, metrón, ellentétben egy okostelefonnal, ami kényelmesen tudja ugyanazokat a funkciókat -, vagy egy mobilstickes megoldást, amit meg azért fogunk utálni, mert mire a laptop feláll, a mobilstick kliens kapcsolódik az internethez, aztán megnézzük amit akartunk, addigra okostelefonon már régen el is felejtettük volna az egészet.

500

Azt elmondtam, hogy mit ne tegyünk, következzen tehát, hogy mit lehet tenni! Először is hívjuk fel a 1430-at, ott kérjük a munkatárs jelentkezését, majd adjunk be panaszt. Mivel a beszélgetést rögzítik, ez olyan, mintha írásban nyújtottunk volna be panaszt. 30 napon belül kötelesek válaszolni a panaszunkra. Ha mást nem is érünk el ezzel, legalább talán valamelyik T-Mobile-os magasvezető fülébe jut és talán átgondolják a dolgot, belátják a hibájukat és megváltoztatják a jelenleg elérhető, béna csomagokat. Volt erre is példa. Ha pedig nem, akkor nézzünk körül a többi szolgáltató kínálatában és meglepetten fogjuk látni, hogy nem mindenkinek ment ám el az esze ebben az országban…

Szerkesztői megjegyzés: Én megmondtam. Lásd itt. (mattheus)Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin