Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem csak az iPhone rögzíti, hogy hol jártál!

Kütyük

Nem csak az iPhone rögzíti, hogy hol jártál!

Valamennyi mobiltelefon visszakereshető, az iPhone körüli botrány csak a jéghegy csúcsa.

A minap kiderült, hogy az iPhone és 3G-s iPad készülékek rögzítik helyzetünk adatait, és azokat továbbítják az Apple-nek. Hogy ezzel mit kezd az Apple?

Ezt a szolgáltatói is tudják

Ezeket az adatokat a világon mindegyik mobilszolgáltató tárolja, ezért a hír maga maximum abban jelent újdonságot, hogy maga a készülékgyártó is hozzáfér ezekhez az adatokhoz. A mobilszolgáltatók ugyanis valamennyi ehhez hasonló adatot eltárolnak, kvázi követik napi mozgásunkat, a mobilszolgáltatásnak ugyanis ez a lényege: ha nem tudják, hogy hol vagyunk, akkor nem tudnak mobilhálózati jelet biztosítani számunkra ahhoz, hogy bárhonnan, bárkinek, bármikor telefonálhassunk. Természetesen a szolgáltatók ezeket az adatokat világszerte titkosan kezelik, és kizárólag a megfelelő engedélyek birtokában szolgáltatják ki bűnmegelőzési, nyomozási célok érdekében.

Egy másik felhasználási terület a kutatás: például a hálózatkutatás. Barabási-Albert László fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, hálózatkutató április 4-ei előadásán a Mindentudás Egyetemen elmondta, hogy kutatásukhoz kaptak anno anonim mobil adatokat, melyek vizsgálatával az volt a céljuk, hogy társadalmi szinten figyeljék, kutassák a társadalmi viselkedési formákat. A kutatásból kiderült, hogy a mobiltelefonok mozgásából, megfelelő számú minta esetén, 93 százalékos pontossággal megjósolható az, hogy egy egyén hol lesz másnap egy időpontban. Akit érdekelnek a kutatás részletei, úgy teljes előadás az alábbi videóban nézhető meg:

Mindenkinek az adataink kellenek

Nem kell különösebb megfigyelő képesség ahhoz, hogy rájöjjünk: a XXI. század talán legértékesebb javai a személyes adatok, melyre a legtöbb weboldal, Facebook alkalmazás és most már a telefonok is vadásznak. Azzal, hogy weboldalakon regisztrálunk, egyes alkalmazásoknak engedélyt adunk személyes profilunk adataihoz, vagy éppen telefonunkat beszinkronizáljuk a Facebook kontaktjainkkal, folyamatos veszélynek vagyunk kitéve afelől, hogy ezen adataink alapján a „vonal másik felén lévők” hozzáférhetnek személyes információinkhoz és ezekkel visszaélnek. Ezzel kapcsolatban például Amerikában már évekkel ezelőtt külön üzletággá vált az úgynevezett személyiséglopás, és ettől tartva az Európai Unióban is egyre nagyobb jelentősséget tulajdonítanak az effajta edukációnak. Ugyanakkor mind a mobilgyártókra, mind a mobilszolgáltatók nagyon komoly szabályok vonatkoznak afelől, hogy az általuk őrzött adatokat mikor, kinek és milyen formában továbbíthatják, éppen ezért a mostani eset legfontosabb tanulsága talán az, hogy erre, illetve az adatok titkosítására – lévén az iPhone-ok egy egyszerű adatbázis fájlban tárolják ezeket az adatokat – sokkal jobban oda kell figyelnie az Apple-nek is, ha meg akarja őrizni vásárlóinak bizalmát.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés