Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

3D-ben a Weben

A filmek és a játékok után a webes tartalmak is „kilépnek” a képből.

Bejelentette Nvidia 3D Vision videolejátszó technológiájának ingyenessé válását a vállalat, melyet így immár szabadon használhatnak a webfejlesztők. Ezáltal lehetővé válik, hogy sztereó 3D videofolyamokat hozzanak létre, melyek 3D Vision képes PC-ken megtekinthetővé válnak. Ezzel az Nvidia lett az első vállalat, mely sztereo 3D plugint adott ki a Microsoft Silverlight 2.5-ös változatához. Aktív rekeszes szemüvegek (és az ehhez szükséges tartalmat szolgáltató monitorok) természetesen szükségesek ahhoz, hogy élvezhető legyen a látvány.

„A Web egy teljesen új piacon teremt 3D-s tartalmak létrehozására és a fogyasztóhoz való eljuttatására. 3D Vision technológiánk minden website fejlesztője számára elérhetővé válik.” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Jon Barad, az Nvidia vezető üzletfejlesztési menedzsere.

Nvidia 3D Vision dinoszaurusz.jpg

A nyíltforrású platform hatékony fejlesztési környezetet ígér a fejlesztők számára, mellyel testreszabható médialejátszó megoldások fejleszthetők webes felületekre. A Microsoft Sliverlightjára alapuló megoldás IIS támogatással rendelkezik a zökkenőmentes lejátszás és a Microsoft PlayReady DRM technológiájának alkalmazása érdekében.

Habár a sztereó 3D-s látvány – a megfelelő hardvereszközök birtokában – igen impresszív látványt kínál, kérdéses, mennyire válik majd népszerűvé a technika. Hiszen a felhasználók többségének nincsen a megjelenítéshez szükséges monitora és szemüvege, ráadásul a PC piac visszaszorulóban van, tableteken és okostelefonokon pedig egyelőre(?) nem érhető el a 3D Vision. Az viszont tény, hogy valahol el kell kezdeni – jelenleg egyetlen olyan videostreaming szolgáltatás sem létezik, ahol sztereó 3D-s videofolyamokat „sugároznának”.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés